Instalație pentru sortat și ambalat mere

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Introducere 1
a)Necesitate 1
b)Generalitati despre sortare 1
c)Soiuri de mere 1
d)Clase de calitate 3
e)Calibrare 3
f)Tolerante de calibru 4
g)Cumul de tolerante 4
Cap 1. Proprietati chimice , structuro-texturale , fizice si mecanice ale marului 5
1.1Structura marului 5
1.2Compozitia chimica 6
1.3Proprietati structuro-texturale 7
1.4Proprietati fizice 9
1.5Proprietati mecanice 11
1.6Boli specifice ale marului 14
Cap 2. Analiza stadiului de rezolvare a temei pe plan mondial si la noi in tara 15
2.1 Cerinte impuse instalatiei 15
2.2 Analiza comparativa a tipurilor de instalatii de sortat dupa dimensiuni 15
Cap 3. Justificarea si prezentarea solutiei propuse 23
3.1 Alegerea tipului de instalatie 23
3.2Prezentarea instalatiei de sortat si ambalat mere ISAM aleasa spre proiectare 26
Cap 4 Analiza tehnicilor de ambalare a merelor 36
4.1Sarcinile si functiile ambalajelor 36
4.2Metode de ambalare 37
4.3Ambalaje folosite la valorificarea fructelor 40
4.4Tehnica ambalarii 49
Cap 5 Analiza interactiunii intre organele instalatiei si fructele prelucrate 50
5.1Determinarea inaltimii optime de cadere a unui fruct pe o suprafata rigida 50
5.2Analiza lovirii fructelor intre ele si cu rolele palpatoare 51
5.3Analiza lovirii fructelor cu mesele de ambalare 52
Cap 6 Calculul parametrilor principali ai organelor de lucru 55
6.1Masina de sortat cu palpatori : calcul cinematic 55
6.2Calculul organului de sortare pe fractii propriu-zise 59
6.3Calculul transportorului cu banda longitudinala pentru transportul fructelor depreciate 62
6.4Calculul cantarelor pentru ladite 66
Cap 7 Calculul transmisiei principale a instalatiei 78
7.1Proiectarea si calculul unei transmisii prin curele trapezoidale 78
7.2Proiectarea si calculul unei transmisii prin lant 82
7.3Proiectarea unui arbore si a organelor lui de rezemare 90
Cap 8 Probleme referitoare la reglajele , intretinerea si exploatarea instalatiei ISAM Reglajele instalatiei. 102
Cap 9 Probleme ergonomice si de securitate a muncii 104
9.1Protectia impotriva zgomotului Aspecte generale. 104
9.2Mijloace de protectie impotriva zgomotului 104
9.3Solutii pentreu combaterea zgomotului 104
9.4Protectie impotriva radiatiilor ionizante 105
9.5Reguli de protectie a muncii 105
Cap 10 Calculul eficientei ecomonice 107
Cap 11.Tema speciala:Studiul asupara vatamarii merelor supuse la solicitari cvasistatice 114
11.1 Clasificarea vatamarilor 114
11.2 Identificarea locurilor unde se produc vatamari la instalatia de sortat si ambalat mere ISAM 115
11.3 Solicitarea la compresiune cvasistatica 116
11.4 Descrierea aparatului de compresiune 116
Bibliografie 118

Extras din licența:

a) Necesitate

Fructele au o compozitie chimica complexa, continand principalele grupe de substante organice (glucide, zaharuri, acizi grasi, grasimi, proteine, substante tonoide, arome, vitamine, etc.) si substante minerale ( cu compusi de K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Al, Mu, P, S, Zu, etc) care prezinta importanta in alimentatia oamenilor. Datorita acestui continut complex fructele in stare proaspata au o valoare nutritiva ridicata, fapt pentru care sunt de neinlocuit in alimentatia rationala a oamenilor. In tarile avansate consumul anual pe cap de locuitor se ridica la 80-90 kg fructe.

Aceste necesitati au dus la:

- folosirea culturilor intensive de fructe

- chimizarea si irigarea culturilor

- mecanizarea activitatilor adiacente de la cultivare pana la distribuirea la consumator

b) Generalitati despre sortare

Dupa recoltarea fructelor , un loc important il ocupa operatiile de pregatire pentru distribuirea lor la consum in stare proaspata In aceste operatii intra sortarea dupa dimensiunile geometrice sau masa lor individuala in mai multe fractii , conform unor cerinte ce se impun

Daca pana nu demult aceste operatii se executau in majoritate manual , cu productivitati scazute ale muncii , acum se executa din ce in ce mai mult mecanizat , cand productivitatea si calitatea cresc foarte mult Una din cele mai importante cerinte ce se impun masinilor de sortat fructe este aceea de a produce vatamari mecanice cat mai reduse produsului prelucrat de acestea

c) Soiuri de mere

Dupa insusirile specifice si caracteristicile comerciale soiurile de mere se impart in trei grupe :

