Modificarea și suspendarea contractului individual de muncă

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. Consideratii generale
1.1. Reglementarea istorica si definitia contractului individual de munca
1.2. Notiune. Trasaturi caracteristice
CAPITOLUL 2. Continutul si durata contractul individual de munca
2.1. Continutul contractului individual de munca
2.2. Durata contractului individual de munca
CAPITOTUL 3. Suspendarea contractului individual de munca
3.1. Notiuni generale
3.2. Cazurile de suspendare a contractului individual de munca
3.2.1. Suspendarea de drept
3.2.2. Suspendarea din initiativa salariatului
3.2.3. Suspendarea din initiativa angajatorului
3.2.4. Suspendarea prin acordul partilor
3.3. Procedura suspendarii
CAPITOLUL 4. Modificarea contractului individual de munca
4.1. Notiune.Cazuri.
4.2. Delegarea
4.2.1. Efectele delegarii
4.2.2. Incetarea delegarii
4.3. Detasarea
4.3.1. Efectele detasarii
4.3.2. Incetarea detasarii
4.4. Trecerea temporara in alta munca
Speta - efectele suspendarii si modificarii contractului individual de munca
5.1. Efectele suspendarii
5.2. Efectele modificarii contractului individual de munca
CONCLUZII
STUDIUDE CAZ
BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Tema lucrarii a constituit una dintre preocuparile doctrinei si practicii judiciare inca de la inceputurile legislatiei muncii, actualitatea ei fiind asigurata insa de evolutia continua a relatiilor individuale de munca, in contextul unei piete nationale a muncii aflate intr-o continua dinamica, cu influente normative si sociale din spatiul comunitar, pe de o parte si marcate de procesul globalizarii pe de alta parte. Trasaturile caracteristice ale contractului individual de munca rezida in elemente ce individualizeaza aceasta institutie juridica centrala a dreptului muncii pe de o parte si o delimiteaza de alte tipuri de contracte ce au ca obiect prestarea muncii, pe de alta parte.

Cu alte cuvinte, tema studiului devine noua prin modul de abordare si prin importanta teoretica si practica a necesitatii identificarii locului contractului individual de munca in cadrul multitudinii de raporturi juridice de munca. Actualitatea prezentului studiu al caracterelor juridice ale contractului individual de munca este determinata si de procesul unor transformari pozitive in toate domeniile vietii economice si sociale ale tarii, de modificarile legislatiei muncii si de impactul pe care normele juridice in materie il au asupra angajatorilor si angajatilor pe de o parte, dar si asupra administratiei si justitiei pe de alta parte.

Din analiza legislatiei si a literaturii de specialitate in domeniu, atat de la nivel national, dar si de la nivel comunitar, reiese cu claritate necesitatea modernizarii cadrului juridic al raporturilor individuale de munca pentru a putea raspunde cu eficienta cerintelor partenerilor sociali si ale societatii in ansamblu, de flexibilizare a relatiilor de munca, in contextul asigurarii securitatii sociale a tuturor lucratorilor.

Lucrarea este structurata intr-un numar de cinci capitole, urmate de concluzii si are ca scop principal studiul trasaturilor caracteristice ale contractului individual de munca, din perspectiva doctrinara, normativa, practica, administrativa, jurisprudentiala si sociala. Studiul este menit sa raspunda in principal cerintelor practicienilor din justitie si administratie ce se confrunta adesea cu necesitatea aplicarii in realitatea sociala a unor concepte nu de putine ori insuficient sau contradictoriu reglementate juridic. De aceea am conceput aceasta lucrare ca un raspuns bazat pe o riguroasa cercetare stiintifica la problemele pe care le ridica aplicarea dispozitiilor referitoare la contractul individual de munca, cauzate in principal de o efervescenta normativa fara precedent, pe de o parte si de o incetinire a vitezei de reactie a legiuitorului national la cerintele pietei muncii, pe de alta parte.

De asemenea, lucrarea de licenta aduce in discutie probleme de interpretare si aplicare a textelor legale, unele dintre ele fiind deja in atentia teoreticienilor de dreptul muncii, iar altele avand, in opinia noastra, un element de noutate ce poate suscita interesul doctrinei, dar si al practicii judiciare si administrative in domeniu.

