Rețele WIFI

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE12
1. DESCRIEREA STANDARDULUI 802.11 (WIRELESS FIDELITY)13
1.1. Notiuni generale13
1.2. Aplicatiile si serviciile ce pot fi prestate de WLAN14
1.3. Specificatiile standardelor internationale pentru IEEE 802.1117
1.4. Componentele de baza a unei retele WIFI25
1.5. Topologia WLAN26
1.6. Metodica de acces la mediul 802.1130
1.7.1 Securitatea retelelor WLAN32
1.7.2 Descrierea sistemului de criptare33
1.7.3 Mecanismul de autentificare in retele fara fir35
1.8. Reteaua protejata a standardului 802.1138
1.9. Mobilitatea in retelele WLAN si tipurile roaming38
2. SELECTAREA SOLUtIILOR EXISTENTE PENTRU CREAREA REtELELOR PE BAZA TEHNOLOGILOR WIFI 40
2.1. Planificarea WLAN40
2.2. Particularitatile constructive ale WLAN46
2.2.1. Crearea uni hotspot-pentru utilizarea in interiorul unei case46
2.2.2. Utilizarea WIFI in sfera vinzarilor50
2.2.3. WLAN in locurile publice53
2.3. Tipurile de echipamente existente pentru crearea WLAN55
2.3.1 Puncte de acces - exemple produse si firme producatoare55
2.3.2. Tipuri de antene folosite pentru efectuarea legaturilor in mediul stabdardului 802.1159
3. PROIECTAREA REtELEI HOTSPOT AEROPORTUL CHIsINaU62
3.1. Datele constructive a cladirii aeroportului62
3.2.1. Proiectarea retelei WLAN64
3.2.2. Regimurile de lucru WDS si WDS with AP66
3.2.3. Descrierea functionala a retelei70
3.3.1. Notiuni generale MikroTik SO71
3.3.2. Reprezentarea retelei hotspot proiectate74
3.4. Solutii pentru tarificarea serviciilor internet in retele hotspot76
4. ARGUMENTAREA ECONOMICa A PROIECTULUI80
4.1. Aplicarea metodei AHP 80
4.2. Calculul problemei80
4.2.1. Prezentarea problemei in forma unei structuri80
4.2.2. Stabilirea prioritatii criteriilor de apreciere81
4.2.3. Determinarea prioritatii globale85
4.3. Calculul cheltuielilor capitale86
5. SECURITATEA ACTIVITatII VITALE88
5.1. Introducere88
5.2. Analiza conditiilor de munca88
5.3. Masurile de ameliorare a conditiilor de munca90
5.4. Masurile privind tehnica securitatii91
5.5. Securitatea antiincendiara93
5.6. Protectia mediului ambiant96
5.7. Calcul ingineresc. Protectia antifulger a abiectului indicat97
CONCLUZII101
BIBLIOGRAFIE102

Extras din proiect:

Accesul la reteaua globala, este una din dorintele pe care le poate indeplini pentru cei ce sunt legati in permanenta cu activitatea de munca ce include deplasari si desigur o modalitate comoda de a verifica posta, s-au a lua cunostinta cu ultimile stiri in toate domeniile de activitate si accesul la toate serviciile ce pot fi utilizate prin intermediul internet, datorita retelelor hotspot. Bazate pe standardul de comunicatie IEEE 802.11 si care poate asigura accesul la internet prin intermediul undelor radio.

Progresul tehnologic si activitatea oamenilor in ziua de astazi favorizeaza crearea unor astfel de zone de catre companiile specializate, in locurile publice pentru a oferi serviciul dat utilizatorilor gratis sau contra plata.

Accesul la astfel de retele se face prin intermediul unui PDA sau Laptop care are integrat tehnologia de conexiune la WLAN sau cu ajutorul unui adaptor extern WIFI.