-grupa A - superioare

-grupa B - mijlocii

-grupa C - obisnuite

Grupa A

-Aromat de vara

-Delicios de Voinesti

-Golden Delicios

-Frumos de Voinesti

-Gustav durabil

-Jonathan

-James Griever

-Kolther de Boemis

-Melba

-Parmen auriu

-Red Melba

-Richared

-Stark Delicios

-Starkmison

-Wagener premiat

-Wellspur

Grupa B

-Astrahan alb

-Astrahan rosu

-Banana de iarna

-Boiken

-Calvin de zapada

-Cretesc

-Frumos de Boskoop

-Frumusetea Romei

-Gramy Smith

-London Pepping

-Mc Intosch

-Patul

-Renet Boumare

-Renet de Bleukeim

-Renet de Canada

-Renet Champagne

-Renet portocaliu

-Sovari

Lista soiurilor de mere cu fructe mari

-Banana de iarna

-Frumos de Boskoop

-Golden Delicios

-Renet de Canada

-Frumos Golden

-Renet Londvherg

-Richared

-Stark Delicios

-Starking Delicios

d) Clase de calitate

- calitate extra

- calitatea 1

calitateaa 2

La calitatea extra se pot livra mere doar din soiurile cuprinse in grupele A si B

e) Calibrare

Calibrarea este obligatorie pentru calitatea extra si 1 si este determinata de diametrul maxim al sectiunii ecuatoriale (calibru) si trebuie sa corespunda conditiilor din urmatorul tabel:

Calitate Extra 1 2

Calibru minim (mm)

(diametru ecuatorial ) la: -

- -

- soiuri cu fructe 65 60 55

- celelalte soiuri 60 55 50

Intre fructele din acelasi ambalaj se admit diferente conform tabelului urmator :

CALITATEA Diferenta maxima admisa la diametrul ecuatorial al fructelor din acelasi ambalaj (mm)

Extra 5

1 (asezate in randuri ) 5

2 ( asezate in vrac ) 10

- la calitatea extra , maximum 5 % ( in numar sau masa ) fructe de calitatea 1

-la calitatea 1 maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de calitatea 2

-la calitatea 2 maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de caracteristici mai slabe decat ale acestei clase , dar care corespund pentru consum in stare proaspata Pentru toate calitatile se admit maxim 2 % fructe viermanoase

f) Tolerante de calibru

La calitatea extra si 1 se admit in acelasi ambalaj maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de calibru imediat superior sau inferior celui mentionat pe ambalaj

La calitatea a 2 a se admit in acelasi ambalaj maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe cu calibru sub cel prevazut in tabelul anterior

g) Cumul de tolerante

Tolerantele de calitate si calibru nu trebuie sa depaseasca :

- 10 % pentru calitatea extra

-15 % pentru calitatea 1 si 2

[BIB-18]

Bibliografie:

1. T. Casandroiu - 'Notite de curs'

2. I. Burza - 'Fiziologia si tehnologia pastrarii produselor horticole' Editura Tehnica 1986

3. A. Gherghi - 'Bolile fructelor din depozite' . editura Ceres 1970

4. E Bucur - ' Probleme fitopatalogice ale pastrarii legumelor si fructelor' E. ICVLF-1985

5. P. Dumitrescu - 'Ambalarea fructelor pentru export

6. I. Potec s.a. - 'Tehnologia pastrarii si industrializarii produselor horticole'-E.D.P. 1983

7. I Chelemeu. S.a. - 'Masini si instalatii zootehnice'E.D.P. 1982

8. M.G. Bordinc - 'Notite de curs'

9. A. Dorobant - 'Combaterea poluarii sonore in agricultura. Editura Ceres 1978

10. Colectiv - 'Doze mici de variatii'. Editura ARSR-1976

11. V. Dobrota - 'Rezistenta materialelor' E.D.P-1982

12. I. Draghici s.a. - 'Indrumar de proiectare in constructii de masini'. Editura tehnica 1981

13. A. Tudor - 'Transmisii mecanice -Indrumar de proiectare I.P.B. -1990

14. E. Nicolau - 'Ergonomia si aplicatiile ei in agricultura'. Editura Ceres 1994

15. G.Moldoveanu - 'Tehnologia separarii si fiabilitatii utilajului agricol'. E.D.P. -1982

16. C. Picos s.a. - 'Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere'. Editura Universitas Chisinua-1992

17. Colectia STAS1987 - 'Legume, fructe proaspete si flori'. Editura BSST A30-1987

18. Studiul - 'Identificarea proprietatilor fizice mecanice ale merelor'colaborare UPB-MA-ICDVPN-RA BERCENI

19. R.C.Fluck - 'Impact testing of fructs and vegetables'. Transactions of the ASE col16 nr.4-1973

20. C. Ruxandru, Gh. Stan - 'Mecanizarea lucrarilor in pomicultura'. Editura Ceres

21. B.Dobrzaniski.R. Rybezyniski - 'Bending test for study of mechanical proporties of apple tissue'. Journal of food plysics-part2. Supplement 1994

22. R. Rybezyniski, B.Dobrzaniski - 'Modulus of elastycity of apple flesh'. Journal of food physics-part 2 Supplement 1994.

Observații:

Lucrare de licenta din cadrul facultatii "Ingineria Sistemelor Biotehnice la Universitatea Politehnica Bucuresti .Tema lucrarii se intituleaza Instalatie pentru sortat si ambalat mere , este structurat procedeul tehnologic si analiza tehnicilor de sortare si ambalare , despre masinarii si tehnologia acestora, etc.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatie pentru sortat si ambalat mere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
122 pagini
Imagini extrase:
122 imagini
Nr cuvinte:
13 525 cuvinte
Nr caractere:
88 509 caractere
Marime:
17.09MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
instalatii, sortare, fructe
Predat:
Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Industria Alimentară
Sus!