Zgomote și vibratii în construcțiile civile

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

A.Argument
B.Continutul proiectului
Cap. I. Zgomote si vibratii la lucrarile de exploatare a carierelor de agregate si de minereu si a operarii utilajelor grele mobile si a celor stationare.
I.1. Zgomote
I.2. Vibratii
I.3. Plan de management a zgomotului si vibratiilor
Cap. II. Mijloacele de combatere a efectelor zgomotului pentru personalul angajat in lucrarile din domeniul constructiilor civile si de infrastructura
II.1. Generalitati
II.2. Efecte ale zgomotelor
II.3. Cerinte privind nivelul de zgomot si vibratii.
II.3.1 Cerinte normative
II.3.2 Cerinte psihosenzoriale
II.4. Surse de zgomot si vibratii in santierele de constructii II.4.1. Lucrari de constructii executate in spatii largi si fronturi deschise II.4.2. Lucrari de constructii in spatii inchise (interiorul anvelopelor cladirilor
II.5 Niveluri de zgomot masurate pe santiere II.5.1. Santiere deschise
II.6. Solutii posibile de combatere a zgomotului
Cap. III. Poluarea sonora in judetul Neamt
C.Anexe
D.Bibliografie

Extras din proiect:

Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale.El ne ofera momente de distractie cand a ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor;ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostrii prin intermediul vorbirii.Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil,ne atrge atentia atunci cand suna telefonul sau bate cineva la usa sau cand suna sirena unui vapor.

I.Sunetele.

Din mediul ambiant omul vede doar 7 culori dar spectrul luminii este mult mai complex.Urechea umana percepe sunetele cu frecventa situata intre 16-20000 vibratii/s sau hertzi,in timp ce gama acoperita de un pian de la tonul cel mai grav pana la tonul cel mai ridicat este de la 27,5Hz-4186Hz.Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante(gaze lichide si solide) dar nu se propaga in vid.El se propaga cu 331m/s in aer.Caracteristicile lui sunt:

-a)inaltimea(exprimata in frecventa vibratiei);

-b)intensitatea(exprimata in energia vibratiei);

II.Infrasunetele.

Infrasunetele sunt oscilatii sonore de frecvente foarte joase,situate sub 16Hz,deci urechea umana nu le aude.Fiintele marine,cum ar fi pestii,meduzele aud infrasunetele si simt aparitia furtunilor si uraganelor care coboara si sub frecventa de 16Hz.Oamenii nu sesizeaza in mod direct prezenta infrasunetelor dar unele modificari ale starilor fizico-pshice confirma ca si organismele umane sunt totusi influentate.O recenta ipoteza lansata de savanti incearca sa dea o explicatie absolut stiintifica unor "misterioase" accidente si catastrofe.De-a lungul timpului au fost gasite pe diferite mari nave abandonate sau avand la bordul lor cadavre ale caror fete purtau expresia durerii si a groazei.Conform ipotezei amintite in timpul furtunilor sunt emise infrasunete care se propaga cu viteza sunetului,ajungand la mari departari cu mult inaintea furtunii propriu-zise,astfel incat in ciuda vremii bune se pot resimtii efectele lor.Masuratorile efectuate arata ca infrasunetele provocate de furtuni pe mari si oceane au o frecventa medie de 6Hz.S-a constatat ca infrasunetele de intensitati mari,la frecventa de 7Hz pot traumatiza grav sistemul nervos,sistemul circulator,provocand chiar moartea.Astfel s-ar putea gasi o explicatie pentru catastrofele misterioase care au avut loc pe diferite mari si oceane.

Tot pe seama actiunii infrasunetelor cercetatorii explica si senzationala distrugere a unei paduri siberiene in 1908,prin explozia in atmosfera a unui meteorit.Astazi infrasunetele pot fi produse de unele tipuri de turbine,avioane turboreactoare cum ar fi avionul Concorde.

Asa cum nu pecepe vibratiile de frecvente foarte joase(infrasunetele),urechea umana nu le percepe nici pe cele de frecvente foarte inalte(ultrasunetele).

III.Ultrasunetele.

Ultrasunetele sunt vibratii sonore situate intre 20000-1000000Hz.Unele fiinte cum ar fi liliacul percepe si ultrasunetele.Ele se propaga ca si sunetele sub forma de unde elastice,mai greu prin aer decat prin lichide sau solide,avand o lungime de unda mai mica decat sunetele.

Ultrasunetele pot fi produse prin mijloace mecanice(generatorul Hartman),mijloace electromagnetice,sau mijloace termice.Efectele ultrasunetele diferitelor stari de agregare a materiei si asupra organismelor vii sunt variate:unele fiind utile altele fiind daunatoare.Dintre aplicatiile utile face parte sondajul submarin pe baza de ultrasunete utilizat pentru a stabili adancimea apei sau pentru detectarea unor vase esuate in adancul marilor.O alta aplicatie o constituie defectoscopia cu ultrasunete,care permite punerea in evidenta a unor defecte in elementele de beton armat sau in organele de masini,fara a produce nici cele mai mici deteriorari suplimentare ale acestor piese.

CAPITOLUL I. ZGOMOTE SI VIBRATII LA LUCRARILE DE EXPLOATARE A CARIERELOR DE AGREGATE SI DE MINEREU SI A OPERARII UTILAJELOR GRELE MOBILE SI A CELOR STATIONARE.

I.1. Zgomote

Cuvantul "zgomot" este utilizat in general pentru a descrie un sunet pe care un

ascultator il considera deranjant, suparator, neplacut, sau in cazuri extreme, fizic dureros.

Exista sase caracteristici de sunet care descriu zgomotul, asa cum

Bibliografie:

1.Directiva 86/188/CEE din 12 mai 1986, numita ,,directiva zgomot", se refera la protectia muncitorilor impotriva riscurilor datorate expunerii la zgomot.

2.Directiva 89/392/CEE din 14 iunie 1989, numita ,,directiva masini", se refera la securitatea masinilor si specifica cerintele ce trebuie respectate mai ales in privinta zgomotului emis.

3.Directiva 89/686/CEE din 21 decembrie 1989 apropie legislatiile Statelor membre privind echipamentele de protectie individuala.

4.Normele Generale de Protectie a Muncii (N.G.P.M), editia revizuita, 2002

5.Hotararea de Guvern nr. 261/2001 cu modificarile si completarile ulterioare privind criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.

6. http://www.google.ro/search?hl=ro&q=zgomote+si+vibratii&start=30&sa=N

7. http://www.rmgc.ro/raport/files/RMP_EIM_MAI_06/3-%20Planuri%20ale%20Sistemului%20de%20Management%20de%20Mediu%20si%20Social/Plan%20de%20management%20al%20zgomotului%20si%20vibratiilor%20-%20Planul%20E/RMP_PME_Zgomot&Vibratii_mai06.pdf

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zgomote si vibratii in constructiile civile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
1 662 cuvinte
Nr caractere:
8 751 caractere
Marime:
69.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
constructii, santiere, sunete
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!