CAPITOLUL 1. Consideratii generale

1.1. Reglementarea istorica si definitia contractului individual de munca

Cunoscuta pe teritoriul tarii noastre inca din perioada cuceririi Daciei de catre romani sub forma incheierii servicilor (locatio operum) - asa cum atesta tablitele cerate, iar in perioada feudalismului sub forma acelor invoieli incheiate de unii tarani liberi cu boierii (dezvoltate inca din sec. al XVII-lea), - contractul individual de munca a inceput a se contura, in acceptiunea moderna, din secolul al XVII-lea.

Initial, contractul individual de munca a fost reglementat de art. 1470 din Codul civil, alaturi de contractul de transport si de contractul de antrepriza, ca una din felurile de locatiuni a lucrarilor, si anume aceea prin care persoanele se obliga a pune munca lor in serviciul altora.

Codul civil roman din 1864, in afara dispozitiilor din art. 1471 - 1472, nu are alte reglementari aparte, materia cazand sub incidenta dispozitiilor referitoare la contract (conventie), dispozitii care au ramas in vigoare pana la punerea in aplicare a Legii asupra contractelor de munca din 1929. Cu modificarile ce i-au fost aduse ulterior, aceasta lege a fost aplicata in Romania pana in anul 1950, an cand a fost elaborat si pus la punct primul Cod al muncii, care a definit contractul individual de munca ca " intelegerea scrisa sau verbala potrivit careia o parte - angajatul - se obliga a presta munca unei alte parti - aceluia care-l angajeaza - in schimbul unei remuneratii " (art. 112 ).

Incepand din anul 1929, contractul individual de munca a fost reglementat distinct, de Legea contractelor de munca, lege care apoi a fost modificata in anul 1938. Ulterior, contractul individual de munca a fost obiectul principal de modificare si reglementare prin Codul muncii din 1950, apoi prin cel din 1972 si a Legii nr.53/24.01.2003.

Articolul 37 din Legea contractelor de munca, din anul 1929, a definit contractul individual de munca ca fiind conventia prin care una din parti denumita salariat se obliga sa presteze munca sau serviciile sale pentru un timp determinat sau pentru o lucrare nedeterminata unei alte parti denumite patron, care la randul sau se obliga sa remunereze pe cel dintai.

Mentionat in codul civil (art. 1470, pct. 1) ca unul dintre felurile de locatie a lucrarilor alaturi de contractul de antrepriza si cel de transport, reglementat ulterior, mai amplu si denumit ca atare prin legea contractelor de munca din 5 aprilie 1929 , contractul de munca s-a prefacut in oranduirea socialista - cand insasi dreptul muncii a devenit o ramura de drept in tara noastra - intr-o ramura de drept distincta in institutia centrala si fundamentala a dreptului muncii, premisa celorlalte institutii ale acestuia.

Prevazut initial de art. 1470, pct. 1 din Codul civil, ca una din felurile de locatiune a lucrarilor - "aceea prin care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora" - , alaturi de contractul de antrepriza si cel de transport, contractul individual de munca a fost ulterior reglementat distinct si denumit ca atare prin Legea contractelor de munca din anul 1929 , apoi prin Codul muncii din 1950 si cel din 1972.

In anul 1950, o data cu adoptarea unui Cod al muncii, definitia contractului de munca sufera modificari, el fiind reglementat drept intelegerea scrisa, potrivit careia o parte, angajatul, se obliga a presta munca unei alte parti, aceluia care angajeaza in schimbul unei remuneratii.

Pe plan juridic, aceasta transformare de esenta a continutului, functiei si finalitatii contractului de munca, in corcondanta deplina cu baza economica a noii oranduiri, s-a desavarsit prin intrarea in vigoare a codului muncii anterior (11 iunie 1950), cand s-au abrogat implicit si dispozitiile art. 1470, pct. 1 din codul civil, includerea contractului de munca in cadrul contractelor civile de locatiune a lucrarilor fiind incopatibila cu institutia contractului de munca socialist.

Codul muncii reglementat prin Legea nr. 10/1972 aduce imbunatatiri substantiale in raporturile de munca.

Romania a inregistrat de la inceputul secolului XX o evolutie progresiva si semnificativa in domeniul muncii, cu exceptia perioadei 1947-1989 cand relatiile de munca s-au desfasurat dupa principiile specifice sistemului economico-politic existent la acel moment.

