Studiu privind bolile viței de vie

Cuprins licența:

1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CULTURA VITEI DE VIE
1.1 ORIGINEA SI ISTORICUL VITEI DE VIE
1.2 TAXONOMIE
1.3 IMPORTANTA ECONOMICA SI SOCIALA A VITICULTURII
2 BOLI NEPARAZITARE ALE VITEI DE VIE
2.1 CARENTE DE NUTRITIE
2.1.1 CARENTA DE FIER- CLOROZA CALCARA SAU CLOROZA DE FIER
2.1.2 CARENTA DE MAGNEZIU
2.1.3 CARENTA DE ZINC
2.1.4 CARENTA DE BOR
2.1.5 CARENTA DE POTASIU
2.1.6 CARENTA DE FOSFOR
2.1.7 CARETA DE AZOT
2.1.8 CARENTA DE CALCIU
2.1.9 CARENTA DE SULF
2.1.9.1 CARENTA DE MANGAN
2.2 MEIREA SI MARGELUIREA
2.3 INROSIREA FRUNZELOR VITEI DE VIE
2.4 FLAVESCENTA NEINFECTIOASA
2.5 BRUNISURA VITEI DE VIE
2.6 NECROZA VASCULARA A VITEI DE VIE
2.7 BOLI DATORATE CONDITIILOR CLIMATICE
2.7.1 SECETA SI INSOLATIA PUTERNICA
2.7.2 VIILE INUNDATE, COLMATATE SI DISLOCATE
2.7.3 INFLUENTA VANTURILOR
2.7.4 FENOMENE DATORATE TIMPULUI RECE
2.7.5 INFLUENTA GERURILOR
2.7.6 INFLUENTA GRINDINII
3 BOLI MICOTICE IN CULTURA VITEI DE VIE
3.1 MANA VITEI DE VIE
3.2 FAINAREA (OIDIUMUL) VITEI DE VIE
3.3 PUTREGAIUL CENUSIU AL VITEI DE VIE
3.4 PUTREGAIUL NEGRU AL VITEI DE VIE
3.5 PUTREGAIUL ALB AL STRUGURILOR
3.6 ANTRACNOZA
3.7 BOALA PETELOR ROSII (RUJEOLA)
3.8 SEPTORIOZA VITEI SE VIE
3.9 EXCORIOZA VITEI DE VIE
3.9.1 NECROZA PATATA A VITEI DE VIE
3.9.2 ESCA VITEI DE VIE
4 BOLI BACTERIENE IN CULTURA VITEI DE VIE
4.1 CANCERUL BACTERIAN AL VITEI DE VIE
4.2 BOALA LUI PIERCE LA VITA DE VIE
5 VIRUSURI SI VIROZE IN CULTURA VITEI DE VIE
5.1 SCURT-NODAREA VITEI DE VIE
5.2 MOZAICUL ARAMIU AL VITEI DE VIE
5.3 MOZAICUL ARABISULUI LA VITA DE VIE
5.4 VIRUSUL BULGARIAN AL VITEI DE VIE
5.5 RASUCIREA FRUNZELOR VITEI DE VIE
5.6 STRIEREA LEMNULUI VITEI DE VIE
5.7 SPONGIOZITATEA SCOARTEI VITEI DE VIE
5.8 CLOROZA INFECTIOASA SI INROSIREA FRUNZELOR VITEI DE VIE
5.8.1 CLOROZAREA NERVURILOR INDICATORULUI ST. GEORGE
5.8.2 MOZAICUL NERVURIAN AL VITEI DE VIE
5.8.3 NECROZAREA NERVURILOR VITEI DE VIE
5.8.4 ENATIUNEA VITEI DE VIE
5.8.5 ALTE VIRUSURI

Extras din licența:

Vitaceele prezinta o grupa foarte numeroase de plante, existente in stare salbatica sau cultivata, raspandite pe intreg globul. Cele mai importante sunt speciile si soiurile care apartin genului Vitis L.

Din cele mai cunoscute pana acum se apreciaza ca primele inceputuri legate de cultura vitei de vie ar fii avut loc in neolitic prin partile Asiei Mici cu aproape 8-9 mii de ani inainte de epoca pe care o traim (Teodorescu I.

C. si colab. 1966). In evolutia ei de pana acum cultura vitei de vie marcheaza etape importante legate nemijlocit de popoare si epoci istorice. Astfel de la Sumerieni si Hititi apreciati ca fiind pionierii vitei de vie si de preparare a vinului ne-au ramas primele idei cu referire la denumirea de origine (Stefan Oprea, 2001). Monografii in imagini, inscriptii, desene si alte surse de informare identifica inceputul cultivarii vitei de vie la egipteni in perioada primilor faraoni cu cca. 6 mii de ani in urma. Vechii greci care au conolizat coastele marilor si oceanelor au raspandit in paralel si cultura vitei de vie apartinand azi unor tari occidentale cum ar fi: Franta, Spania, Italia, Germania, ca si pe litoralul Marii Negre.

In perioada secolelor XVIII-XIX se formeaza si se consolideaza viticultura ca stiinta. Evenimentul major care s-a petrecut a fost introducerea filoxerei in Europa - Franta in anul 1863. Aparitia filoxerei a marcat trei etape distincte in evolutia viticulturii europene: etapa prefiloxerica, etapa filoxerica si etapa postfiloxerica. Etapa prefiloxerica este cea mai indelungata si a durat pana la aparitia filoxerei. In aceasta etapa vita de vie se cultiva pe radacini proprii nealtoita, iar podgoriile erau constituite din sortimente de soiuri locale. Practica viticola era bazata pe ecosisteme de tip traditional, nivelul tehnicilor culturale variind foarte mult, de la o regiune viticola la alta.

Etapa filoxerica, foarte framantata, a durat pana in jurul anului 1900. Podgoriile europene au fost decimate, rand pe rand de filoxera.

Pentru refacerea lor s-a recurs la aducerea vitelor roditoare americane, rezistente la filoxera.

Deoarece acestia s-au dovedit in scurt timp de a fi inferioare soiurilor de vita europene, a trebuit sa renunte la ei.

Solutia tehnica adoptata a fost altoirea vitelor europene pe vite americane rezistente la filoxera.

Cultura vitei de vie prin altoire a reprezentat o tehnologie mult mai complexa, care necesita cunostinte noi din partea viticultorilor. Pentru rezolvarea numeroaselor probleme care s-au ivit a fost nevoie de multe cercetari si studii, contributia cea mai insemnata fiind adusa de viticultorii francezi. Au fost aduse in Europa speciile de vite americane rezistente la filoxera, pentru a fi folosite ca portaltoi: actiunea s-a petrecut in anul 1874, cand in sudul Frantei a fost folosita pentru prima oara la altoire specia Vitis riparia. Prin lucrarile de selectie care au urmat, s-au obtinut soiurile de vite de portaltoi pe baza carora s-a putut reface viticultura europeana.

...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind bolile vitei de vie
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
89 pagini
Nr cuvinte:
34 674 cuvinte
Nr caractere:
179 331 caractere
Marime:
20.73MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Agronomie
Sus!