Circulație inadecvată - Problema de dependență la pacienții cu afecțiuni cardiologice

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

CAPITOLUL I ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIOVASCULAR 5
1.1.Anatomia aparatului cardiovascular 5
1.2. Fiziologia aparatului cardiovascular 8
CAPITOLUL II 11
CIRCULATIA INADECVATA IN AFECTIUNI CARDIOLOGICE 11
2.1. Nevoia de a respira si a avea o buna circulatie 11
2.2. Independenta in satisfacerea circulatiei 11
2.3. Surse de dificultate care determina nesatisfacerea nevoii de a avea o buna circulatie 15
2.4. Manifestari de dependenta 16
2.5. Circulatia inadecvata 18
2.6. Tratamentul bolilor cardiovasculare 19
CAPITOLUL III 22
EDUCATIA PENTRU SANATATE SI ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INGRIJIREA PACIENTILOR CU AFECTIUNI CARDIOLOGICE 22
3.1. Educatia pentru sanatate in ingrijirea pacientilor cu afectiuni cardiologice 22
3.2. Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu afectiuni cardiologice 24
CAPITOLUL IV 28
APLICATII PRACTICE ALE PROCESULUI DE NURSING 28
CAZUL 1 28
CAZUL 2 44
CAZUL 3 58
CAPITOLUL V TEHNICI DE NURSING UTILIZATE IN INGRIJIREA PACIENTILOR CU AFECTIUNI CARDIOLOGICE 73
5.1. Masurarea tensiunii arteriale 73
5.2. Masurarea pulsului 75
5.3. Electrocardiograma (ekg) 76

Extras din licența:

Lucrarea de fata isi propune o prezentare a principalelor afectiuni determinate de circulatia inadecvata precum si a metodelor de tratament necesare. In urma cercetarii teoretice intreprinse si a analizarii unor cazuri reprezentative, am conchis ca alegerea si implicit aprofundarea acestei teme vor contribui la imbunatatirea cunostintelor si deprinderilor mele practice si prin urmare am ales-o drept subiect al lucrarii mele de diploma.

Obiectivele pe care mi le-am propus pentru redactarea acestei lucrari au fost urmatoarele: prezentarea aparatului cardiovascular, identificarea factorilor care influenteaza circulatia, stabilirea principalelor manifestari de dependenta si a tratamentului necesar, dar si analizarea unor cazuri reprezentative pentru afectiunile identificate. In vederea atingerii acestor obiective, de un real folos mi-au fost diferite carti din domeniul medical, dar si cursuri predate pe parcursul anilor de studiu.

Cercetarea in cauza este structurata in cinci capitole. Primul capitol, intitulat Anatomia si fiziologia aparatului cardiovascular, este la randul lui impartit in doua subcapitole in cuprinsul carora sunt creionate principalele componente ale inimii, dar si mecanismul de functionare al acesteia.

Cel de-al doilea capitol vizeaza circulatia inadecvata in afectiunile cardiologice. In cuprinsul acestui capitol, implicit a celor sapte subcapitole incluse, am prezentat factorii care influenteaza circulatia, manifestari de dependenta, sursele de dificultate care determina nesatisfacerea nevoii de a avea o buna circulatie, precum si tratamentul si interventiile care pot tratat bolile cardiovasculare.

Cel de-al treilea capitol - Educatia pentru sanatate si rolul asistente medicale in ingrijirea pacientilor cu afectiuni cardiologice prezinta pe parcursul celor doua subcapitole: informarea si educarea bolnavilor cardiovasculari, dimensiunile educatiei pentru sanatate, dar si rolul pe care il are asistenta medical in ingrijirea pacientilor cu astfel de afectiuni.

In capitolul patru sunt prezentate cazurile unor pacienti cu afectiuni cardiovasculare, planurile de ingrijire, fisele de temperatura si grilele de evaluare. Capitolul cinci contine tehnici de nursing utilizate in ingrijirea pacientilor.

CAPITOLUL I ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIOVASCULAR

1.1. ANATOMIA APARATULUI CARDIOVASCULAR

Sistemul cardiovascular, numit si sistemul circulator este alcatuit din inima si vasele de sange. Sangele care circula prin acest sistem furnizeaza oxigenul si substantele nutritive necesare si totodata indeparteaza deseurile celulare de la nivelul acestora.

Inima (cordul) este un organ cavitar, musculos, cu o forma aproximativa de para, culoarea brun-rosiatica, situata in mediastin, intre cei doi plamani.

Orientarea generala a inimii este: cu varful (apexul) la stanga, in jos si inainte, astfel incat este mult mai reprezentata in hemitoracele stang (cca 2/3) decat in cel drept (1/3). Greutatea inimii este de aproximativ 250-300 grame, iar volumul este asemanator pumnului drept, capacitatea ei fiind de 500-700 cm?. Prezinta o fata convexa, sternocostala, si o fata plana, diafragmatica.

Cavitatile inimii. Inima are 4 cavitatii in interiorul ei: doua atrii si doua ventricule.