Este de mentionat ca utilizarea WIFI zonelor nu numai ca creaza un confort si o posibilitate de utilizare a serviciul internet, dar si creaza spatii unde utilizatorii sunt gata sa cheltuie banii sai, de exemplu in McDonalds, ce acorda astfel de serviciu pentru atractia clientilor, dupa cum arata statistica utilizarea unor astfel de metode au majorat considerabil numarul de clienti.

Tehnologia data poate fi folosita nu numai in formarea zonelor de deservire in interiorul unor constructii, ea poate fi utilizata si la nivel metropolitan sau la nivel de orase mici pentru prestarea serviciilor internet pentru home user, intreprinderi, institutii de invatamint etc. Nu necesita amplasare cablurilor de comunicatie intre utilizator si blocul central ISP.

1. DESCRIEREA STANDARDULUI 802.11 WI-FI (WIRELESS FIDELITY)

1.1Notiuni generale

Wi-Fi a fost dezvoltata initial pentru a fi utilizata pentru a ridica productivitatea de munca a angajatilor si controlul activitatilor, dar in momentul de fata se utilizeaza pentru o gama mai larga de servicii inclusiv Internet si acces VoIP, jocuri, precum si conectarea dispozitivelor electronice (televizoare, playere DVD sau camere digitale). Mai multe standarde in dezvoltare permit spre exemplu ca Wi-Fi sa fie utilizat in vehicule ca suport pentru un Intelligent Transportation System in ideea cresterii sigurantei circulatiei, a acumularii de date statistice referitoare la trafic sau comertul mobil

O persoana avind un dispozitiv dotat cu Wi-Fi (computer, telefon celular sau PDA) se poate conecta la Internet atunci cind se afla in apropierea unui punct de acces (access point). O regiune acoperita de unul sau mai multe puncte de acces este denumit WIFI-Zone sau hotspot-uri. Acestea pot avea o arie de acoperire ce variaza de la suprafata unei camere, la zone de citiva kilometri patrati. O suprapunere de astfel de arii de acoperire formeaza o retea intretesuta (mesh network). Aceste arhitecturi pot fi utilizate in retele comunitare (community networks), retele wireless municipale ca Wireless Philadelphia, sau retele metropolitane ca M-Taipei.

Wi-Fi permite de asemenea conectarea peer-to-peer, ce face ca dispozitivele sa se poata conecta direct unele cu altele. Acest tip de conectare este utilizata de exemplu in electronicele casnice, precum si pentru jocuri.

La inceputul comercializarii tehnologiei Wi-Fi au fost numeroase probleme deoarece nu exista certitudinea ca produsele de la diferiti producatori pot fi interconectate. in aceste conditii, Wi-Fi Alliance a reactionat ca o comunitate pentru a rezolva problema interconectarii. Wi-Fi Alliance a creat logo-ul Wi-Fi CERTIFIED pentru a arata ca produsele sunt interoperabile cu alte produse avind acelasi logo.

Wi-Fi utilizeaza tehnologiile radio single carrier direct-sequence spread spectrum (ca parte din familia mai larga a sistemelor cu spectru imprastiat / spread spectrum) si multi-carrier OFDM. Utilizarea comunicatiilor cu spectru imprastiat fara licenta a fost la inceput autorizata de catre Federal Communications Commission, iar aceste reglementari FCC au fost mai tirziu preluate cu mici schimbari de alte tari, permitind astfel preluarea tehnologiei in majoritatea tarilor, precum si dezvoltarea mai rapida a acesteia in detrimentul HomeRF si Bluetooth.

1.2 Aplicatiile si serviciile ce pot fi prestate de WLAN

- Navigare pe Internet si transferul de fisiere prin folosirea protocolului FTP (File Transfer Protocol), asigura transferul de fisiere intre doua calculatoare conectate la reteaua Internet.

- e-mail-ul - permite transferul de mesaje in texte, fisiere imagine, clipuri video intre utilizatori care au adrese de e-mail pe Internet. Serviciul de e-mail are la baza protocoalele SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) si POP (Post Office Protocol).

