Analiza eficienței economice în cadrul unei unități de procesare a uleiurilor vegetale

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Lista tabelelor si a figurilor 5
Introducere 6
PARTEA I - CONSIDERATII GENERALE
Capitolul I. Analiza economica. Eficienta economica. Sisteme de productie
8
1.1 Analiza economica 8
1.2 Eficienta economica 8
1.3 Sisteme de productie 10
Capitolul II. Prezentarea unitatii de productie SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L
22
PARTEA a II-a - CONTRIBUTII PROPRII
Capitolul III. Scopul si obiectivele cercetarii. Materialul luat in cercetare la SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L.
27
3.1 Scopul si obiectivele cercetarii
3.2 Metode de cercetare informare utilizate
CAPITOLUL IV. Consideratii generale privind tehnologia de obtinere a uleiurilor vegetale la SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L.
4.1 Procese si operatii premergatoare presarii
4.2 Presarea
4.3 Purificarea
4.4 Extractia cu dizolvanti
4.5 Rafinarea uleiurilor vegetale
4.6 Uscarea uleiurilor
4.7 Decolorarea si vinterizarea
4.8 Dezodorizarea 27
CAPITOLUL V. Analiza economica la SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L
Concluzii 46
Bibliografie 47
Lista figurilor
Fig. 1.1: Structura sistemului de productie__________________________________________ 13
Fig. 1.2: Reprezentarea principalelor fluxuri fizice_____________________________________ 15
Fig. 2.1: Imagine reprezentativa a semintelor d floarea soarelui dupa recoltat______________
Fig. 2.2: Imagine reprezentativa a productiei d ulei de floarea soarelui____________________ 22
23
Fig. 4.1: Schema tehnologica de obtinere a uleiului vegetal de floarea soarelui la S.C. DOCO INTERNATIONAL S.R.L.______________________________________________________
33
Fig. 5.1: Evolutia activelor imobilizate in cadrul unitatii cercetate (lei)___________________ 38
Fig. 5.2: Activele circulante in cadrul unitatii cercetate (lei)____________________________
Fig. 5.3: Evolutia stocurilor in cadrul unitatii cercetate (lei)____________________________
Fig. 5.4: Evolutia creantelor in cadrul unitatii cercetate (lei)____________________________
Fig. 5.5: Casa si conturi la banci _________________________________________________
Fig. 5.6: Datoriile din cadrul unitatii cercetate (lei)___________________________________
Fig. 5.7: Evolutia profitului sau a pierderii brut in cadrul unitatii cercetate (lei)_____________
Fig. 5.8: Evolutia profitului sau a pierderii net in cadrul firmei cercetate (lei)______________
Fig. 5.9: Evolutia numarului de angajati in cadrul firmei cercetate (numar angajati) _________
Fig. 5.10: Rata investitiilor in cadrul modernizarii liniei tehnologice (lei)_________________
Fig. 5.11: Grafic evolutie productivitatea muncii ____________________________________
Fig. 5.12: Grafic rata rentabilitatii la unitatea cercetata (procente)_______________________ 38
Lista tabelelor
Tabel 2.1: Productia de ulei de floarea soarelui la nivel mondial in anul 2010______________ 24
Tabel 2.2: Exportul de ulei de floarea soarelui in anul 2010____________________________ 25
Tabel 1.3: Indicatorii financiari rezultati la S.C. DOCO INTERNATIONAL S.R.L._________

Extras din licența:

Prezenta lucrare isi propune abordarea principalelor aspecte teoretico-metodologice si practice ale eficientei economice, pornind de la premisa ca acest concept poate fi definit ca fiind relatia dintre consumul factorilor de productie, resursele limitate si volumul de bunuri si servicii realizate, pe diferite orizonturi de timp.

Scopul acestei lucrari consta in justificarea necesitatii implementarii unui sistem de eficientizare la nivelul filierei florii-soarelui la firma SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L. si importanta realizarii unei analize a eficientei economice, chiar daca beneficiile unui astfel de sistem vor fi apreciate in timp

Obiectivele urmarite pe parcursul proiectului sunt: analiza fluxului tehnologic de obtinere a uleiului si analiza eficientei economice la SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L.

