Studiu privind controlul calității produselor apicole

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 STUDIU BIBLIOGRAFIC
2 INTRODUCERE
3 MIEREA DE ALBINE
3.1 CLASIFICAREA MIERII DE ALBINE
3.2 SPECII DE ALBINE SI PARTICULARITATILE STRUCTURALE ALE ACESTORA
3.3 PRODUCEREA MIERII DE CATRE ALBINE
3.4 COMPOZITIA CHIMICA A MIERII
3.4.1 APA
3.4.2 SUBSTANTELE ZAHAROASE
3.4.2.1 MONOZAHARIDELE
3.4.2.2 DIZAHARIDELE
3.4.2.3 TRIZAHARIDELE
3.4.2.4 ZAHARURI SUPERIOARE
3.4.3 SUBSTANTE NEZAHAROASE
3.4.3.1 ACIZII
3.4.3.2 ENZIMELE
3.4.3.3 VITAMINELE
3.4.3.4 SARURILE MINERALE
3.4.3.5 PROTEINELE
3.4.3.6 ALTI COMPUSI
3.5 VALOAREA ALIMENTARA SI DIETETICA A MIERII DE ALBINE
3.6 VALOAREA TERAPEUTICA A MIERII DE ALBINE
3.7 CARACTERISTICILE ORGANOLEPTICE ALE MIERII DE ALBINE
3.7.1 ASPECTUL SI CONSISTENTA MIERII
3.7.2 CRISTALIZAREA MIERII
3.7.3 CULOAREA
3.7.4 GUSTUL
3.7.5 AROMA
4 ALTE PRODUSE APICOLE
4.1 LAPTISORUL DE MATCA
4.2 POLENUL SI PASTURA
4.3 PROPOLISUL
4.4 VENINUL DE ALBINE
4.5 CEARA DE ALBINE
5 CONTROLUL CALITATII PRODUSELOR APICOLE
5.1 MIEREA DE ALBINE
5.1.1 GENERALITATI
5.1.2 EXAMENUL ORGANOLEPTIC SI DETERMINAREA IMPURITATILOR
5.1.2.1 EXAMENUL ORGANOLEPTIC
5.1.2.2 DETERMINAREA IMPURITATILOR
5.1.3 DETERMINAREA CARACTERISTICILOR FIZICO-CHIMICE
5.1.3.1 DETERMINAREA APEI
5.1.3.2 DETERMINAREA CENUSEI
5.1.3.3 DETERMINAREA ZAHARULUI REDUCTOR PRIN METODA ELSER
5.1.3.4 DETERMINAREA ZAHARULUI USOR HIDROLIZABIL PRIN METODA ELSER
5.1.3.5 DETERMINAREA SUBSTANTELOR INSOLUBILE IN APA
5.1.3.6 DETERMINAREA INDICELUI DIASTAZIC PRIN METODA GOTHE
5.1.3.7 DETERMINAREA HIDROXIMETILFURFURALUI (NMF) PRIN METODA FIEHE
5.1.3.8 DETERMINAREA HIDROXIMETILFURFURALUI (NMF) PRIN METODA WINKLER
5.1.3.9 IDENTIFICAREA GLUCOZEI INDUSRIALE PRIN REACTIA CU ALCOL
5.1.3.9.1 IDENTIFICAREA FAINEI DE CEREALE SI A AMIDONULUI PRIN REACTIA CU IOD
5.1.3.9.2 IDENTIFICAREA GELATINEI SI CLEIULUI PRIN REACTIA CU TANIN
5.1.3.9.3 IDENTIFICAREA CLORURII DE ANILINA
5.1.3.9.4 IDENTIFICAREA MIERII DE MANA PRIN REACTIA CU APA DE VAR
5.1.3.9.5 DETERMINAREA INDICELUI COLORIMETRIC
5.1.3.9.6 DETERMINAREA CONDUCTIVITAII ELECTRICE
5.1.3.9.7 DETERMINAREA CONTINUTULUI DE GRANULE DE POLEN
5.1.3.9.8 DETERMINAREA MICROCRISTALELOR DE ZAHARURI
5.1.3.9.9 DETERMINAREA ACIDITATII PRIN TRITRIMETRICA
5.1.4 MENTIUNI IN BULETINUL DE ANALIZA
5.1.5 CONDITII DE CALITATE A MIERII
5.2 POSIBILITATI DE FALSIFICARE A MIERII
5.2.1 FALSIFICAREA CU SIROP DE ZAHAR
5.2.2 FALSIFICAREA CU SIROP DE ZAHAR INVERTIT PE CALE CHIMICA
5.2.3 FALSIFICAREA CU SIROP DE PORUMB (HFCS) SAU ALT HIDROLIZAT ENZIMATIC DE AMIDON
5.2.4 FALSIFICAREA CU MELASA
5.2.5 FALSIFICAREA PRIN ADAOS DE ALBUS DE OU
5.2.6 ALTE FALSIFICARI
6 STUDII PROPICE
7 CONTROLUL CALITATII PRODUSELOR APICOLE LA S.C. XYZ S.R.L. JUD. PRAHOVA
7.1 PREZENTAREA UNITATII
7.2 REZULTATE. CONCLUZII. RECOMANDARI
8 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Se afirma de catre oamenii de stiinta, ca zaharul industrial care a intrat in circuitul alimentar de numai 200 de ani, a inlocuit in cea mai mare parte zaharul natural al produselor vegetale si din mierea de albine.

