Fabricarea grisinelor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1 MEMORIU EXPLICATIV
2 TRATAREA TEMEI PROPRIUZIS
- schema tehnologica
- materii prime-descriere
- procese tehnolgice
- utilaje folosite
- exploatarea si intretinerea utilajelor
- anexe: scheme, tabele
3 NORME IGIENICO SANITARE IN INDUSTRIA PANIFICATIEI
4 NORME DE TEHNICA SECURITATII MUNCII IN INDUSTRIA PANIFICATIEI
5 NORME DE PREVENIRE SI STINGEREA INCENDIILOR IN INDUSTRIA PANIFICATIEI

Extras din proiect:

Industria panificatiei si produselor fainoase ocupa un loc insemnat in cadrul productiei bunurilor de consum, in primul rand datorita faptului ca painea constituie un aliment de baza, care se consuma zilnic. Produsele de panificatie si fainoase, alaturi de celelalte produse alimentare, furnizeaza organismului uman o parte insemnata din substantele care ii sunt necesare pentru activitatea vitala, mentinerea starii de sanatate si conservarea capacitatii de munca. Datorita insusirilor nutritive pe care le incorporeaza, produsele de panificatie si fainoase reprezinta forme utile de valorificare in consum a fainii, ca derivate obtinut din prelucrarea graului.

Aplicand retete si tehnologii adecvate, prin prelucrarea fainii, ca materie prima de baza, se obtine o gama larga de produse, in scopul satisfacerii cerintelor crescande si tot mai diversificate ale alimentatiei umane. Se realizeaza diferite sorturi de paine alba, semialba (intermediara) si neagra, produse de franzelarie simple si cu adaosuri, produse dietetice, covrigi, biscuiti, produse de patiserie si placintarie, paste fainoase. Produsele se diferentiaza prin aspect, gust si mod de utilizare. Acestea sunt imprimate fie de sortimentul de faina utilizat, fie de compozitia aluatului din care se obtin, la prepararea caruia pe langa faina, apa, afanatori si sare, se mai folosesc grasimi, zahar, lapte, legume, oua, fructe, arome s.a De asemenea, tehnologia de fabricatie contribuie la definirea specificului fiecarui produs.

Valoarea nutritiva a produselor de panificatie si fainoase, cu deosebire a painii, reprezinta un element important pentru nivelul ratiei zilnice de hrana si constituie obiectul unor largi cercetari in domeniul alimentatiei. Aceasta valoare este conferita nu numai de aporatul energetic (caloric), bazat pe continutul sporit de glucide imprimate fie de sortimentul de faina utilizat, fie de compozitia aluatului din care se obtin, la prepararea caruia pe langa faina, apa, afanatori si sare, se mai folosesc grasimi, zahar, lapte, legume, oua, fructe, arome s.a De asemenea, tehnologia de fabricatie contribuie la definirea specificului fiecarui produs.

Valoarea nutritiva a produselor de panificatie si fainoase, cu deosebire a painii, reprezinta un element important pentru nivelul ratiei zilnice de hrana si constituie obiectul unor largi cercetari in domeniul alimentatiei. Aceasta valoare este conferita nu numai de aporatul energetic (caloric), bazat pe continutul sporit de glucide, proteine si lipide, cat si de aportul tuturor componentilor incorporati in produsele respective, acestia reprezentand forme care se asimileaza usor de catre organismul uman. Este cunoscut faptul ca puterea calorica a painii reprezinta 2200 - 2400 kcal/kg, a produselor de franzelarie circa 3000 kcal/kg, cea a biscuitilor si produselor de patiserie se ridica pana la 5000 kcal/kg, iar a pastelor fainoase atinge 4000 kcal/kg.

Dezvoltarea in perspectiva a industriei de panificatie si produse fainoase in vederea satisfacerii cu produse de calitate a intregii populatii conform preferintei consumatorilor in concordanta cu gusturile specifice si traditia locala. De asemenea, se are in vedere asigurarea populatiei cu produse avand continutul nutritiv ridicat, in sortimente diversificate, produse dietetice si pentru copii, precum si semipreparate care sa usureze munca in gospodarie-deziderat major al acestui domeniu.

Alaturi de celelalte ramuri ale industriei nationale, industria panificatiei si produselor fainoase s-a dezvoltat in ritm accelerat. Astfel, s-au construit fabrici moderne, de mare capacitate, parte din ele alcatuind complexe de panificatie si produse fainoase, cu o productie diversificata. Unele dintre unitatile noi dispun de linii tehnologice specializate pentru fiecare grupa de produse, sunt dotate cu utilaje si instalatii de inalt nivel tehnic si au un grad avansat de mecanizare a procesului de fabricatie - in parte automatizat- deoarece pe masura asimilarii in productie a utilajelor tehnologice principale, fabricile - in special cele de paine - au fost inzestrate cu echipamente moderne.

In unitatile de productie mai nou construite, precum si in altele care au fost dezvoltate si reutilate, se aplica procedee noi caracteristice industriei avansate. Astfel de procedee sunt, spre exemplu: transportul si depozitarea fainii in vrac, pregatirea centralizata a materiilor prime in vederea fabricatiei, prelucrarea aluatului cu ajutorul liniilor cu functionare continua, coacerea produselor in cuptoare mecanice cu banda, mecanizarea complexa a operatiilor la depozitarea si livrarea produselor, reciclarea energiei termice, fabricarea pastelor in flux continuu etc. De asemenea, se aplica metode avansate pentru controlul calitatii materiilor de fabricatie. Totodata, s-au imbunatatit substatial conditiile de munca si cele igienico-sanitare la fabricarea produselor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea grisinelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
9 157 cuvinte
Nr caractere:
53 898 caractere
Marime:
155.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Agronomie
Tag-uri:
patiserie, grisine, fainoase, fabricare
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Marin Ecaterina
Sus!