Metodologia identificării criminalistice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Identificarea criminalistica poate fi definita ca un proces de constatare a identitatii unei persoane, obiecte sau fenomene aflate in legatura cauzala cu fapta ilicita, prin metode stiitifice criminalistice, in scopul stabilirii adevarului in procesul judiciar.

Obiectul material al identificarii poate fi orice pers, fiinta sau lucru, orice el al lumii materiale, susceptibil de a fi identificat dupa urmele create in campul infractional.

Obiectul identificarii este un obiect concret, nu numai prin natura sa, ci si prin insusi raportul cauzal cu fapta cercetata.

Clasificarea ob identificarii:

Criteriu:

- scop: obiecte scop si obiecte mijloc de identificare;

- cautarii si identificarii: ob. cautate si ob. verificate (includ numai ob suspecte, mai putin urmele create in campul infractional).

Principii: identitatii, delimitarii ob identificarii criminalistice in ob scop si ob mijloc de identificare, stabilirii relative a caracteristicilor de identificare, dinamicitatii caracteristicilor de identificare.

Metoda princp la care se recurge in identificarea criminalista a unei persoane, ob sau fenomen aflat in legatura cu un fapt juridic este examinarea comparativa. Compararea el caracteristice reflectate in urma descoperita la fata locului cu el caracteristice ale pers sau ob cuprinse in sfera cercetarii face necesara in prealabil o analiza si sinteza a acestora.

Faze: delimitarea grupului persoanelor sau ob suspectate, determinarea ob concret, identificarea p-z a ob scop.

2. Metode de examinare microscopica

Marea majoritate a investigatiilor criminalistice de laborator impun folosirea de metode sau mijloace tehnico stiitifice necesare revelarii unor detalii caracteristice pe baza carora se poate desfasura procesul de identificare a persoanelor si obiectelor, cat si efectuarii determinarilor calitative si cantitative. Asfel este necesar sa se apeleze la instrumente optice sau electronice de examinare.

Tipuri de microscoape optice: stereomicroscopul, microscopul comparator, microscopul de polarizare, etc

Microscopul comparator: are sistemul optic format din 2 obiective si un singur ocular, impartit in 2 campuri. Imaginile celor 2 obiecte comparate sunt alaturate printr-un sistem de prisme in ocularul microscopului, compararea realizandu-se prin stabilirea continuitatii lineare.

Reguli:

- Este necesar ca cele 2 obiective sa aiba caracteristici identice;

- Obiectele cercetate sa fie asezate in aceeasi pozitie;

- Iluminarea sa se realizeze cu surse de lumina de acelasi tip si de intensitate egala.

Initial folosit pt compararea proiectilelor, acum nu numai in domeniul traseologiei, ci si in cercetarea unor urme materiale: fir de par, resturi de imbracaminte.

MEB este un alt tip de microscop care foloseste vizualizarea specimenului pe o placa fotografica gratie emisiei de electroni secundari care sunt realizati prin bombardarea primara cu electroni emisi de catod deasupra specimenului care in prealabil a fost acoperit cu metal pe suport de grafit. Concomitent cu bombardarea de electroni primari a suprafetei metalizate secundar se smulg alti electroni din structura metalului. Acestia ajung pe pelicula fotografica si avem desenul specimenului care se analizeaza de ex. firul de par. Puterea de marire este de 100.000x. imaginea se face prin scanare adica ,,maturare" (imaginea apare punct de punct si se misca), imaginea este bidimensionala sau pseudodimensionala

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodologia identificarii criminalistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
21 972 cuvinte
Nr caractere:
136 108 caractere
Marime:
71.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
criminalistica, proces
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
STANGA ALINA
Sus!