A ceasta inlocuire cu zaharul industrial, pentru organism, este ca un abuz. Sa fortat astfel functia ficatului care, inca de la aparitia omului, a fost destinat de a se nutria cu zaharuri naturale din legume, fructe si miere.

Ca urmare a cercetarilor intreprinse s-au obtinut date referitoare la diferite utilizari ale merii in alimentatie, farmacie si ritualuri, la varietatile preferate in anumite regiuni, la legi cu privire la miere si la normele ce trebuie respectate in prelucrarea si comercializarea ei.

Multe marturii evidentiaza importanta larg cunoscuta si semnificatia majors religioasa a mierii la multe civilizatii antice, ce au inflorit si decazut, carora altele noi le-au luat locul. Viata si munca organizata in familia de albine, precum si produsele apicole, au atras atentia omului inca din timpuri indepartate. Popoarele au creat multe legende si mituri in legatura cu provenienta albinelor, ci insusirile nutritive si terapeutice ale mierii.

Dintre civilizatiile antice, cea mai bine cunoscuta e cea egipteana, de la care ne-au ramas multe marturii ce infatiseaza cum se scotea mierea din stupi si la care era falosita. Albina a aparut cu 5000-6000 de ani inaintea omului. Multe dovezi istorice arata ca omul a cunoscut si i-a placut mierea.

In urma cu aproximativ 6000 de ani in Egipt, existenta albinei constituia una din preocuparile importante ale populatiei. In special in regiunile de pe cursul Nilului, vegetatia ofera conditii deosebite pentru dezvoltarea albinaritului. Populatia transporta stupii in aceste locuri pe lese impletite care plateau pe apa si dupa aceea se intorceau acasa cu cantitati mari de miere.

Probabil acesta a fost unul dintre inceputurile stuparitului pastoral.

Se constata cat de mult au fost atrasi egiptenii de albine, din faptul ca de la prima dinastie de faraoni pana in timpul romanilor, pe emblemele regilor egipteni ca sip e cavourile faraonilor este imprimata albina.

In piramidele egiptene si pe obeliscuri sunt scene din care reiese ca egiptenii au falosit mierea, nu numai ca hrana ci si in terapeutica, in cosmetica si ca produs conservant.

De asemenea se folosea multa miere de catre preoti la diferite ritualuri, pentru hranirea animalelor sacre si la multe ceremonialuri. Ca si la alte civilizatii starvechi, trupurile celor morti erau pastrate, conservate in miere.

Apicultura era foarte dezvoltata in Grecia Antica. In mitologia greaca existau legende despre efectul miraculous al mierii.

Marele Homer, in operele sale nemuritoare Iliada si Odisea canta mierea si calitatile ei miraculoase.

Eroina Agomeda vindeca bolnavii, linistea nervii, dadea somn si curaj soldatilor greci, dandu-le miere.

Bautura Kikeen in al carui continut mierea reprezinta partea cea mai importanta.

Hipocrat (460-377i. e.

n. ) scrie ...

Bibliografie:

BONDOC L., SINDILAR EUSEBIU-VIOREL - "CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL CALITATII SI SALUBRITATII ALIMENTELOR" - EDITARA "ION LONESCU DE LA BRAD", IASI, 2002

CIRNUL - "FLORA MELIFERA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1980

CRONE E. - "FLORA MELIFERA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1979

GONNET M., VACHE G. - "GUSTUL MIERII" - EDITURA APIMONDIA, BUCURESTI, 1987

IALOMITEANU M. - "POLENUL ALIMENT SI MEDICAMENT, VALOARE STIMULENTA SI TERAPEUTICA" - EDITURA APIMONDIA, BUCURESTI, 1987

MARIN M., POPA AL., POPESCU N., SERBAN M., SUTEANU A. - "VALOAREA ALIMENTARA DIETETICA SI TERAPEUTICA A PRODUSELOR APICOLE" - EDITURA AGRO-SILVICA

MARZA E., NICOLAIDE N. - "INITIERE SI PRACTICA IN APICULTURA" - REDACTIA DE PROPAGANDA TEHNICA AGRICOLA, BUCURESTI, 1990

OPREA A., RADU VASILICA - "CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - UBB, 2004

POPESCU N., MEICA S. - "BAZELE CONTROLULUI SANITAR-VETERINAR AL PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA DIACONU CORESI, BUCURESTI, 1995

POPESCU N., POPA G., STANESCU V. - "DETERMINARI FIZICO-CHIMICE DE LABORATOR PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1998

SAVU C. - "IGIENA SI CONTROLUL PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA SEMNE, 2002

SAVU C., MIHAI G. - "CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL ALIMENTELOR" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1997

STAS 784/93. MIEREA DE ALBINE - METODE DE ANALIZA

ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA - "MANUALUL APICULTORULUI - EDITIA A VI" - EDITURA INSTITUTULUI INTERNATIONAL DE TEHNICA SI ECONOMIE APICOLA AL APIMONDIA, BUCURESTI, 1986

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind controlul calitatii produselor apicole
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
92 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
22 259 cuvinte
Nr caractere:
126 050 caractere
Marime:
131.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Agronomie
Sus!