Asigurări de viață

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I: ANALIZA PIETEI ASIGURARILOR DE VIATA
1.1. Piata asigurarilor din Romania in contextul european
1.1.1. Piata asigurarilor de viata
1.2. Caracteristici ale asigurarilor de viata
1.3. Evolutia pietei de asigurari de viata
1.3.1. Dezvoltari si tendinte in industria asigurarilor
1.3.2. Prime brute subscrise din asigurari de viata
1.3.3. Indemnizatii brute platite pentru asigurari de viata
CAPITOLUL II: CLASIFICAREA ASIGURARILOR DE VIATA
2.1. Produse traditionale
2.2. Produse unit - linked
2.2.1. Trasaturile produselor unit - linked
2.3. Contractul de asigurare de viata
CAPITOLUL III: ING - ASIGURARI DE VIATA
3.1. Planurile financiare ING - ASIGURARI DE VIATA
3.2. Studiu de caz comparativ privind Programele de Investitii
3.2.1. Programele de Investitii ING ASIGURARI DE VIATA SA si continutul acestora
3.2.2. Programele de Investitii oferite de AVIVA ROMANIA SA si continutul acestora
Concluzii si propuneri
Bibliografie

Extras din proiect:

Piata asigurarilor din Romania in contextul european

Aderarea la UE inseamna pentru Romania si respectarea anumitor standarde economice. In comparatie insa cu alte state care pregatesc integrarea in UE, Romania se situeaza inca pe ultima pozitie din punct de vedere al evolutiei principalilor indicatori macroeconomici. La un pas de integrarea in UE se situeaza Slovenia, Cehia, Ungaria si Polonia, ca rezultat al aplicarii unor politici macroeconomice coerente. Mentinerea unui anumit nivel competitiv presupune si dezvoltarea pietei romanesti de asigurari. Evolutia din ultimul timp a pietei asigurarilor din Romania, pe care activeaza 73 de companii, caracterizeaza aceasta piata ca fiind subasigurata (cererea efectiva de polite de asigurare este redusa), dar cu un potential ridicat (cerere potentiala ridicata) si puternic concentrata (20% din companii reprezinta 95% din piata). Volumul din prime de asigurare este in crestere, atingand, la finele anului 2000, un nivel de 320 milioane USD, din care 267 mil.USD din sectorul asigurarilor non-viata si 54 mi USD din asigurari de viata.

Analiza comparativa a pietelor de asigurari din tarile candidate la UE, plaseaza Romania la un nou inceput de drum. Aceasta pozitionare este reflectata in primul rand de rata medie de penetrare a asigurarilor in statele candidate care se situeaza mult sub nivelul mediu existent in UE. Rata medie de penetrare a asigurarilor reprezinta contributia acestui sector la crearea PIB si se determina ca raport intre volumul total al primelor de asigurare si PIB, valori inregistrate intr-o anumita perioada de timp. Nivelul acestui indicator la finele anului 1999, situeaza tarile candidate la UE cu mult in urma tarilor membre UE.

La nivelul tarii noastre, piata asigurarilor are o contributie redusa la crearea PIB - sub 1% in anul 2000 (0,73% pondere asigurari non-viata si 0,15% asigurari viata) - dar in

crestere fata de anul 1999.

Din punct de vedere al densitatii asigurarilor (valoarea primelor de asigurare subscrise pe cap de locuitor), Romania inregistreaza la finele anului 2000 aproximativ 14,2 USD / locuitor. In crestere cu aproape 2 USD / locuitor fata de anul 1999, aceasta

valoare reprezinta totusi nivelul cel mai scazut comparativ cu celelalte state lansate in

cursa de integrare in UE.

Cele 5 state avansate din CEE (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia) reprezinta 64% din volumul primelor de asigurari de viata si respectiv 56% din volumul primelor de asigurari generale, iar Polonia si Cehia detin impreuna aproape doua treimi din volumul primelor subscrise in cele 10 tari candidate la UE.

In Romania, companiile cu capital strain (ING Nederlanden, Allianz, CGU, AIG, Generali si Interamerican) acopera o mare parte a incasarilor din prime. Este de dorit ca pe viitor numarul companiilor cu capital strain si privat sa creasca, dar in acelasi timp sa

creasca si cererea efectiva de asigurari.

In ansamblu, stimularea cresterii pietei de asigurari in Romania depinde de anumiti factori, printre care si: modificarea legislatiei fiscale, intensificarea concurentei prin intrarea de noi actori pe piata, campanii de publicitate sustinute care sa ridice gradul de constientizare al populatiei in ceea ce priveste rolul asigurarilor, cresterea importantei internetului in tranzactiile de asigurari si cresterea numarului de parteneriate in sistem bancassurance. De asemenea trebuie sa creasca ponderea din veniturile populatiei destinata asigurarilor (momentan doar 2% din veniturile populatiei sunt folositi pentru asigurari), precum si numarul de angajati care lucreaza in acest sector (in prezent doar 0,3% din numarul total de angajati in economie reprezinta domeniul asigurarilor).

Toate aceste aspecte pot determina, in viitor, incadrarea Romaniei, din perspectiva pietei asigurarilor, in parametrii necesari integrarii in UE .

