Rețele de calculatoare și internet

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Notiuni generale privind sistemele de telecomunicatii 3
2.Reprezentarea simplificata a componentelor fizice si software-ul pentru un sistem de teleprelucrare 3
3. Modele de referinta pentru interconectarea retelelor de calculatoare 8
4. Retele de calculatoare 11
5. Caracteristicile de baza ale retelelor 15
6. Servicii asigurate in cadrul retelelor 16
7. Componentele internetului 17
Bibliografie : 19

Extras din proiect:

In 1954 au fost propuse noi solutii arhitecturale de crestere a performantelor sistemelor de calcul. Sub conducerea savantului A.M. Leiner in Marea britanie a fost construit primul complex de calcul SEAC+DYSEAC. Complexul continea doua calculatoare diferite SEAC si DYSEAC, interconectate in asa fel, astfel incat fiecare dintre ele servea pentru celalalt ca unitate d eintrare-iesire a datelor. Astfel schimbul de informatii se efectua intre calculatoare, ele putand opera pentru rezolvarea uneia si aceleiasi probleme. Experimentele au demonstrat ca, complexul de calcul se concretizeaza cu sarcini, irealizabile la cele doua calculatoare daca el ear functiona fiecare separate.

Complex de calcul se numeste sistemul din mai multe unitati de prelucrare a informatiilor, plasate la distante relative ici unele de altele. Primele au fost create complexele de calcul multicalculaator-complexe de calcul din mai multe calculatoare interconectate, ce opereaza ca un system unic pentru realizarea unor sacrini commune. Fiecare calculator functioneaza sub dirijarea sistemului de operare propriu, existand, totusi, si componente de coordonare a functionarii sistemului de calcul in ansamblu.

Un system de teleprelucrare este o colectie de echipamente si software compatibile, care permit realizarea unei comunicatii intre doua locatii amplasate la distanta in vederea prelucrarii datelor. Principalele componente ale unui system de teleprelucrare sunt:

Calculatoarele, terminalele, canalele de comunicatii, echipamente de comunicatii, software-ul de comunicatii.

2.Reprezentarea simplificata a componentelor fizice si software-ul pentru un sistem de teleprelucrare

Precursoarele retelelor de calculatoare au fost sistemele de calcul care realizau prelucrari la distanta, numite sisteme de teleprelucrare. Acestea asigura folosirea calculatoarelor de catre mai multi utilizatori prin intermediul unor terminale locale sau la distanta (in acest caz, politica de transmitere a datelor este gestionata de fiecare calculator). in functie de rolul atribuit sistemelor de teleprelucrare, acestea pot fi privite ca: sisteme de centralizare a datelor (in care calculatorul colecteaza datele de la terminale si le prelucreaza), sisteme de difuzare a datelor (in care informatiile circula in sens invers, de exemplu, anumite servicii de turism) sau sisteme conversationale (in care calculatorul transmite "intrebari" si receptioneaza mesaje de raspuns, de exemplu, in diagnoza medicala, sisteme de rezervari de bilete etc.).

Retelele de calculatoare se obtin prin interconectarea calculatoarelor in conditiile in care operatiile de gestiune a retelei se executa fizic de catre procesoare specializate si logic - de un soft de comunicatie instalat pe retea. O retea de calculatoare este un ansamblu de calculatoare autonome, interconectate prin intermediul unor medii de comunicatie care asigura folosirea in comun, de catre un numar mare de utilizatori, a tuturor resurselor fizice si logice (soft de baza si aplicativ) si informationale (baze de date) de care dispune ansamblul de calculatoare interconectate. Mediile de comunicatie care conecteaza calculatoarele din punct de vedere fizic pot fi constituite din diverse tipuri de cabluri: cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica etc., din unde (ghid de unde) cu benzi specifice de frecventa sau chiar sateliti de comunicatii.

Semnalele utilizate la sistemele de comunicatii sunte semnale electro-magnetice, reprezentate in doua moduri:

Semnale analogice, reprezentate de o forma continua a campului electromagnetic, specifica canalelor de comunicatii.

Semnalele digitale, reprezentate de forme discrete ale campului electromagnetic, care se regasesc in doua stari discrete: 1 logic (prezenta semnaluli), 0 logic (absenta semnalului).

Modemul, ca prescurtare pentru Modulator"Demoulator, este dispozitivul care asigura translatarea semnalelor digitale si analogice, ceruta de un system de teleprelucrare, realizand conversia automata a datelor, pentru a putea fi transmise pe lini telefonice standard.

Schimbul de date intre statiile retelelor de calculatoare este efecturat de reteaua de transfer de date, numita uneori subretea. O subretea consta din canale de transfer de date si noduri de comunicatie, ce opereaza conform unui ansamblu de produse program speciale.

Canalul de comunicatii reprezinta mijlocul prin care se realizaeaza transmisia semnalelor intre doua locatii folosind diferiti suporti media. Canalele de comunicatie se separa in cadrul liniilor de comunicatie prin multiplexare, utilizand echipamente speciale. In cadrul unei linii de comunicatie pot fi separate mai multe canale.

Nodurile de comunicatie sunt destinate comunicarii canalelor sau a traficului de date intre canalele retelei. Utilizarea lor permite reducerea numarului de canale si, respective a costului retelei. In functie de metoda implementata, exista noduri de comunicare de canale, noduri de comutare de mesaje si noduri cu comutare de pachete.

Bibliografie:

Arhitectura Calculatoarelor Personale si Sisteme de Operare Specifice

Editura : Pro Universitaria

Autori : Lector universitar dr.coordonator Cezar Botezatu

Lector universitar dr. George Carutasu

Preparator universitar drd. Doru Chetariu

http://www.euro.ubbcluj.ro/~alina/cursuri/internet-teorie/1.htm

http://referat.clopotel.ro/Totul_despre_retele-10502.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Re%C5%A3ea_f%C4%83r%C4%83_fir

http://www.super-referate.com/referate/informatica/2/Clasificarea-retelelor--servicii-de-baza.php

http://www.cnaa.acad.md/files/theses/2007/7398/andrie_ciumac_thesis.pdf

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/carti/ai/1g.htm

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de calculatoare si internet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 488 cuvinte
Nr caractere:
36 929 caractere
Marime:
44.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Artă
Tag-uri:
protocoale, calculatoare, retele
Predat:
Facultatea de Informatica Manageriala din Bucuresti
Materie:
Artă
Profesorului:
Lector Universitar dr. Cezar Botezatu
Sus!