Managementul operațional al producției studiu

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

3 1. Prezentare generala a S.C.HELCO S.A.
3.2. Elaborarea procesul de productie la S.C. HELCO S.A.
3.3. Programarea productiei in cadrul S.C. HELCO S.A.
3.4. Lansarea in fabricatie in cadrul S.C. HELCO S.A. - procedeul implementarii manageemntului operational al productiei
3.5. Realizarea urmaririi si controlului in cadrul S.C. HELCO S.A.
CONCLUZII sI PROPUNERI PRIVIND iMBUNaTatIREA
MANAGEMENTULUI OPERAtIONAL AL PRODUCtIEI
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

Combinatul S.C. HELCO S.A. produce si comercializeaza tehnologii complexe, prin care materia prima intrata sau recuperata se transforma si se livreaza sub forma de masini de mare complexitate. S.C. HELCOS.A. a fost infiintata in anul 1977 in scopul de a realiza produse metalurgice complexe.

La data de 6 aprilie 1991 ca urmare a schimbarii conjuncturii politice si a trecerii la economia de piata S.C. HELCO S.A. a fost nevoita sa se adapteze si a devenit societate pe actiuni. intreprinderea este inscrisa in Registrul Comertului din cadrul Camerei de Comert si Industrie la nr. J22-603-91.

Conform statutului societatii aprobat prin H.G. 1254/90, obiectul de activitate al S.C. HELCO S.A. este alcatuit din urmatoarele activitati :

-proiectarea, producerea si comercializarea de utilaje tehnologice complexe, subramuri si piese de schimb pentru industria miniera, metalurgica, materiale de constructii si refractare, productie speciala, semifabricate turnate din fonta si otel, piese forjate si matritate, inclusiv servicii de asistenta tehnica.

- efectuarea operatiilor de comert exterior, engeneering;

-colaborarea cu banci de comert exterior, efectuarea operatiilor de fond valutar, putand participa si conveni la actiuni de credit;

- desfasurarea de activitati cu caracter social in favoarea salariatilor.

Capitalul social subscris varsat al S.C. HELCO S.A. este in valoare de 41.615 mil. lei.

Din anul 1995 S.C. HELCO S.A traverseaza o perioada mai grea datorita numarului mic de comenzi in comparatie cu capacitatea de productie de care dispune. Aceasta s-a datorat: lipsei unei strategii a investitiilor pentru modernizarea utilajelor uzate fizic si moral, lipsei de responsabilitate in functiile cheie si datorita conjuncturii economice la nivel macroeconomic.

Datorita blocajului financiar dar si a unor erori manageriale, profitabilitatea firmei a scazut, situandu-se inca la un nivel minim de supravietuire. in conditiile in care blocajul financiar determina in continuare neincasarea la timp a creantelor, creditele si obligatiile restante nu vor putea fi platite in perioada urmatoare, ceea ce va duce la accentuarea dezechilibrului financiar, implicatii negative in rezultatele economico-financiare ale societatii.

Datorita recesiunii economice de dupa 1989 cat si a actiunii de restructurare operate in cadru societatii, ca urmare a orientarii productiei spre satisfacerea cererii reale de piata, in conditii de rentabilitate rationala, capacitatile de productie in exploatare au inregistrat reduceri continue, prin introducerea in conservare a unor capacitati devenite disponibile. La inceputul anului 2001 se aflau in conservare circa 37,5% din capacitatea nominala de productie a societatii. incepand cu anul 2001, ca urmare a cresterii volumului de productie, in special destinatia export: Pakistan, Ucraina, Coreea de Sud, Olanda, Japonia, Belgia etc. a crescut numarul de comenzi la export spune ca S.C. HELCO S.A. si-a redresat activitatea productiva. Totusi privatizarea SC SIDEX Galati a reprezentat o mare datorita numarului mare de comenzi pe care le primea S.C. HELCO S.A. de la SIDEX Galati.

Organizarea societatii converge catre o structura de tip matrice. Aceasta consta intr-o structura verticala rigida, pe directii functionale, si una orizontala, pe produse sau grupe de produse, flexibila, adaptabila in functie de produsele din fabricatie.

O astfel de structura organizatorica este caracteristica marilor firme cu productie de utilaje complexe in tarile dezvoltate industrial. Acest lucru inseamna o cumulare a avantajelor specializarii, in cazul structurilor pe directii functionale si de proces, cu cele ce converg din organizarea sistemului pe produs-operativitate, calitate, consum redus.

Principale nivele ierarhice sunt:

-nivelul strategic;

-nivelul tactic;

-nivelul operativ.

in cazul S.C. HELCO S.A. nivelul strategic este alcatuit din compartimentele si activitatile din structurile de conducere tehnico-administrativa a societatii, grupate pe directii functionale. Acestea pot penetra, pe directie verticala, toate nivelele ierarhice ale structurii generale ale structurii generale ale sistemului, de la nivelul strategic, pana la nivelul operativ, cu care interactioneaza prin relatii de subordonare sau de cooperare.

Directiile subordoneaza, de regula, mai multe activitati similare, care converg catre acelasi scop si au orizonturi de anticipare identice.

Bibliografie:

- Badea F. - "Managementul productiei industriale", Editura All Educational, Bucuresti, 2001.

- Barbulescu C. - "Organizarea si planificarea unitatilor industriale", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000.

- Jaba O. - "Gestiunea productiei si operatiilor (Metode si tehnici ale managementului operational al productiei), Editura Economica, Bucuresti, 2002.

- Moldoveanu G. - "Managementul operational al productiei", editie revizuita, Editura Economica, Bucuresti, 2005.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul operational al productiei studiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
7 848 cuvinte
Nr caractere:
48 418 caractere
Marime:
62.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
organizare, management, productie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!