Studiu de caz asupra sistemului și structurii Națiunilor Unite

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 DELIMITARI CONCEPTUALE. TIPURI DE ORGANIZATII INTERNATIONALE
2.1 ORGANIZATII INTERGUVERNAMENTALE SI NEGUVERNAMENTALE
2.2 ORGANIZATIILE INTERNATIONALE SI GLOBALIZAREA
3 ORGANIZATII INTERGUVERNAMENTALE
3.1 CONSTITUIREA ORGANIZATIEI NATIUNILOR UNITE
3.2 SCOPURILE SI PRINCIPIILE CARTEI ORGANIZATIILOR NATIUNILOR UNITE
3.3 SISTEMUL SI STRUCTURA NATIUNILOR UNITE
3.4 TENDINTE IN ACTIVITATEA ORGANIZATIEI NATIUNILOR UNITE
4 ORGANIZATIA TRATATULUI ATLANTICULUI DE NORD (N.A.T.O.)
4.1 CONSTITUIREA SI ISTORICUL N.A.T.O
4.2 CONCEPTUL STRATEGIC AL ALIANTEI APROBAT DE SEFII DE STATE SI DE GUVERNE PARTICIPANTI LA REUNIUNEA CONSILIULUI ATLANTICULUI DE NORD, TINUTE LA WASHINGTON LA 23 SI 24 APRILIE 1999
4.3 STRUCTURA SI MODUL DE FUNCTIONARE AL N.A.T.O
5 ORGANIZATIA PENTRU SECURITATE SI COOPERARE IN EUROPA (O.S.C.E.)
5.1 CREAREA SI ISTORICUL O.S.C.E
5.2 STRUCTURILE SI INSTITUTIILE O.S.C.E
5.3 INSTRUMENTELE O.S.C.E
6 UNIUNEA EUROPEANA (U.E.)
6.1 ISTORIA UNIUNII EUROPENE
6.2 INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE

Extras din licența:

Suprematia statelor in rezolvarea diferitelor probleme cu care se confrunta comunitatea internationala este pusa la incercare de existenta unui numar important de organizatii internationale.

Forta cu care se manifesta organizatiile internationale in prezent contribuie in mod semnificativ la subminarea autoritatii statelor in rezolvarea problemelor cu care se confrunta lumea de azi. Exista doua tipuri de organizatii internationale: organizatii interguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt statele); organizatii neguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt persoane particulare sau anumite grupuri de persoane ori institutii private). 1. 1. Organizatii interguvernamentale si neguvernamentale.

Desi nici unul dintre aceste doua tipuri de organizatii nu a aparut in secolul pe care il incheiem, totusi perioada de maxima intensitate si eficacitate a activitatii acestora se situeaza dupa anul 1900. Uniunea Organizatiilor Internationale, care mentine o evidenta actualizata permanent in legatura cu ambele tipuri de organizatii internationale arata ca numarul acestora a crescut rapid in secolul al nouasprezecelea astfel incat in anul 1909 existau 37 de organizatii interguvernamentale si 176 de organizatii neguvernamentale.

In secolul urmator cresterea a fost si mai rapida, astfel incat in anul 1960 existau 154 de organizatii interguvernamentale si 1255 de organizatii neguvernamentale iar in 1997 numarul acestora ajunsese la 260 si respectiv 5472. In interpretarea tendintelor ce caracterizeaza evolutia organizatiilor internationale trebuie sa se tina cont ca nu este usor sa se identifice si sa fie evaluate diferitele tipuri de organizatii internationale.

In principiu, organizatiile interguvernamentale sunt definite nu numai de faptul ca membrii lor sunt statele, dar de asemenea si de caracterul lor de permanenta a activitatii si de procedurile institutionalizate pe care le utilizeaza. Organizatiile interguvernamentale se intrunesc la intervale relativ regulate si au proceduri specifice de luare a deciziilor precum si un secretariat ori un cartier general si un sediu. Cu toate acestea, ele nu au acces direct la cele mai multe dintre resursele materiale pe care le pot utiliza statele. Daca aceste criterii de clasificare a organizatiilor internationale ar fi fost mai elastice, fara indoiala ca numarul organizatiilor interguvernamentale ar fi depasit cu mult pragul de 260 citat anterior, asa cum se intampla cu numarul organizatiilor neguvernamentale.

In prezent inca 1570 de organizatii aspira la statutul de organizatii interguvernamentale iar alte mai mult de 9630 de asociatii la acela de organizatii neguvernamentale, avand caracteristici asemanatoare acestora.

Aceasta crestere extraordinara a numarului de organizatii transnationale si a membrilor acestora a generat o retea complexa, ce se suprapune si se intrepatrunde. In anul 1996 aproximativ 200 de state si teritorii aveau in total mai mult de 135. 000 de diferiti ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz asupra sistemului si structurii Natiunilor Unite
    • Anexe
      • IMAGE57.GIF
      • IMAGE58.GIF
      • IMAGE62.GIF
      • IMAGE63.GIF
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, gif
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
150 pagini
Imagini extrase:
123 imagini
Nr cuvinte:
58 706 cuvinte
Nr caractere:
340 740 caractere
Marime:
239.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Științe Politice
Sus!