Sectiunea de documentare a lucrarii contine informatii teoretice cu privire la analiza si eficienta economica precum si pricipalele aspecte referitoare la sistemele de productie.

Prezentarea unitatii cuprinde informatii generale despre firma SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L iar capitolul trei evidentiaza scopul si obiectivele cercetarii precum si diferitele metode de ceretare si informare utilizate precum: documentarea, analiza economica si eficienta economica.

Partea aplicativa ofera o perspectiva asupra tehnologiilor utilzate in unitate pentru obtinerea uleiului iar ultimul capitol prezinta o imagine de ansamblu asupra analizei economice si a obtimizarilor in cazul societatii SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L .

Evolutia in cadrul firmei SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L. a noilor investitii si a optimizarii mijloacelor economice si tehnologice s-a realizat treptat, la baza a fost dorinta de progres cat si obtinerea unei productivitati mai mari si costuri cat mai reduse.

In urma analizei economice efectuate la SC DOCO INTERNATIONAL S.R.L. se va putea observa evolutia activelor imobilizate, activelor circulante, a cifrei de afaceri nete, a datoriilor, a numarului mediu de angajati, precum si evolutia rezultatului obtinut de intreprindere in decursul celor 3 ani analizati, de unde putem deduce ca intreprinderea nu a realizat o activitate eficienta in ultimii 2 ani, atat timp cat si-a incheiat activitatea cu pierdere.

Partea I

Consideratii generale

Capitolul I.

ANALIZA ECONOMICA. EFICIENTA ECONOMICA.

SISTEME DE PRODUCTIE

1.1 Analiza economica

Scoate in eviednta elementele componente cu scopul de a studia partile componente si unele relatii dintre parti. Analizele economice sunt astfel:

- rationamentul logic, analiza poate fi inductiva (inductia se face de la modul rational la un mod particular );

- o analiza calitativa (scoate in evidenta fenomenul economic care in complexitate sa cauza-relatie-efect) si cantitativa (evidentiaza fenomenul economic sub aspectul dimensiunii cuantificabile);

- in functie de modul de desfasurarea a fenomenelor economice in evolutia lor analiza poate fi: statica (in care este prezentata realitatea economica intr-un anumit timp) si dinamica (este pusa in prim plan de miscarea/evolutia organismului economic in spatiu si timp).

Avand in vedere continutul si sensul datelor cifrice, economia agrara utilizeaza pentru studiul realitatilor economice ale agriculturii prin diferite metode. (Buciuman I., 1999)

Agroalimentarul este un asamblu de activitati economice care contine productia agricola destinata consumului uman, prelucrarea si comercializarea produselor de tip agricol si aprovizionarea unor exploatatii agricole cu unele produse (factori de productie- ingrasaminte, pesticide, masini etc). De altfel ,,agroalimentaru" desemneaza spatiul economic ,,post-recolta", denumit avalul agriculturii, unde produsele agricole ,,brute" sunt prelucrate in produse alimentare si distribuite consumatorilor finali si spatiul ,,ante-recolta" care are in componenta activitati economice din amontele agriculturii legate de furnizarea de bunuri si servici intermediare necesare agricultorilor. (Gavril S., 2012)

1.2 Eficienta economica

Generalitati privind eficienta economica

Pentru a face un obiectiv de investitii, in practica exista mai multe posibilitati concretizate , fiecare avand avantajele si dezavantajele sale. Astfel este necesar ca alegerea variantei pentru care se va executa investitia sa fie realizata pe baza unor criterii si calcule cu un factor riguros stiintific. Astfel aceste calcule trebuie sa indice alegerea acelei variante care arata cele mai mari avantaje, in caz contrar, savarsirea investitiei se va dovedi fara succes. In aceasta idee, realizarea unor obiective de investitii cu efort economic (de munca vie si munca trecuta - materiale) mai mic decat cel propus, reprezinta concretizarea unei activitati desfasurata in mod eficient.

