Previzualizare licența:

Extras din licența:

Cred ca ne amintim cu totii de varsta copilariei, cand, stand in bratele mamei sau ale bunicii, ascultam pentru intaia oara cu atata placere, curiozitate si emotie un basm. Zane, Feti-Frumosi, Cenusarese, balauri, zgripturoaice, cai inaripati, printese, imparati, furnicute personificate, toate aceste personaje ne faceau sa stam nemiscati si cu sufletul la gura, asteptand sa aflam ce urmeaza sa se mai intample. Ascultam fascinati, adormeam linistiti si chiar visam personajele amuzante sau inspaimantatoare din povestea de seara. Tocmai fantasticul din basme, varietatea personajelor, dificultatile intampinate de acestea ne determinau sa asteptam cu nerabdare finalul, sa ne intrebam:Oare cum se va termina? Exista in basme inceputuri si sfarsituri, oameni, animale si obiecte care vorbesc, prieteni si dusmani, frumos si urat, bun si rau, familie, iubire, nenumarate situatii conflictuale, nenumarate ipostaze ale eroului care prin diversitatea, fantezia, dar si prin relatia cu realul determina transformarea ulterioara a copilului in om adult cu principii proprii, cu idei si opinii. Basmul introduce experiente care se pastreaza in memoria copilului, si ii ofera acestuia o reprezentare simbolica a vietii sale interioare.

Prin "A fost odata", copilul stie ca intra intr-o lume aparte, speciala, diferita de cea in care se afla el in prezent. Mai apoi cand intervine aspectul negativ in echilibrul povestii, copilul incepe sa constientizeze raul si pericolele ce il inconjoara in viata reala. Vazand ca binele triumfeaza, copilul realizeaza ca situatiile dificile sunt doar trecatoare, ca fiecare situatie dificila are si o rezolvare. Acesta isi dezvolta stima de sine, curajul si increderea ca poate depasi orice obstacol. Toate aceste treceri de la real la fantastic ii dau copilului senzatii noi, puternice:emotie, fericire, minunare, incantare, teama, suspans, groaza, usurare.

De asemenea, prin caracterul imitativ al varstei mici, copilul se identifica cu personajele basmului si imprumuta comportamentele acestora, reproducand pana si cele mai mici gesturi. Limbajul are si el un rol important in dezvoltarea gandirii.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basmul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
111 pagini
Imagini extrase:
111 imagini
Nr cuvinte:
36 394 cuvinte
Nr caractere:
185 321 caractere
Marime:
7.62MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
basmul, romana, licenta
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!