Evoluția asigurărilor pe plan național

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Instituirea si evolutia asigurarilor in Romania pana in 1871

Forme incipiente de asigurari ca: asociatii de inmormantare, de ajutoare in caz de deces, incendiu, au existat pe teritoriul Romaniei inca din secolele XVII-XVIII, atat in cadrul breslelor, cat si al obstelor satesti.

Astfel, "hopsa" a fost o forma initiala, rudimentara de asigurare a animalelor in caz de accidente, practicat in tara noastra cu mult timp inaintea secolului al XIX-lea, prin care locuitorii unei comune se intrajutorau reciproc. Daca o vita se accidenta, aceasta era sacrificata si carnea ei era distribuita intre locuitorii comunei, fiecare platind o suma de bani pentru partea care ii revenea. In acest mod, proprietarul animalului sacrificat isi acoperea, partial sau total, dauna suferita.

Cele dintai organizatii care au avut si character de mutualitate si intrajutorare au fost "breslele" din Transilvania care s-au infiintat in secolul al XIV-lea Breslele au constituit inceputul activitatii de asigurari de personae si in statutele lor se prevedeau, intre altele, ca fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere si apoi cotizatii periodice, iar din sumele incasate se suportau cheltuielile de inmormantare in caz de deces a membrilor breslei; daca vaduva si copii mesterului decedat ramaneau fara mijloace de trai, li se acordau ajutoare din "Lada breslei".

Daca in Muntenia si Moldova exista "cutia milelor", in Transilvania si Banat, pentru intreprinderile forestiere, miniere si metalurgice, existau "lazi fratesti" sau "lazi miniere" care nu erau altceva decat case de ajutor ce au existat pana in anul 1919.

Sistemul functioneaza si in zilele noastre in comunele si satele din zona Medias, Agnita, Sighisoara, sub denumirea de "vecinatate". Asociatia are un statut propriu si o organizare stricta. Astfel, la decesul fiecarui membru al asociatiei, ceilalti membri platesc o anumita suma de bani stabilita la inceputul fiecarui an sau pe parcurs de adunarea generala. Suma este stabilita in functie de varsta membrului si starea de sanatate.

Din fondurile obtinute se platesc de catre comunitate cheltuielile de inmormantare. Asociatia are incadrat un trezorier si un presedinte ales de adunarea generala pe cate patru ani, care la randul lor contribuie cu o suma pentru a se descarca de gestiune.

In anul 1744 se mentioneaza in documentele vremii, infiintarea unei Case de incendii la Brasov, ca urmare a fuzionarii unor asociatii de intrajutorare invecinate. Aceasta a functionat pana in anul 1763. Fiecare membru era obligat la plata semestriala a unei sume de bani din care "Casa", despagubea pe cel care suferea in urma unui incendiu.

Din anul 1823, magistratura orasului Sibiu a depus eforturi staruitoare in vederea fondarii unei institutii de asigurare pentru incendii, similara cu cea de la Brasov.Crearea acesteia s-a realizat abia in anul 1846, 23 de ani mai tarziu a fost definitivat statutul si numai jumatate din proprietarii de imobile ai orasului si-au dat adeziunea de a contribui la infiintarea ei.

Primele realizari practice ale ideii de asigurare, in acceptiunea moderna a acestei notiuni, apareau in Principatele Romane dupa Tratatul de la Adrianopole din 1829, tratat care a oferit principatelor libertatea comerciala. , respective libertatea de a exporta cereale in Occident. De atunci, o buna parte a exporturilor de cereale din Principatele Romane a luat drumol Europei Occidentale. Aceasta noua orientare a exporturilor a inaugurat in Principatele Romane o epoca de rapida dezvoltare a productiei de cereale si in general a economiei nationale.

Pe de alta parte, intensificarea relatiilor comerciale ale Principatelor Romane cu Occidentul nu era posibila fara introducerea unor institutii si intreprinderi economice auxiliare, strict necesare pentru o dezvoltare normala a vietii economice printre care se numarau, in primul rand, societatile de asigurari.

In decursul primei jumatati a sec. al XIX-lea au existat forme rudimentare de asigurare, in principal sub forma asigurarilor mutuale, in cadrul corporatiilor de mestesugari si de comercianti.

De la inceputul celei de a doua jumatati a sec. al XIX-lea se constata existenta in Principatele Romane a unor institutii ce practicau asigurarile in acelasi mod sip e aceleasi baze ca si in tarile Europei Occidentale.

Aceste institutii de asgurari puteau fi impartite in trei categorii:

1)societati mutuale de asigurari;

2)societati anonime romanesti de asigurari;

3)agentii ale societatilor straine de asigurari.

Societatile mutuale de asigurari au fost: "Societatea pentru facilitarea inmormantarilor", fondata in anul 1852 si "Casa de ajutor mutual a muncitorilor tipografi" infiintata in anul 1860.

Bibliografie:

1.Alexa C., Ciurel V. - ,,Asigurari si reasigurari in comertul international", Ed. ALL BACk, Bucuresti, 1992.

2.Bistriceanu Gh. - "Asigurari si reasigurari in Romania" ed. Universitara, Bucuresti 2006, pag. 195-206

3.Bistriceanu Gh. - "Sistemul asigurarilor din Romania" ed. Economica, Bucuresti 2002, pag. 17-38

4.Constantinescu D. A., ,,Asigurari si reasigurari", Ed. Brend, Bucuresti, 1998.

5.Constantinescu D. A., Dobrin M., - ,,Asigurarea si managementul riscului", Ed. Tehnica, Bucuresti, 1998.

6.Constantinescu D.A. "Comjunctura pietei mondiale a asigurarilor" ed. Colectia Nationala, Bucuresti 2002, pag. 9-48, 50-55, 58-59, 74-100

7.Constantinescu D.A. - "Tratat de asigurari.Volumul I" ed. Economica, Bucuresti 2004, pag. 105-119

8.Cuimas C. - "Asigurarile internationale. Arhitectura si problematica la debutul mileniului III" ed. Intelcredo, Deva 2001, pag. 26

9.Lamberge H., -,,Economie et Finance de L'Assurance et de la Reassurance", Delloz, Paris, 1981.

10.Popovici D., -,,Teoria si tehnica asigurarii, reasigurarii de persoane", Ed. Orizonturi universitare, Timisoara, 1999.

11.Purcaru I.,- ,,Matematica si asigurari", Ed. Economica, Bucuresti, 1995.

12.Seuleanu V., Barna F., Herbei R., Mutascu M., Raileanu M., - ,,Asigurari comerciale", Ed. Mirton, Timisoara, 2001.

13.Vacarel I., Bercea F., - ,,Asigurari si reasigurari", Ed. Expert, Bucuresti, 1998.

14.Vaduva M. - ,, Asigurari'', Ed. Mirton, Timisoara, 2005;

15.William A., Heins R., - ,,Risck, Management and Insurance", Me Gran Hill Book Company, 1989.

16.Zeatman, rerome M., - ,,Manuel international de L'assurance", Ed. Economic, Paris, 1998.

17.www.lloyds.com

18.www.portaldeasigurari.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia asigurarilor pe plan national .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
77 pagini
Imagini extrase:
77 imagini
Nr cuvinte:
19 207 cuvinte
Nr caractere:
114 115 caractere
Marime:
237.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
evolutie, Economie, asigurari, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!