- Chat- permite comunicarea imediata intre utilizatori, printr-o interfata bazata pe text, printr-o retea de servere interconectate. Protocolul care controleaza aceasta comunicare in timp real este numit IRC (Internet Relay Chat).

- VoIP-Voice over IP, serviciul de voce transmisa prin retea IP. Pentru asigurarea convorbirii e nevoie de o conectare cu o viteza de minimum 64Kbps, pentru calitate buna-128Kbps.

- Videoconferinta- comunicare video si voce prin intermediul retelei IP. in dependenta de calitate, de marimea imaginilor transmise, e nevoie de o viteza de la 128 Kbps la 256Kbps.

- Multimedia- accesarea datelor multimedia: filme, melodii, radio. Deoarece aceasta aplicatie trebuie sa receptioneze atit sunet, cit si imagine in regim real time, e nevoie de viteze de la 1Mbps si mai mult.

- Jocuri on-line. Aceste aplicatii au nevoie de o viteza de cel putin 64 Kbps, pina la 256 Kbps. in dependenta de optiunile suplimentare

Bibliografie:

[1]. 802.11 Wireless. Network. Site Surverying and Installation. By Bruce E.Alexander. Publisher Cisco Press. 2004. 456 page.

[2]. Wi-Fi Hotspots. By Eric Geier. Publisher Cisco Press. 2006. 264page.

[3]. Wi-Fi Toys- 15 Cool Wireless Project For Home, Office, And Entertaiment. 2004. Mike Outmesguine. Wiley Publishing, Inc. 2004. 365page.

[4]. ???????? ?. ?. Wi-Fi: ???, ??? ?? ?????? ?????, ?? ??????? ????????. ???????a????? ??????? ?? ?????????? ??????? ?????????????????. ???????????? ???????? <<???-?????>> 2005. -352?.

[5]. ?????? ?????????? ???????????? ????????? ????? ????????? 802.11. Pejman Roshan, Jonathan Leary. ???.? ????.--?.: ???????????? ??? << ???????>>, 2004 - 304c.

[6]. Retele radio de acces de banda larga "Bucuresti". ed.AGIR, 2005. Nicolaescu, Stefan-Victor.

[7]. Sisteme d acces de banda larga conform standardelor IEEE 802.xx. Bucuresti ed.AGIR. 2006. 211?.

[8]. ???????? ?. ??????????? ?????????? ???????????? ?????. ?????????? 2004.

[9]. ?????????????? ???????????? ???? ???????? ??????????. ???????????, ????? ?. ?. ?????????? 2005. 592c.

[10]. Olaru E., "Securitatea activitatii vitale", Material metodic, Chisinau UTM 2004.

[11]. Olaru E. "Indrumar metodic privind elaborarea compartimentului SAV in proiectul de diploma pentru studenti" , FE, FRT,FCIM, Chisinau, UTM,2002.

[12]. Gangan S. Justificarea economica a lucrarii de diploma .Exemple numerice de studii manageriale , Indrumar metodic,partea 2, Chisinau,UTM, 2006.

[13]. Ghid privind elaborarea si sustinerea proiectelor de licenta. Indrumar metodic 1782, UTM, Chisinau ,2009.

[14]. http://ru.wikipedia.org

[15]. http://mikrotik.com

[16]. http://itpromo.ro

[17]. http://systema.com.ua

[18]. http://liberty.in.md

[19]. http://xperiencetsch.com

[20]. http://esomoline.com

[21]. http://www.airport.md

[22]. http://whatis.ru

[23]. http://www.vector.com.tw/products/wifi1.htm

[24]. http://books.google.com (ISM and UNII Spectra)

[25]. http://searchmobilecomputing.techtarget.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele WIFI.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
94 pagini
Imagini extrase:
95 imagini
Nr cuvinte:
17 206 cuvinte
Nr caractere:
99 031 caractere
Marime:
6.04MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
internet, unde, transmitere, informatii, calculatoare, tehnologie
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!