Bibliografie:

1. Alexandru Athanasiu "Dreptul securitatii sociale", Editura Actami, Bucuresti, 2005.

2. Alexandru Athanasiu ,,Negocierea colectiva. Drept comparat", Universitatea Bucuresti, 2003.

3. Andrei Popescu "Drept. Legislatia muncii", Editura Fundatiei "Romania de maine", Bucuresti, 2006.

4. Andrei Popescu "Dreptul muncii (statutele profesionale si disciplinare)", Editura Universitatii Bucuresti, 2006.

5. Andrei Popescu "Unele considerente privind elaborarea noului Cod al muncii", in revista "Munca si progres social", nr.4/2005.

6. Dumitru V. Firoiu, ,,Dreptul muncii si securitatii sociale", Universitatea Independenta ,,Dimitrie Cantemir", Facultatea de drept Cluj Napoca. Vol. 1, Bucuresti 2004.

7. Dumitru V. Firoiu, "Dreptul muncii si securitatii sociale", vol. I-III, Universitatea independenta "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Drept Cluj-Napoca, 2004.

8. Gheorghe Badica, Andrei Popescu - Necesitatea sistematizarii legislatiei muncii, in revista "Dreptul nr.1/2003.

9. Gheorghe Badica, Gheorghe Brehoi, Andrei Popescu, "Elemente de dreptul muncii (sinteza)", Centrul de formare si studii in domeniul muncii, Bucuresti, 2004.

10. Gheorghe Badica, Andrei Popescu, "Contractul colectiv de munca", Editura Forum, 2003.

11. Gheorghe Brehoi, Andrei Popescu, "Conflictul colectiv de munca si greva", Editura Forum, Bucuresti, 2003.

12. Gheorghe Brehoi, Andrei Popescu, Ion Traian Stefanescu, "Dreptul muncii. Elemente fundamentale", Editura Fundatiei "Romania de Maine", Bucuresti, 2004.

13. Gheorghe Brehoi, Andrei Popescu, "Noul sistem de salarizare", Editura Scripta, Bucuresti, 2003.

14. Ioan Ceterchi, Moncilo Luburici, "Teoria generala a statului si dreptului", Universitatea Bucuresti, 2003.

15. Ioan Traian Stefanescu, ,,Cotractul individual de munca", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2005.

16. Ioan Traian Stefanescu, ,,Dreptul muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007.

17. Ion Traian Stefanescu, Andrei Popescu, "Dreptul muncii", Editura Metropol, Bucuresti, 2005.

18. Ion Traian Stefanescu, "Dreptul muncii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2006.

19. Moncilo Luburici, "Teoria generala a dreptului", Universitatea crestina "Dimitrie Cantemir", Bucuresti, 2004.

20. Nicolae Popa, "Teoria generala a dreptului", Universitatea Bucuresti, Facultatea de drept, Bucuresti, 2003.

21. Raluca Dimitriu, ,,Contractul individual de munca. Prezent si perspective", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2005

22. Sanda Ghimpu, Alexandru Ticlea, Dreptul muncii, Editie revazuta si adaugita, Casa de editura si presa - "Sansa" - SRL, Bucuresti, 2005.

23. Serban Beligradeanu, "Codul muncii", editia a III-a, Editura "Continent XXI", Bucuresti, 2005.

24. Serban Beligradeanu, "Legislatia muncii comentata", vol.I-XIII, Editura Lumina Lex, 2005.

25. Serban Beligradeanu, ,,Incheierea, modificarea si incheierea contractului de munca", Editura Stiintifica si pedagogica, Bucuresti 1970.

26. Sanda Ghimpu, ,,Dreptul munciii", Casa de editura si presa "Sansa", Bucuresti, 1997.

27. Sanda Ghimpu, Alexandru Athanasiu, Gheorghe Brehoi, Gheorghe Mohanu, Andrei Popescu, "Dreptul la munca. Codul muncii comentat si adnotat", Editura politica Bucuresti, 2008.

28. Sanda Ghimpu, Alexandru Ticlea, ,,Dreptul muncii", Casa de editura si presa "Sansa", Bucuresti, 2005.

29. Sanda Ghimpu, Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Gheorghe Mohanu, "Dreptul muncii. Tratat", Editura Stiintifica si Enciclopedica, vol.I, II, III, Bucuresti, 1978, 1979, 1982.

30. Serban Beligradeanu, ,,Legislatia muncii compentata. Vol. X", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1994.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modificarea si suspendarea contractului individual de munca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
77 pagini
Imagini extrase:
77 imagini
Nr cuvinte:
32 189 cuvinte
Nr caractere:
169 077 caractere
Marime:
114.42KB (arhivat)
Publicat de:
Ilie Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
contract, munca, drept
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
Nota primită:
Nota 10
Sus!