Valorificarea produselor și subproduselor de tomate - Ketchup-ul

Previzualizare probleme:

Cuprins probleme:

1 - Introducere 4
1.2 Tipologie si clasificare 5
1.3 Beneficii si dezavantaje ale ketchup-ului 6
2 - Schema tehnologica de obtinere a ketchup-ului 8
2.1 Explicarea schemei tehnologice 9
3 - Noile metode de valorificare a produselor si subproduselor 12
3.1 Semintele de rosii 12
3.2 Semintele de ardei 13
3.3 Cultivarea semintelor de rosii si de ardei 14
3.4 Valorificarea coditelor, pieliteisi a tesutului celular 15
4 - Apele reziduale din industria conservelor de fructe si legume 16
4.1 Clasificarea poluarii apelor 17
4.2 Epurarea apelor industriale uzate prin distilare 19
4.3 Tratarea biologica (biochimica) a apelor uzate 19
5 -Concluzii 23
Bibliografie 23

Extras din probleme:

Originea cuvantului ketchup a aparut in secolul 17-lea. Englezii care calatoreau in Orient, in acea epoca, au adus in Europa un sos picant numit "Ke Tsiap" de catre chinezi, semnificand " saramura de peste". In reteta originala nu intrau rosiile, sosul se prepara doar din ansoa, nuci, ciuperci, fasole, in amestec cu diverse condimente, usturoi si vin. In Anglia acest sos a primit denumirea de catchup sau ketchup.

Ketchup-ul, dupa cum a fost intalnit de catre europeni in Asia, consta initial intr-un sos de peste murat prin sarare, fara a contine otet de nici un fel, semanand mai mult cu un sos de soia.

In anii 1600, britanicii si olandezii au incercat sa imite acest sos odata ajunsi din nou in Europa. Astfel, in absenta multor ingrediente asiatice, acestia au subtituit ingredientele necesare cu ceea ce aveau, mai exact: nuci, ciuperci si ansoa (tip de peste).

In 1727, apare prima reteta publicata in " The Compleat Housewife", scrisa de Eliza Smith in Anglia. Reteta nu utiliza rosii ci ansoa, ceapa, otet, condimente si coaja de lamaie. Ketchup-ul de rosii s-a bucurat de cea mai mare popularitate in Statele Unite. Aici a inceput sa fie fabricat si distribuit, pentru prima data, de catre fermieri.

Se pare ca oamenii din Maine au fost primii utilizatori ai rosiilor in acest sens. In 1814 apar primele retete de ketchup, bazate pe rosii in ,,The Universal Receipt Book". Pana la 1834, apare si prima reclama a ketchupului de tomate.

Imaginea nr.1Prima forma de ketchup la burcan [27].

Jonas Yerks ( sau Yerkes) este considerat acel om care a facut din ketchup-ul de rosii un fenomen national. In 1869, H.J.Heinz impreuna cu Clarence Noble au pus bazele celei mai mari companii producatoare de ketchup din lume. Heinz a observat ca acest sos apetisant se vinde mult mai bine daca este turnat in sticle.

In compozitia ketchup-ului pe care-l gasim astazi pe rafturile magazienelor intra: pasta de rosii, otet, amidon, sare, zahar, piper si alte condimente.

Pe piata gasim multe tipuri de ketchup, insa de calitate indoielnica. De obicei, cele mai ieftine sunt fabricate pe baza de amidon si coloranti. Insa, pentru ketchup-urile de calitate, care sunt mai scumpe, se folosesc doar rosii sortate cu grija, potrivite pentru conservare (culese dupa 60-63 de zile de la inflorire). Anume aceste rosii sunt bogate in substante nutritive necesare organismului.

1.2 Tipologie si clasificare

Ketchup-ul, desi poate parea bizar, nu a fost dintotdeauna produs din rosii. Inainte ca rosiile sa fie adaugate conceptului, ketchup-ul desemna un sos, in general din otet, achizitionat la sticla.

Inca exista foarte multe tipuri de ketchup, desi in general vorbind, azi, oamenii par a distinge doar intre : picant si dulce (de rosii, evident). Dintre cele mai vechi ar trebui amintite ketchup-ul : de nuca si cel de ciuperci. Aceste tipuri apar azi alaturi de altele continand ingrediente mai exotice cum ar fi: ketchup de mango sau ketchup-ul de banana [5].

Imagine nr.2 Ketchupde banana [8]. Imagine nr. 3Ketchup de mango[9].

1.3 Beneficii si dezavantaje ale ketchupu-lui

Consumat separat Ketchup-ul este un sos foarte sanatos deoarece contine antioxidanti ce ajuta la dezvoltarea celulelor insa este foarte nesanatos in combinatie cu hamburgerii si cartofii prajiti. Fiind un produs ce a cucerit America, apreciat tocmai pentru gustul pe care il da cartofilor prajiti, este o decizie grea atunci cand esti pus sa alegi intre ispita gustului foarte apetisant, dar care nu face bine organismului nostru si consumul de sos de rosii simplu [1,2].

Ketchup-ul se gaseste sub o varietate de forme fie in tuburi, borcane, plicuri si o sumedenie de gusturi: picant, dulce, clasic, astfel incercand sa acopere cat mai mult din cererea consumatorilor. Desi este foarte cautat si apreciat in multe cantine scolare, unele dintre acestea, ca cele din Maria Britanie, au scos ketchup-ul din cantine datorita cantitatii mari de sare si zahar ce le contine in compozitie si a fost inlocuit cu un sos de rosii pregatit in unitatile scolare cu scopul de a oferi o alimentatie cat mai echilibrata si sanatoasa celor mici [1,3].

