Regulamentul intern al unității și disciplinei muncii

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
1. Notiunea, metodele de asigurare a disciplinei muncii 4
2. Asigurarea disciplinei muncii de catre angajatorii 6
3. Regulamentul intern al unitatii. Drepturile si obligatiile partilor contractului individual de munca in domeniul disciplinei muncii 8
4. Raspunderea disciplinara si conditiile aplicarii ei. Sanctiunile disciplinare 11
CONCLUZII 16
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din proiect:

In aceasta lucrare vom incerca sa exemplificam care este esenta Regulamentului intern al unitatii si disciplinei muncii importanta acestuia pentru desfasurarea normala a activitatii unei unitatii.

Scopul prezentului studiu consta in efectuarea unei investigatii a problemei disciplinei muncii prin prisma analizei regulilor de drept ce guverneaza aceasta materie, valorificind in acest sens cadrul legal si abordarile doctrinare in domeniu, precum si in formularea unor solutii si propuneri vizand perfectionarea legislatiei ce reglementeaza disciplina muncii si regulamentul intern al unitatii.

Principalele obiective ale lucrarii sunt:

- definirea disciplinei muncii si metodele de asigurare a disciplinei muncii, in contextul cadrului general in care se pune problema acestora;

- cercetarea aspectelor in ce priveste reglementarea legala a drepturilor si libertatilor partilor contractului individual de munca;

- formularea unor propuneri de lege ferenda in vederea perfectionarii si eficientizarii legislatiei in domeniul vizat.

Din aceste considerente deducem faptul ca asigurarea disciplinei muncii este importanta pentru toate unitatile prezente, deoarece intr-o masura acest fapt va sporii productivitatea, calitatea muncii prestate de salariat.

Un important rol in asigurarea disciplinei muncii este garantat de Regulamentul intern al unitati, pentru ca aici sunt stipulate sanctiunile disciplinare care pot fi aplicare de salariat, cit si drepturile si obligatiile salariatului si angajatorului, acest fapt fiind stipulat si in Codul Muncii al RM.

Rezultatul muncii calitative poate fi ca urmare a unei discipline decente din partea salariatilor, deoarece de acestia depinde volumul si calitatea muncii. Angajatorul la rindul sau trebuie sa asigure o buna functionalitate a unitatii si sa aplice sanctiuni disciplinare in caz de necesitate. Acest fapt va aduce numeroase avantaje pentru prosperitatea unitatii, si de de nu o crestere economica la nivel de stat.

1. Notiunea, metodele de asigurare a disciplinei muncii

Orisice activitate in comun a oamenilor necesita o anumita coordonare. O importanta deosebita o capata aceasta coordonare la activitatea in comun a oamenilor privind productia si repartitia bunurilor materiale si spirituale.

Art.2 din Codului Muncii al Republicii Moldova stipuleaza ca una din obligatiile principale ale salariatului e respectarea disciplinei muncii, adica a normelor obligatorii ce stabilesc conduita sa in procesul muncii.

Principala premisa in respectarea de catre salariat a acestor norme e organizarea mai rationala a procesului muncii de administratie.

Astfel art.130 din C.M., stabileste ca administratia (persoanele imputernicite de proprietar) e obligata sa organizeze corect munca salariatilor. Concretizind obligatiile partilor contractului de munca, legislatia muncii prevede ca salariatul se obliga:

a) sa-si exercite functia de serviciu (adica munca potrivit specialitatii, calificarii si functiei sale);

b) sa respecte regimul interior de munca, iar patronul se obliga:

- sa plateasca angajatului salariul;

- sa creeze conditiile de munca prevazute de legislatia muncii, contractul colectiv si acordul partilor.

Astfel, disciplina muncii din punct de vedere juridic are un caracter dublu. Pe de o parte, ea impune patronului obligatia de a organiza corect munca, stabilind normele de conduita necesare, iar pe de alta parte, prin aceasta creeaza de fapt conditii normale de munca salariatului.

Potrivit art.201 Codul Muncii, Disciplina muncii reprezinta obligatia tuturor salariatilor de a se subordona unor reguli de comportare stabilite in conformitate cu prezentul cod, cu alte acte normative, cu conventiile colective, cu contractele colective si cu cele individuale de munca, precum si cu actele normative la nivel de unitate, inclusiv cu regulamentul intern al unitatii.

Articolul comentat defineste notiunea "disciplina muncii", potrivit careea aceasta reprezinta in sine obligatia tuturor salariatilor de a se subordona unor reguli de comportare stabilite in conformitate cu CM, cu alte acte normative, cu CCM si CIM, precum si cu actele juridice la nivel de unitate, inclusiv cu RIU.

Din cele expuse mai sus, putem conclude ca prin disciplina muncii intelegem obligatia patronului de a crea salariatului conditii de munca necesare pentru ca acesta sa-si exercite mai eficient functia de munca, obligatia sa respecte strict normele de conduita stabilitein actele statului si ale celor stabilite, in baza lor, de catre patron.

Deci prin disciplina muncii se intelege respectarea de catre parti (subiectelor) a obligatiilor stipulate in contractul de munca (disciplina muncii in sens subiectiv).

Prin disciplina muncii in sens obiectiv intelegem totalitatea normelor ce reglementeaza conduita persoanelor indicate. In legi si in alte acte normative elaborate de organele statului sint stabilite obligatiile patronului si principalele norme de conduita a angajatilor.

Statul stabileste restrictii pentru patroni, asigurind in acest mod unele garantii pentru angajati. Ele pot fi largite in actele normative locale (contractul colectiv de munca s.a.) si contractul individual de munca.

Reglementarea juridica a disciplinei muncii se afla in capitolul IX "Disciplina muncii" din CM. si in alte acte normative speciale, adoptate in baza acestui capitol.

In legislatie se stipuleaza si alte categorii ale disciplinei:

- de productie,

- tehnologica,

- de serviciu,

- financiara,

- contractuala etc, dar cea mai larga sfera o are disciplina muncii.

Notiunea disciplina muncii se utilizeaza in sens larg si in sens restrins.in primul caz disciplina muncii e sinonima cu disciplina muncii care cuprinde toate obligatiile partilor la contract.

Bibliografie:

1. Codul Muncii al Republicii Moldova.

2. Capsa Tudor Comentariu stiintifico-practic la Codul muncii al Republicii Moldova, (Cu toate modificarile si completarile operate la 01.03.2014).

3. Hotarirea Guvernului nr.884 despre aprobarea Regulamentului provizoriu cu privire la disciplina salariatilor din transportul feroviar din 30.09.1999, M.O. nr. 109-111/ 950 din 07.10.1999.

4. Hotarirea Guvernului nr.308 cu privire la aprobarea Statutului disciplinar al colaboratorilor sistemului penitenciar al ministerului justitiei din 19.03.1998, M.O. nr. 36-37 din 23.04.1998.

5. Negru Teodor, Scortescu Catalina; Dreptul muncii - Partea generala; Chisinau 2004.

6. Romandas Nicolai, Boisteanu Eduard, Dreptul Muncii; Chisinau 2007

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regulamentul intern al unitatii si disciplinei muncii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 299 cuvinte
Nr caractere:
28 874 caractere
Marime:
35.51KB (arhivat)
Publicat de:
Cecil-Timotei Petrea
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
regulament, munca, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Nota primită:
Nota 9
Sus!