a) Necesitate
Fructele au o compozitie chimica complexa, continand principalele grupe de substante organice (glucide, zaharuri, acizi grasi, grasimi, proteine, substante tonoide, arome, vitamine, etc.) si substante minerale ( cu compusi de K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Al, Mu, P, S, Zu, etc) care prezinta importanta in alimentatia oamenilor. Datorita acestui continut complex fructele in stare proaspata au o valoare nutritiva ridicata, fapt pentru care sunt de neinlocuit in alimentatia rationala a oamenilor. In tarile avansate consumul anual pe cap de locuitor se ridica la 80-90 kg fructe.
Aceste necesitati au dus la:
- folosirea culturilor intensive de fructe
- chimizarea si irigarea culturilor
- mecanizarea activitatilor adiacente de la cultivare pana la distribuirea la consumator
b) Generalitati despre sortare
Dupa recoltarea fructelor , un loc important il ocupa operatiile de pregatire pentru distribuirea lor la consum in stare proaspata In aceste operatii intra sortarea dupa dimensiunile geometrice sau masa lor individuala in mai multe fractii , conform unor cerinte ce se impun
Daca pana nu demult aceste operatii se executau in majoritate manual , cu productivitati scazute ale muncii , acum se executa din ce in ce mai mult mecanizat , cand productivitatea si calitatea cresc foarte mult Una din cele mai importante cerinte ce se impun masinilor de sortat fructe este aceea de a produce vatamari mecanice cat mai reduse produsului prelucrat de acestea
c) Soiuri de mere
Dupa insusirile specifice si caracteristicile comerciale soiurile de mere se impart in trei grupe :
-grupa A - superioare
-grupa B - mijlocii
-grupa C - obisnuite
Grupa A
-Aromat de vara
-Delicios de Voinesti
-Golden Delicios
-Frumos de Voinesti
-Gustav durabil
-Jonathan
-James Griever
-Kolther de Boemis
-Melba
-Parmen auriu
-Red Melba
-Richared
-Stark Delicios
-Starkmison
-Wagener premiat
-Wellspur
Grupa B
-Astrahan alb
-Astrahan rosu
-Banana de iarna
-Boiken
-Calvin de zapada
-Cretesc
-Frumos de Boskoop
-Frumusetea Romei
-Gramy Smith
-London Pepping
-Mc Intosch
-Patul
-Renet Boumare
-Renet de Bleukeim
-Renet de Canada
-Renet Champagne
-Renet portocaliu
-Sovari
Lista soiurilor de mere cu fructe mari
-Banana de iarna
-Frumos de Boskoop
-Golden Delicios
-Renet de Canada
-Frumos Golden
-Renet Londvherg
-Richared
-Stark Delicios
-Starking Delicios
d) Clase de calitate
- calitate extra
- calitatea 1
calitateaa 2
La calitatea extra se pot livra mere doar din soiurile cuprinse in grupele A si B
e) Calibrare
Calibrarea este obligatorie pentru calitatea extra si 1 si este determinata de diametrul maxim al sectiunii ecuatoriale (calibru) si trebuie sa corespunda conditiilor din urmatorul tabel:
Calitate Extra 1 2
Calibru minim (mm)
(diametru ecuatorial ) la: -
- -
- soiuri cu fructe 65 60 55
- celelalte soiuri 60 55 50
Intre fructele din acelasi ambalaj se admit diferente conform tabelului urmator :
CALITATEA Diferenta maxima admisa la diametrul ecuatorial al fructelor din acelasi ambalaj (mm)
Extra 5
1 (asezate in randuri ) 5
2 ( asezate in vrac ) 10
- la calitatea extra , maximum 5 % ( in numar sau masa ) fructe de calitatea 1
-la calitatea 1 maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de calitatea 2
-la calitatea 2 maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de caracteristici mai slabe decat ale acestei clase , dar care corespund pentru consum in stare proaspata Pentru toate calitatile se admit maxim 2 % fructe viermanoase
f) Tolerante de calibru
La calitatea extra si 1 se admit in acelasi ambalaj maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe de calibru imediat superior sau inferior celui mentionat pe ambalaj
La calitatea a 2 a se admit in acelasi ambalaj maximum 10 % ( in numar sau masa ) fructe cu calibru sub cel prevazut in tabelul anterior
g) Cumul de tolerante
Tolerantele de calitate si calibru nu trebuie sa depaseasca :
- 10 % pentru calitatea extra
-15 % pentru calitatea 1 si 2
[BIB-18]
1. T. Casandroiu - 'Notite de curs'
2. I. Burza - 'Fiziologia si tehnologia pastrarii produselor horticole' Editura Tehnica 1986
3. A. Gherghi - 'Bolile fructelor din depozite' . editura Ceres 1970
4. E Bucur - ' Probleme fitopatalogice ale pastrarii legumelor si fructelor' E. ICVLF-1985
5. P. Dumitrescu - 'Ambalarea fructelor pentru export
6. I. Potec s.a. - 'Tehnologia pastrarii si industrializarii produselor horticole'-E.D.P. 1983
7. I Chelemeu. S.a. - 'Masini si instalatii zootehnice'E.D.P. 1982
8. M.G. Bordinc - 'Notite de curs'
9. A. Dorobant - 'Combaterea poluarii sonore in agricultura. Editura Ceres 1978
10. Colectiv - 'Doze mici de variatii'. Editura ARSR-1976
11. V. Dobrota - 'Rezistenta materialelor' E.D.P-1982
12. I. Draghici s.a. - 'Indrumar de proiectare in constructii de masini'. Editura tehnica 1981
13. A. Tudor - 'Transmisii mecanice -Indrumar de proiectare I.P.B. -1990
14. E. Nicolau - 'Ergonomia si aplicatiile ei in agricultura'. Editura Ceres 1994
15. G.Moldoveanu - 'Tehnologia separarii si fiabilitatii utilajului agricol'. E.D.P. -1982
16. C. Picos s.a. - 'Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere'. Editura Universitas Chisinua-1992
17. Colectia STAS1987 - 'Legume, fructe proaspete si flori'. Editura BSST A30-1987
18. Studiul - 'Identificarea proprietatilor fizice mecanice ale merelor'colaborare UPB-MA-ICDVPN-RA BERCENI
19. R.C.Fluck - 'Impact testing of fructs and vegetables'. Transactions of the ASE col16 nr.4-1973
20. C. Ruxandru, Gh. Stan - 'Mecanizarea lucrarilor in pomicultura'. Editura Ceres
21. B.Dobrzaniski.R. Rybezyniski - 'Bending test for study of mechanical proporties of apple tissue'. Journal of food plysics-part2. Supplement 1994
22. R. Rybezyniski, B.Dobrzaniski - 'Modulus of elastycity of apple flesh'. Journal of food physics-part 2 Supplement 1994.
Lucrare de licenta din cadrul facultatii "Ingineria Sistemelor Biotehnice la Universitatea Politehnica Bucuresti .Tema lucrarii se intituleaza Instalatie pentru sortat si ambalat mere , este structurat procedeul tehnologic si analiza tehnicilor de sortare si ambalare , despre masinarii si tehnologia acestora, etc.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.