Mecanisme procedurale care asigură soluționarea cauzelor civile într-un termen rezonabil

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. Dreptul partilor la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil 4
CAPITOLUL II. Mecanisme procedurale care asigura solutionarea cauzelor civile intr-un termen rezonabil 6
CONCLUZII 17
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 18

Extras din proiect:

De-a lungul timpului, una dintre principalele probleme ale sistemului judiciar din Romania a reprezentat lipsa de celeritate in solutionarea cauzelor, cu toate efectele ce le implica acest aspect. Tinand cont de faptul ca procedurile judiciare s-au dovedit, de cele mai multe ori greoaie, formaliste, legiuitorul roman a constientizat ca eficacitatea administrarii actului de justitie consta si in rapiditatea/celeritatea solutionarii cauzelor civile prin pronuntarea de hotarari judecatoresti, asigurandu-se, in acest fel, stabilitatea raporturilor juridice deduse judecatii.

Este binecunoscut faptul ca nerespectarea imperativelor procesului echitabil sub aspectul duratei procedurii ori decurgand din neexecutarea hotararilor judecatoresti, a facut obiectul a numeroase cauze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la care Romania este parte.

Tinandu-se cont de stufoasa cazuistica a Romaniei la C.E.D.O. solutionarea proceselor intr-un termen rezonabil a reprezentat o problema reala si un motiv de preocupare pentru legiuitor.

Conchizand, putem afirma ca, la nivel national, s-a impus o interventie legislativa pentru reglementarea complexa si coerenta a procesului civil, interventie ce s-a concretizat prin masuri ce au ca scop simplificarea si accelerarea procedurilor judiciare, toate acestea finalizandu-se prin intrarea in vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

CAPITOLUL I

DREPTUL PARTILOR LA SOLUTIONAREA CAUZELOR

INTR-UN TERMEN REZONABIL

Dreptul la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil este o componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil, consacrat de art.6 par.1 din Conventie. Astfel, printre exigentele dreptului la un proces echitabil se numara si dreptul la judecarea cauzelor cu celeritate sau intr-un termen rezonabil, conform art. 6 par.1 din Conventie.

Acest principiu, cunoscut si sub denumirea de rapiditate sau celeritate, in conceptia unor autori, reprezinta una dintre regulile de baza ale procesului civil .

Operativitatea procesului civil poate fi inscrisa intre principiile fundamentale ale acestuia, pentru a raspunde in acest fel scopului acestuia.

Sustinerile din doctrina au capatat o consacrare expresa, la nivel consti-tutional, prin revizuirea Constitutiei facuta prin Legea nr. 429/2003. Astfel, in art. 21 pct. 3, se arata ca ,,partile au dreptul la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil". In acelasi sens, potrivit art. 10 din Legea nr. 304/2004, ,,toate persoanele au dreptul (...) la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil".

Lato sensu, operativitatea procesului civil presupune atat rezolvarea rapida a cauzelor civile, cat si simplificarea activitatii procesual civile, cand este cazul.

Totodata, operativitatea impune desfasurarea unor activitati de catre organul judiciar care dispune de cele mai eficiente posibilitati de administrare a probelor.

Operativitatea in procesul civil are efecte asupra calitatii probelor administrate in cau?zele civile si, in acest fel, se creeaza inca o garantie in vederea aflarii adevarului in procesul civil.

In cuprinsul art. 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului se regasesc sintetizate unele dintre cele mai importante principii ale activitati judiciare. Astfel, art. 6 parag. 1 din Conventie prevede ca; ,,Orice persoana are dreptul sa-i fie examinata cauza in mod echitabil, public si intr-un termen rezonabil, de catre un tribunal independent si impartial , stabilit prin lege, care va decide asupra drepturilor si obligatiilor sale civile..."

Dintre componentele dreptului conferit de art.6 par.1 din Conventie, dreptul la judecarea cauzelor intr-un termen rezonabil reclama, prin importanta sa, existenta unui mecanism de protectie suplimentar, pe care il poate oferi art.13. Exigentele art.13 trebuie apreciate ca intarindu-le pe cel din art.6 par.1 si nu ca fiind absorbite de obligatia generala, impusa de acest articol, de a nu depasi un termen rezonabil in cursul procedurilor judiciare.

CAPITOLUL II

MECANISME PROCEDURALE CARE ASIGURA SOLUTIONAREA

CAUZELOR CIVILE INTR-UN TERMEN REZONABIL

Prevederile noului Cod de procedura civila au ca principal scop raspunderea la unele deziderate cum este cazul accesului justitiabililor la mijloace si formele procedurale mai simple si accesibile si accelerarea procedurii, inclusiv in faza executarii silite.

Bibliografie:

I. Literatura de specialitate

1) I. Les, Noul Cod de procedura civila, Comentariu pe articole, Ed. C.H. Beck, Bucuresti 2013;

II. Legislatie

*** Constitutia Romaniei revizuita

*** Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicat in M. Of. nr. 247/10 aprilie 2015;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanisme procedurale care asigura solutionarea cauzelor civile intr-un termen rezonabil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 817 cuvinte
Nr caractere:
25 263 caractere
Marime:
32.29KB (arhivat)
Publicat de:
Adonis Tamas
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
proceduri, solutionare
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Legislatie europeana si Cariera Judiciara
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Sus!