Se afirma de catre oamenii de stiinta, ca zaharul industrial care a intrat in circuitul alimentar de numai 200 de ani, a inlocuit in cea mai mare parte zaharul natural al produselor vegetale si din mierea de albine.
A ceasta inlocuire cu zaharul industrial, pentru organism, este ca un abuz. Sa fortat astfel functia ficatului care, inca de la aparitia omului, a fost destinat de a se nutria cu zaharuri naturale din legume, fructe si miere.
Ca urmare a cercetarilor intreprinse s-au obtinut date referitoare la diferite utilizari ale merii in alimentatie, farmacie si ritualuri, la varietatile preferate in anumite regiuni, la legi cu privire la miere si la normele ce trebuie respectate in prelucrarea si comercializarea ei.
Multe marturii evidentiaza importanta larg cunoscuta si semnificatia majors religioasa a mierii la multe civilizatii antice, ce au inflorit si decazut, carora altele noi le-au luat locul. Viata si munca organizata in familia de albine, precum si produsele apicole, au atras atentia omului inca din timpuri indepartate. Popoarele au creat multe legende si mituri in legatura cu provenienta albinelor, ci insusirile nutritive si terapeutice ale mierii.
Dintre civilizatiile antice, cea mai bine cunoscuta e cea egipteana, de la care ne-au ramas multe marturii ce infatiseaza cum se scotea mierea din stupi si la care era falosita. Albina a aparut cu 5000-6000 de ani inaintea omului. Multe dovezi istorice arata ca omul a cunoscut si i-a placut mierea.
In urma cu aproximativ 6000 de ani in Egipt, existenta albinei constituia una din preocuparile importante ale populatiei. In special in regiunile de pe cursul Nilului, vegetatia ofera conditii deosebite pentru dezvoltarea albinaritului. Populatia transporta stupii in aceste locuri pe lese impletite care plateau pe apa si dupa aceea se intorceau acasa cu cantitati mari de miere.
Probabil acesta a fost unul dintre inceputurile stuparitului pastoral.
Se constata cat de mult au fost atrasi egiptenii de albine, din faptul ca de la prima dinastie de faraoni pana in timpul romanilor, pe emblemele regilor egipteni ca sip e cavourile faraonilor este imprimata albina.
In piramidele egiptene si pe obeliscuri sunt scene din care reiese ca egiptenii au falosit mierea, nu numai ca hrana ci si in terapeutica, in cosmetica si ca produs conservant.
De asemenea se folosea multa miere de catre preoti la diferite ritualuri, pentru hranirea animalelor sacre si la multe ceremonialuri. Ca si la alte civilizatii starvechi, trupurile celor morti erau pastrate, conservate in miere.
Apicultura era foarte dezvoltata in Grecia Antica. In mitologia greaca existau legende despre efectul miraculous al mierii.
Marele Homer, in operele sale nemuritoare Iliada si Odisea canta mierea si calitatile ei miraculoase.
Eroina Agomeda vindeca bolnavii, linistea nervii, dadea somn si curaj soldatilor greci, dandu-le miere.
Bautura Kikeen in al carui continut mierea reprezinta partea cea mai importanta.
Hipocrat (460-377i. e.
n. ) scrie ...
BONDOC L., SINDILAR EUSEBIU-VIOREL - "CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL CALITATII SI SALUBRITATII ALIMENTELOR" - EDITARA "ION LONESCU DE LA BRAD", IASI, 2002
CIRNUL - "FLORA MELIFERA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1980
CRONE E. - "FLORA MELIFERA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1979
GONNET M., VACHE G. - "GUSTUL MIERII" - EDITURA APIMONDIA, BUCURESTI, 1987
IALOMITEANU M. - "POLENUL ALIMENT SI MEDICAMENT, VALOARE STIMULENTA SI TERAPEUTICA" - EDITURA APIMONDIA, BUCURESTI, 1987
MARIN M., POPA AL., POPESCU N., SERBAN M., SUTEANU A. - "VALOAREA ALIMENTARA DIETETICA SI TERAPEUTICA A PRODUSELOR APICOLE" - EDITURA AGRO-SILVICA
MARZA E., NICOLAIDE N. - "INITIERE SI PRACTICA IN APICULTURA" - REDACTIA DE PROPAGANDA TEHNICA AGRICOLA, BUCURESTI, 1990
OPREA A., RADU VASILICA - "CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - UBB, 2004
POPESCU N., MEICA S. - "BAZELE CONTROLULUI SANITAR-VETERINAR AL PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA DIACONU CORESI, BUCURESTI, 1995
POPESCU N., POPA G., STANESCU V. - "DETERMINARI FIZICO-CHIMICE DE LABORATOR PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1998
SAVU C. - "IGIENA SI CONTROLUL PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALA" - EDITURA SEMNE, 2002
SAVU C., MIHAI G. - "CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL ALIMENTELOR" - EDITURA CERES, BUCURESTI, 1997
STAS 784/93. MIEREA DE ALBINE - METODE DE ANALIZA
ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA - "MANUALUL APICULTORULUI - EDITIA A VI" - EDITURA INSTITUTULUI INTERNATIONAL DE TEHNICA SI ECONOMIE APICOLA AL APIMONDIA, BUCURESTI, 1986
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.