De altfel, prin eficienta economica a investitiilor se lasa de inteles faptul ca prin consumarea unor fonduri de investitii se doreste obtinerea de rezultate maxime.

Este exprimata o expresie la modul general a eficientei economice care este data de relatia dintre efectele utile obtinute dintr-o anumita activitate economica si cheltuielile, adica eforturile, realizate in activitatea respectiva. Expresie matematica a eficientei economice se exprima sub forma:

Ee = Ef / Er maxim, adica maximizarea efectelor, sau Ee = Er / Ef minim, adica minimizarea eforturilor, Ef unde:

- Ef- efectul economic;

- Er - efortul economic;

Eficienta economica inseamna obtinerea unor efecte economice utile, in ceea ce priveste cheltuielile realizate intr-un mod rational si economicos a unor resurse materiale, umane, financiare, folosindu-se pentru aceasta metode stiintifice de organizare a activitatii.

Bibliografie:

1. Banu C., 2008. Tratat de industrie alimentara-probleme generale. Editura Asab, Bucuresti;

2. Banu C., 2008. Suveranitate, securitate si siguranta alimentara. Editura Asab, Bucuresti;

3. Barbulescu, C. Managementul productiei industriale, ASE Bucuresti, 199

4. Ceausu, I., Enciclopedia manageriala. Editura ATTR, Bucuresti

5. Cecilia Pop si colab., 2009. Managementul calitatii alimentelor. Editura Edict, Iasi, vol1 si vol 2;

6. Cecilia Pop, 2006. Consideratii privind implementarea sistemelor moderne de management in domeniul alimentar. USAMV Iasi, Lucrari stiintifice, seria Horticultura, vol 49;

7. Cecilia Popa. si colab., 2001. Solutii tehnice privind curatirea si sortarea semintelor. Cereale si plante tehnice, nr 3;

8. Dana Agape Cosma, Dominte Nicoleta-Rodica, 2001. Dimensiuni europene in asigurarea calitatii: Structuri ale Uniunii Europene. Editura Economica, Bucuresti;

9. Davidovici I. si colab., 2002. Economia cresterii agroalimentare. Editura Expert, Bucuresti;

10. Diaconescu Ion, 2007. Merceologie alimentara-calitate si siguranta. Editura Universitara, Bucuresti;

11. Dumbrava Marin, 2004. Tehnologia prelucrarii produselor agricole. Editura Ceres, Bucuresti;

12. 2000Dumitrescu, M. - Enciclopedia conducerii intreprinderii, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1981

13. Eugenia Serban, 1999. Importanta, recoltarea si depozitarea plantelor pentru ulei. Cereale si plante tehnice, nr 9;

14. Florica Badea. , Sisteme de productie , 2001

15. Gh. Negoiescu. Investitiile in economia de tranzitie, Ed. Evrica, Braila 1998

16. Militaru, Gh. (2008). Managementul productiei si al operatiunilor. Bucuresti, Editura ALL

17. Stefan G., Bodescu Dan si colab., 2010. Economia si filera produselor alimentare, Editura Alfa, Iasi;

18. Tofan A., 2005, Economie si politica agrara, Editura Junimea;

19. Vasilescu, I. Romanu, C. Cilea. Investitii, ed. Economica 2000Miu, A., Studiul de piata, Editura All Beck, Bucuresti, 1999.

***http://www.marketwatch.ro/articol/2212 (accesat la data de 04.05.2012);

***http://www.madr.ro (accesat la data de 19.04.2012);

***http://ec.europa.eu/romania (accesat la data de 24.04.2012);

***http://www.productis.ro (accesat la data de 28.05.2012);

***http://www.fao.org (accesat la data de 04.05.2012).

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza eficientei economice in cadrul unei unitati de procesare a uleiurilor vegetale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
11 953 cuvinte
Nr caractere:
69 979 caractere
Marime:
513.82KB (arhivat)
Publicat de:
Nicolae Scarlat
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
ulei, analiza, unitate, Economie
Predat:
Facultatea de Agricultura , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" din Iasi
Specializare:
Tehnologia prelucrării produselor agricole
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Şef Lucr. Dan Bodescu
Sus!