1.1.1. Piata asigurarilor de viata

Dezvoltare, evolutie, ascendenta, crestere de la an la an... Asa s-ar putea caracteriza piata asigurarilor din Romania.

Cu o valoare a subscrierilor care se va apropia sau poate chiar va depasi 2 mld. EUR in 2007, industria de profil va avea multe de spus in economia nationala in anii care urmeaza. Piata asigurarilor de viata va creste in 2008 cu 25%, pe fondul ridicarii gradului de educare a populatiei in privinta acestui domeniu, in urma implementarii reformei pensiilor private. Aceasta dezvoltare va continua si in urmatorii ani, astfel incat, in 2015,

asigurarile de viata vor detine jumatate din toata piata de profil. Aceasta este concluzia evenimentului .

"Industria asigurarilor de viata din Romania a cunoscut un ritm de crestere, in anul precedent, de aproximativ 20%, pana la 1.200 mil. lei, ceea ce reflecta mentinerea unei proportii fixe fata de totalul subscrierilor la nivel national, prin comparatie cu anul 2006, Putem considera 2007 ca fiind un an mai putin

Bibliografie:

- ALEXA CONSTANTIN, CIUREL VIOLETA, Asigurari si Reasigurari in comertul international, Editura All, Bucuresti, 1992.

- ALEXA CONSTANTIN, SUTA ALEXANDRU, Transporturi si Asigurari, Editura Metropol, Bucuresti, 1994.

- BISTRICEANU GHEORGHE D., BERCEA FLORIAN, MACOVEI E. I., Dictionar de asigurari, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1991.

- BISTRICEANU GHEORGHE D., Asigurari si reasigurari in Romania, Editura Universitara Bucuresti 2006.

- BISTRICEANU GHEORGHE D., Sistemul asigurarilor din Romania, Editura Economica Bucuresti 2002.

- CIUREL VIOLETA, Asigurari si Reasigurari - abordari teoretice si practici internationale, Editura All Beck, Bucuresti, 2000.

- CONSTANTINESCU DAN ANGHEL, DOBRIN MARINICA, Introducere in Asigurari, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998.

- CONSTANTINESCU DAN ANGHEL, DOBRIN MARINICA, Practica Asigurarilor, Editura Semne '94, Bucuresti, 1999.

- DOBRIN MARINICA, Asigurari si reasigurari, , Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2000.

- EVERETT D. RANDALL, Issues in Insurance, American Institute for CPCU, Malvern, Pennsylvania, 1987.

- GALICEANU IOAN, Economia Asigurarilor, Editura Universitaria, Craiova, 1996.

- HAMMOND J.D., The Meaning and Measurement of Risk. Essays in the Theory of Risk and Insurance, 1968.

- HANSELL D.S., Introduction to Insurance - Practical Guide, LLP, Londra, 1996.

- NEGOITA ION, Aplicatii practice in asigurari si reasigurari, Editura Etape, Sibiu, 2001.

- Paul Tanasescu, Cosmin Serbanescu, Roxana Ionescu, Mariana Popa, Laura Elly Novac - Asigurari cmerciale moderne, Editura C.H. Beck Bucuresti 2007.

- TEODOR MIRCEA, "Asigurari maritime ", in Beziris, Anton ; Teodor Mircea ; Rican Gavrila, Teoria ;i tehnica transportului maritim, Partea a doua, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1979.

- VACAREL IULIAN, BERCEA FLORIAN, Asigurari si reasigurari, Editia a II-a, Editura Expert, Bucuresti, 1998.

- VACAREL IULIAN, BISTRICEANU GH. D., MOSTEANU TATIANA, BERCEA FLORIAN, BODNAR MARIA, GEORGESCU FLORIN, Finante publice, Editia a II- a, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000.

- YORK-ANTWERPEN, RULES, 1974, Asigurari maritime.

*** Hotararea Guvernului Romaniei privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor, nr 1279 din 8 decembrie 1990, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.145 din 17 decembrie 1990.

*** Hotararea Guvernului Romaniei privind atributiile Oficiului de supraveghere a acitivitatii de asigurare si reasigurare, nr. 574 din 23 august 1991, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.182, din 11 septembrie 1991.

*** Lege privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale in domeniul asigurarilor, nr.47 din 16 iulie 1991, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.151 din 19 iulie 1991.

*** Lege privind asigurarile si reasigurarile in Romania, nr.136 din 29 decembrie 1995, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr303 din 30 decembrie 1995.

*** Legea nr.32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata in M.O. nr.148 din 10 aprilie 2000.

*** Anuarul Statistic al Romaniei, Comisia Nationala pentru Statistica, 1997-2000.

*** ING Group, Annual Reports, Amsterdam, 1997- 2000.

*** www.csa - isc.ro

*** www.ingasigurari.ro

*** www.ingromania.ro

*** www.primm.ro

*** 1asig.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurari de viata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
16 181 cuvinte
Nr caractere:
86 118 caractere
Marime:
131.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, bani, standarde
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Asist.Univ.Drd. Cosmin Şerbănescu
Sus!