Practică BRD

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I.Introducere BRD 3
II.Sistemul informational bancar 5
III.Operatiuni bancare cu numerar
1.Plati facturi 14
2.Depuneri numerar 15
3.Retrageri numerar 15
4.Schimb valutar 16
5.Operatiuni Western Union 17
IV. Operatiuni de creditare bancara 18
IV.Instrumente moderne de plata 24
V.Bibliografie 46

Extras din proiect:

Istoria BRD porneste din anul 1923, cand se infiinteaza Societatea Nationala de Credit Industrial, ca institutie publica. Statul detinea 20% din capitalul social, Banca Nationala a Romaniei 30%, iar restul era detinut de particulari, dintre care un grup de fosti directori ai Marmorosch Blank & Co., prima banca moderna din Romania. Scopul noii institutii era finantarea primelor etape ale dezvoltarii sectorului industrial din Romania. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, conform Legii nationalizarii din iunie 1948, Societatea Nationala de Credit Industrial este nationalizata, devenind Banca de Credit pentru Investitii.

In anul 1990, monopolul de care beneficiau bancile specializate in domeniul lor de activitate este suprimat. Banca Romana pentru Dezvoltare se constituie ca banca comerciala, sub forma de societate pe actiuni, si preia activele si pasivele Bancii de Investitii, primind o autorizatie de functionare generala.

In 1998 se semneaza contractul de vanzare - cumparare de actiuni intre Societe Generale si Fondul Proprietatii de Stat, autoritea romaneasca care se ocupa de participatiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% si cumpara un pachet de actiuni care-i permite sa devina proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

Achizitionarea de c- tre Groupe Societe Generale a reprezentat un succes din cel putin trei puncte de vedere:

- calitatea parteneriatului - Societe Generale situandu-se printre primele 10 grupuri bancare din lume;

- recunoasterea de c- tre partenerul francez a activit- tii multifunctionale a BRD ca si adoptarea de c- tre Societe Generale a obiectivelor strategice ale BRD privitoare la extinderea si diversificarea activit- tii;

- cuantumul afacerii - cresterea de capital.

BRD este listata pentru prima data la Bursa de Valori Bucuresti in anul 2001, in prima categorie, devenind in scurt timp una din cele mai tranzactionate societati. In urma unei campanii de rebranding, in 2003 Banca Romana pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Societe Generale. Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facand mai vizibila identitatea Grupului - mama.

Grupul Societe Generale este unul din primele grupuri de servicii financiare din zona euro si a 7a societate franceza, dupa capitalizarea sa bursiera (59,3 miliarde de euro la 31 decembrie 2006). La finele anului trecut, Grupul, care numara peste 120.000 de angajati, a realizat un venit net bancar de 22,4 miliarde euro si un profit net de 5,2 miliarde de euro.

BRD Societe Generale si-a dublat, in doi ani, numarul de carduri emise. Dupa ce la inceputul anului 2005 depasea 1 milion de carduri, in iunie 2007 numarul acestora depaseste 2 milioane.

Dezvoltarea activitatii de carduri este subliniata, pe de o parte, de dublarea volumului de tranzactii la comercianti si, pe de ala parte, de cresterea cu 70% a volumului de tranzactii la bancomate.

BRD ofera clientilor persoane fizice si juridice 17 tipuri de carduri de debit si credit, cu utilizare nationala si internationala, ce pot fi utilizate la cele 10.000 de aparate pentru plata cu cardul (POS) instalate la comercianti si 1.100 de bancomate (ATM).

BRD Societe Generale este a doua banca din Romania, cu active ce depasesc 8,7 miliarde euro. Banca are peste 2,2 milioane clienti si opereaza o retea de peste 600 de unitati. BRD are cea de-a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de circa 5,2 miliarde euro.

Sistemul informational bancar

Ca orice banca, BRD Societe Generale. intretine in activitatea sa curent-operativa relatii cu toti cei care actioneaza asupra conturilor sale sau ale clientilor ei. De asemenea se exercita o serie de relatii permanente intre unitati operationale si functionale ale intreprinderii bancare.

Toate aceste activitati si relatii se materializeaza in evenimente pe care institutia BRD trebuie sa le organizeze in cadrul sistemului sau informational pentru profitabilitatea activitatii sale, corespunzator exigentelor ce decurg din aplicare in practica a cerintelor mecanismelor economiei de piata

Realizarea acestui deziderat presupune organizarea sistemului informational al BRD potrivit situatiilor actuale, tinand seama de realizarile in acest domeniu pe plan international si realizarea unei educatii in acest sens a personalului propriu, personal ce trebuie sa fie in masura a gestiona corect informatia bancara cu costuri cat mai mici si utilitate cat mai ridicata.

Sistemul informational este un ansamblu de elemente materiale sau nemateriale, format in general din echipamente, metode, tehnici, procedee, modele, personal utilizate in interactiune prin intermediul unui mecanism specific si al unui sistem de control.

Bibliografie:

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/30057/BRD-a-atins-pragul-de-2-mil-carduri-emise.html

http://www.westernunion.ro/info/howToSendAgent.asp?language=ro

www.brd.ro

www.brd-net.ro

http://www.conso.ro/citeste-comentariu/2/tran/Debitul-direct-devine-mai-simplu.html

Vasile Cocris, Bogdan Capraru - "Sisteme si operatiuni bancare" 2007-2008

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Practica BRD.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
10 622 cuvinte
Nr caractere:
56 708 caractere
Marime:
296.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Economie, banci, brd
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!