Bibliografie:

1) http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/condimentele-si-beneficiile-lor-secrete-pentru-sanatatea-ta/

2) http://www.feminis.ro/ketchupul-imbunatateste-viata-sexuala-afla-si-alte-beneficii-ale-condimentelor_22047.html

3) http://m.ziare.com/viata-sanatoasa/beneficii-neasteptate-ale-rosiilor-1040279

4) http://www.coolinaria.ro/a/370/Bine-si-rau-despre-Ketchup.html

5) http://documents.tips/documents/analiza-merceologica-a-ketchup-ului.html

6) http://www.scritub.com/medicina/alimentatie-nutritie/INDEPARTAREA-REZIDUURILOR-LICH2523162318.php

7) Ciobanu, D., Leonte, M., Nedeff, V., Lungulescu, G., - Mimizarea scazamintelor in industria alimentara prin valorificarea subproduselor si deseurilor, vol. II, Ed. Ecozone, Iasi, 2005;

8) https://www.google.ro/search?q=ketchup+de+banana&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAsQ_AUoAGoVChMIzde-p56IyQIVAg8sCh2GlwM4#tbm=isch&q=ketchup+de+banane&imgrc=vK3vSlZkXS9ZrM%3A [03.11.1015; 19:06]

9) https://www.google.ro/search?q=ketchup+de+banana&espv=2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAsQ_AUoAGoVChMIzde-p56IyQIVAg8sCh2GlwM4#tbm=isch&q=ketchup+demango&imgrc=36tXJTl0ay3b1M%3A [03.11.2015; 19:04]

10) http://cadredidactice.ub.ro/gavrilalucian/files/2011/03/depoluare-curs-01.pdf

11) http://cadredidactice.ub.ro/gavrilalucian/files/2011/03/gavrila-gestionarea-valorificarea-si-minimizarea-desurilor-industriei-alimentare.pdf

12) http://www.terapianaturala.ro/terapia-cu-seminte-alimentetie-naturala/

13) http://www.realitatea.net/fresh-refresh-beneficiile-uimitoare-ale-semintelor-de-ardei_1618868.html

14) https://7coline.wordpress.com/2012/03/12/obtinerea-rasadurilor-de-rosii-de-la-semanat-la-plantarea-in-gradina/

15) http://ro.scribd.com/doc/114104703/METODE-DE-EPURARE-A-APELOR-INDUSTRIALE-UZATE#scribd

16) http://www.upg-ploiesti.ro/fisiere/1669/apa_poluare_depoluare.pdf

17) http://agrointel.ro/37478/mica-afacere-in-agricultura-cultura-de-rosii-boteni/[23.11.2015;12:15]

18) http://dingradinaluiardei.ro/cum-se-pun-rasadurile/[23.11.2015; 12:20]

19) https://www.google.ro/search?q=metode+de+epurare+a+apelor+uzate&espv=2&biw=1366&bih=643&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-mJ39yKbJAhVCqHIKHQg5D0AQ_AUIBigB#tbm=isch&q=ce+se+fac+cu+semintele+de+ardei&imgrc=e2jxIOGyPydV3M%3A[23.11.2015; 14:14]

20) https://www.google.ro/search?q=metode+de+epurare+a+apelor+uzate&espv=2&biw=1366&bih=643&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-mJ39yKbJAhVCqHIKHQg5D0AQ_AUIBigB#tbm=isch&tbs=rimg%3ACQsOU81zL5KIIjjKYFieDa9mdE-x_1mhDI_1qZaHCh45ok0ALrkL92gfJDv3_1nJAQFJP4f25tGeSRiy0cmb_1Fy7ZZJ-CoSCcpgWJ4Nr2Z0ERW87TPRTWlHKhIJT7H-aEMj-pkRb6Xfu6OW3ogqEglocKHjmiTQAhEr_1J_1qG-o0FioSCeuQv3aB8kO_1ESv8n-ob6jQWKhIJf-ckBAUk_1h8R06EN1hOxMIAqEgnbm0Z5JGLLRxFRxS3diQTPSyoSCSZv8XLtlkn4ESv8nob6jQW&q=ce%20se%20fac%20cu%20semintele%20de%20rosii%3F&imgrc=Bl8s0oBN0yh46M%3A[23.11.2015; 14:18]

21) https://www.google.ro/search?q=metode+de+epurare+a+apelor+uzate&espv=2&biw=1366&bih=643&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-mJ39yKbJAhVCqHIKHQg5D0AQ_AUIBigB#tbm=isch&q=metode+de+epurare+a+apelor+uzate+in+fabricile+de+industria+legumelor&imgrc=_2[23.11.2015

Descarcă probleme

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea produselor si subproduselor de tomate - Ketchup-ul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 365 cuvinte
Nr caractere:
30 285 caractere
Marime:
1.30MB (arhivat)
Publicat de:
Elisaveta Codrina Mihaila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Probleme
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
tomate, ketchup, produse alimentare
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
CEPA
Materie:
Industria Alimentară
An de studiu:
IV
Profesorului:
Lect. dr. Damian Cristina
Nota primită:
Nota 9
Sus!