Politici regionale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

,,In vreme ce piata unica inseamna o crestere a liberalizarii si a concurentei cu scopul de a stimula cresterea economica, politica de coeziune reprezentand instrumental creat pentru a garanta ca toate tarile si teritoriile vor beneficia de avantajele economice oferite de piata unica"(Gerhard Stahl si Damian Lluna, A Cohesion Policy for the Future, Intereconomics, December 2003.

Integrarea economica europeana a cunoscut mai multe trepte in procesul de realizare efectiva, intre care se numara si Piata Comuna, cea care avea sa puna bazele necesare formarii Pietei Unice. Integrarea economica europeana si-a facut simtita efectele asupra dezvoltarii economice, asupra dinamismului economiei europene, precum si asupra standardelor de viata ale europenilor. Dinamizarea schimburilor comerciale a fost posibila datorita, intr-o prima faza, eliminarii taxelor vamale si a contingentarilor (barierele tarifare), prin instaurarea uniunii vamale. A urmat eliminarea barierelor netarifare prin introducerea celor patru libertati de miscare si instituirea de politici comune si de insotire, pentru desavarsirea Pietei Comune si instaurarea Pietei Unice.

Procesul integrarii economice a cunoscut sase etape: zona de liber schimb, uniunea vamala, piata comuna, piata unica, uniunea economica si monetara si uniunea politica. Zona de liber schimb a fost creata in momentul semnarii Tratatului de la Paris, in1951. Aceasta se caracterizeaza prin eliminarea taxelor vamale si a contingentarilor intre statele membre, dar fiecare stat isi pastreaza propiul tarif vamal unic fata de terti. Marfurile pot circula liber, fara restrictii cantitative, in interiorul zonei, intre statele membre. Uniunea vamala consta, ca si zona de liber schimb, in eliminarea taxelor vamale si a contingentarilor intre statele membre. In plus aceasta etapa de integrare aduce si introducerea unui tarif vamal unic fata de terti. Cu alte cuvinte, statele membre adopta o politica comerciala comuna fata de exterior. Tariful vamal comun este elementul care permite eliminarea deturnarilor de tarif pentru ca, indiferent de tara de intrare, tariful vamal aplicat marfurilor este acelasi. Caracteristica unei faze ca uniunea vamala este ca o data cu eliminarea taxelor vamale, se instituie o serie de norme tehnice, fizice si fiscale care ingreuneaza circulatia libera a produselor. In esenta, uninunea vamala completa generalizeaza libera circulatie a marfurilor, dar mentine restrictii la circulatia factorilor de productie (a fortei de munca, a capitalului financiar, nu este permisa libera stabilire a agentilor in spatiul uniunii).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici regionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
6 301 cuvinte
Nr caractere:
35 289 caractere
Marime:
34.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Politici regionale, drept
Predat:
la master
Materie:
Economie
Sus!