Valorificarea potențialului turistic al județului Iași

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I.Introducere pg.
II.Potentialul Turistic al Judetului Iasi pg.
III. Analiza Echipamentelor Existente si a Ofertei de servicii pg.
IV. Analiza Circulatiei Turistice si Previziunea Evolutiei Viitoare pg.
V. Solutii de Valorificare a Punctelor Turistice pg.
VI. Promovarea Turistica a Judetului Iasi pg.
VII. Harta Turistica a Judetului Iasi pg.
VIII. Bibliografie pg.

Extras din proiect:

Judetul Iasi este situat in nord-estul Romaniei, mai exact la 47 latitudine nordica si 27 longitudine estica. Pe teritoriul Romaniei, vecinii sunt judetele Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui. La est, judetul Iasi este delimitat de frontiera cu Republica Moldova. Judetul se intinde pe o suprafata de 5470 km, cu o medie de altitudine de mai putin de 250m. Orasul se afla pe raul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsa in raul Prut. Prin extinderea lui, Iasul nu mai este acum legendara urbe a celor 7 coline, ci orasul celor 9 coline (Cetatuia, Tatarasi, Galata, Copou-Aurora, Bucium-Paun, Sorogari, Ciric, Repedea si Barnova), cu altitudini variind intre 40 m in Lunca Bahluiului si 400 m pe Dealul Paun si Dealul Repedea. Principalele coline sunt Copou, Cetatuia, Tatarasi si Galata. Orasul mai este traversat de raul Nicolina si de paraul Sorogari (numit in evul mediu Cacaina); la rasarit de oras, curge paraul Ciric, pe care sunt create artificial trei lacuri cu scop de agrement.

Principalele cai de acces sunt DN28, de la Roman si DN24, de la Vaslui, dar se poate ajunge si pe calea ferata sau cu avionul.

Nivelul de dezvoltare economico-sociala Zona metropolitana poate reprezenta un rezervor imens de mana de lucru profesionala specializata. Multe persoane fac naveta in acest spatiu, contribuind in acest fel si la aspectul comercial al zonei iar nivelul salarizarii este scazut in comparatie cu media nationala. Evolutia pozitiva a economiei judetului Iasi din ultimii ani, cresterea volumului exporturilor (cu 40 milioane euro mai mare decat volumul importurilor - pe primele 8 luni ale anului 2004) precum si tendinta de crestere pozitiva a comertului si serviciilor demonstreaza importanta judetului ca spatiu al rutelor comerciale din Vest spre Est si din Nord spre Sud.

II. POTENTIALUL TURISTIC AL JUDETULUI IASI

Cand se vorbeste despre Iasi, se au in vedere mai ales sistemul educational si de cercetare de inalta calitate si numeroasele bogatii culturale. Dar orasul Iasi insemna mai mult decat universitati de calitate si spiritualitate. Capacitatea industriala actuala a judetului, combinata cu situarea intr-o zona cu numeroase resurse naturale si materii prime, fac din Iasi un important obiectiv comercial si industrial, cu un potential dezvoltat pentru viitor.

Peisajul este dominat de cimpii, cu un sol foarte bun pentru agricultura, si de dealuri joase, nu foarte diferite de cele din Sudul Angliei. Spre vest, dealurile devin mai inalte, pregatind ochiul pentru lantul montan al Carpatilor Orientali, cu paduri in care deseori moldovenii s-au refugiat din calea ostilor invadatoare. Vegetatia si animalele salbatice sint similare celor din Europa Centrala - paduri de fag si stejar, cringuri cu plopi si salcii, in care gasesti caprioare, vulpi, iepuri, bursuci si chiar lupi. Judetul nu are resurse bogate in subsol, dar exista multe cariere de materiale de constructii (nisip, pietris, calcar); de asemenea lut de olarie (la Ciurea, Tomesti, Holboca); apele minerale de la Strunga, Nicolina, Cucuteni sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice.

Principalele riuri ce traverseaza judetul sunt Moldova, Siret, Bahlui (care trece prin orasul capitala de judet), Jijia si riul Prut, care este frontiera naturala dintre Romania si Republica Moldova.

Clima prezinta un caracter continental pronuntat, fiind influentata de masele de aer cu provenienta rasariteana; iernile sunt geroase, iar verile calduroase. Temperatura maxima inregistrata a fost 37,3 - C, in timp ce minima a fost de - 17,5 - C. Nivelul precipitatiilor este de aproximativ 600 mm/an.

Iasul este orasul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana si al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ticau). Fara indoiala Iasul reprezinta in continuare capitala culturala a tarii.

Judetul Iasi cu patrimoniul sau care consta in 526 de locuri arheologice, 20 de case memoriale din care 10 sunt muzee cat si 580 monumente istorice si arhitecturale este numit si Judetul-Muzeu al Romaniei.

Impresionantul patrimoniu cultural si artistic, tezaurul sau folcloric si etnografic, rezervatiile si izvoarele de la Repedea, Valea Lunga, izvoarele de apa minerala de la Nicolina, Strunga, faimoasele podgorii de la Cotnari, cat si nodul rutier si feroviar de aici au dus la dezvoltarea unui turism eficient.

Cladirile impozante din Iasi plaseaza orasul pe locul doi in Romania ca oras cultural: Biserica "Trei lerarhi" unde se gasesc osemintele domnitorilor Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Alexandru loan Cuza, Teatrul National, Biblioteca Foundation, Universitatea. Palatul de Cultura este reperul Iasului, si clopotele din Turnul Central canta la fiecare ora Hora Unirii. Biserica domneasca Sf. Nicolae a fost construita de Stefan cel Mare in 1492. Aici domnitorii Moldovei de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza au fost incoronati. Catedrala Mitropolita a fost construita intre 1833-1839 de catre Mitropolitul Veniamin Costachi. In 1880 lucrarile de restaurare au fost conduse de arhitectul Al. Orascu si pictorul Gh. Tatarescu. Atat afara si cat si inauntru se gasesc elemente neoclasice si baroce.

Din 1888 aici se gasesc relicvele Sf. Cuvioasa Paraschiva, patroana religioasa a Moldovei.

In gradina Copou se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei construit de Gh. Asachi. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.

Bibliografie:

- Anuarul Statistic al Judetului Iasi, Institutul de Statistica, Editura Alfa, 2007

- www.insse.ro

- www.biblioteca.ase.ro

- www.wikipedia.org

- www.tourismguide.ro

- www.romturism.ro

- www.icc.ro

- www.ghid-iasi.ro

- www.harta-iasi.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic al judetului Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 354 cuvinte
Nr caractere:
15 402 caractere
Marime:
416.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
turism, atractii, iasi
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!