Atriile au forma aproximativ cubica, peretii mai subtiri, capacitatea mai mica decat a ventricurilor si prezinta cate o prelungire numite urechiuse. La nivelul atriului drept se gasesc cinci orificii: orificiul venei cave superioare, orificiul venei cave inferioare, prevazut cu valvula Eustachio, orificiul sinusului coronar, prevazut cu valvula tricuspida. Tot la nivelul atriului drept se disting doua portiuni: portiunea sinusala, intre cele doua vene cave si cea de-a doua este reprezentata de atriul drept propriu-zis, care prezinta o musculatura speciala (muschii pectinati). Intre atriul propriu-zis si portiunea sinusala se afla creasta terminala de la care pornesc muschii pectinati.

Atriul stang are in alcatuire patru orificii de deschidere ale venelor pulmonare, orificiul de deschidere al urechiusei stangi si orificiul atrioventricular prevazut cu valvula bicuspida. Atriul drept este separat de atriul stang prin septul interatrial.

Ventriculele au o forma piramidala triunghiulara, cu baza spre orificiul atrioventricular. Peretii lor nu sunt netezi ci prezinta pe fata interna niste trabecule carnoase.

Trabeculele sunt de trei categorii:

- De ordinul I: il reprezinta muschii papilari, de forma conica, prin baza lor aderand de peretii ventriculilor, iar varful oferind insertia cordajelor tendinoase care se prind pe valvulele atrioventriculare. Cordajele tendinoase impiedica impingerea valvulelor spre atrii in timpul sistolei ventriculare. Exista trei muschi papilari in ventriculul drept si numai doi in ventriculul stang;

- De ordinul II : care se insera prin ambele capete pe peretii ventriculari;

- De ordinul III: adera pe toata intinderea lor de peretii ventriculari, facand relief in interiorul ventriculilor.

Structura inimii. Inima este alcatuita din trei tunici: epicardul, miocardul si endocardul. Epicardul acopera complet exteriorul inimii si este foita viscerala a pericardului seros. Miocardul cuprinde miocardul adult, contractile (de executie) si miocardul embrionar, de comanda (tesutul nodal). Din punct de vedere morfologic, miocardul adult este un muschi striat, dar are proprietatile muschiului neted din punct de vedere functional (contractii automate si involuntare). Muschii atriilor si ventriculilor se insera pe inelele fibroase din jurul orificiilor atrioventriculare si arteriale cat si pe portiunea membranoasa a septului interventricular. Toate aceste formatiuni alcatuiesc scheletul fibros al inimii. Tesutul embrionar face legatura anatomica si functionala intre musculatura atriilor si ventriculilor; tesutul embrionar fiind alcatuit dintr-o musculatura specifica, ce pastreaza caracterele embrionare. Tesutul nodal se deosebeste de cel de executie prin aranjamentul neregulat al miofibrilelor care trec de la o celula la alta, formand retele.

Bibliografie:

1. Alexandru, M. , Marcean, C. ,Mihailescu, V. Anatomie si fiziologie umana descriptiva si aplicata, Editura Medicala, Bucuresti, 2014.

2. Borundel, C. Medicina interna, Editura ALL, Bucuresti, 2007.

3. Marcean, C. Manual de nursing, Vol I , Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 2012.

4. Marcean, C. Manual de nursing, Vol II , Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 2012.

5. Marcean, C. Manual de nursing, Vol III , Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 2012.

6. Niculescu, C ; Carmaciu, R; Voiculescu, B. Anatomia si fiziologia omului , Editura Corint, Bucuresti, 2007.

7. Titirca, L. Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, Editura VIATA MEDICALA ROMANEASCA, Bucuresti, 2008.

8. Titirca, L. Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali, Editura VIATA MEDICALA ROMANEASCA, Bucuresti, 2006.

9. Titirca, L. Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Editura VIATA MEDICALA ROMANEASCA, Bucuresti, 2008.

10. Titirca, L. Urgente medico-chirurgicale, Editura Medicala, Bucuresti, 2013.

11. Vasile, M. ; Moldoveanu, M. Semiologie medicala pentru asistenti medicali, Editura ALL, Bucuresti, 2011.

II. Surse Internet

1. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Causes_of_death_statistics/ro#Informa.C8.9Bii_suplimentare_Eurostat

2. http://spitalulmonza.ro/index.php?q=cardiac-center/chirurgie-cardio-vasculara-%C8%99i-terapie-intensiva-cardiovasculara/bypass-coronarian

3. http://www.cardioconsult.ro/angioplastie-coronariana.shtml

4. http://www.cdt-babes.ro/articole/hipertensiunea_arteriala_tratament.php

5. http://www.comunicatemedicale.ro/cardiologie/361-80-din-cazurile-de-boli-cardiovasculare-sunt-provocate-de-alimentatia-nesanatoasa-sedentarism-si-fumat/

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circulatie inadecvata - Problema de dependenta la pacientii cu afectiuni cardiologice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
15 868 cuvinte
Nr caractere:
91 107 caractere
Marime:
166.54KB (arhivat)
Publicat de:
Aurora Neacsu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
inima, afectiuni, dependenta
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!