Divorțul și efectele negative asupra copilului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CUVANT INTRODUCTIV ................................................................................4
CAP.I. PERSPECTIVA GENERALA ASUPRA PROBLEMATICII DIVORTULUI ............................................................................................................................................7
1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE DIVORT SI EVOLUTIA LUI DE-A LUNGUL TIMPULUI
2 PERSPECTIVA TEOLOGICA ASUPRA DIVORTULUI
3 CAUZE ALE DIVORTULUI. MODELE CONFLICTUALE CARE DUC LA DIVORT

CAP.II. EFECTELE DIVORTULUI ASUPRA CUPLULUI SI ASUPRA COPIILOR.......................................................................................................................10

CAP.III CERCETAREA.................................................................................................12

CAP.IV. INTERVENTIA................................................................................................13

CONCLUZII ...................................................................................................13

ANEXE ............................................................................................................14

BIBLIOGRAFIE..............................................................................................18

Extras din proiect:

Din punctul de vedere al sociologiei, familia reprezinta"grupul social fundamental, care asigura mentinerea continuitatii biologice a societatii prin procreare, ingrijirea si educarea copiilor, precum si mentinerea continuitati culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita".

Familia indeplineste,in raport cu individul si cu societatea, functii fundamentale, accentul punandu-se pe ansamblul si natura relatiilor manifestate in grup, ca si pe latura dinamico-functionala care confera specificitate familiei, in raport cu alte forme de comunitate.

Relatiile de familie au un caracter de complexitate ce nu il mai intalnim la alte categorii sociale, dat fiind ca, in cadrul relatiilor de familie, apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre cei care formeaza comunitatea de viata si interese.

Privind din prisma stiintelor juridice, familia "desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptia), precum si din alte raporturi asimilate".

Notiunea sociologica si cea juridica a familiei, in mod obisnuit, se suprapun, dar exista situatii cand aceasta corespondenta nu se mai aplica. De exemplu, cand un copil este incredintat unei institutii de ocrotire inceteaza relatiile de fapt intre el si parintii sai, dar nu si cele juridice care se exprima prin obligatia de a platii contributia la intretinerea copilului. Putem spune ca trebuie facuta distinctie intre raporturi faptice, sociologice de familie si raporturile juridice de familie. Relatiile de familie prezinta aspecte personale, nepatrimoniale, si aspecte patrimoniale.

Casatoria, ca principal izvor al familiei, poate fi definita astfel "uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii". Mentionam ca actul juridic prin care se incheie casatoria nu poate fi considerat un contract.

Din aceasta definitie a casatoriei decurg mai multe caractere : este uniunea dintre un barbat si o femeie, este liber consimtita, este monogama, se incheie in formele cerute de lege, are un caracter civil, se incheie pe viata, se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie si se incheie in scopul intemeierii unei familii.

Bibliografie:

Maria Voinea - Sociologie Generala si Juridica, edit. Sylvi, 2000

Ion P. Filipescu - Tratat de Dreptul Familiei, edit. All Beck, 2000

Nicolae Grosu - Tratat de Sociologie, edit. Expert, 2000

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Divortul si efectele negative asupra copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 753 cuvinte
Nr caractere:
24 789 caractere
Marime:
31.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Divortul si efectele negative asupra copilului, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!