Ereditatea

Previzualizare lecție:

Extras din lecție:

De fiecare data cand spunem "seamana cu mama" sau "are ochii mamei" ne referim defapt la ereditate sau, in limbaj stiintific, la genetica-studiul genelor.

Cea mai buna definitie a genelor este probabil cea in care genele sunt descrise ca fiind coduri biochimice.Genele sunt entitati foarte mici. Oamenii de stiinta stiu ca ele sunt purtate de cromozomi - niste structuri mici, cat un firicel, observabile cu ajutorul microscopului. Cromozomii se afla in centrul sau nuleul fiecarei celule umane. Toate aceste structuri impreuna realizeaza amprenta chimica completa a unei persoane.

Perechi identice

Fiecare om are 46 de cromozomi , aranjati in 23 de perechi, unul din fiecare pereche provenind din sperma tatalui, celalalt din ovului mamei.

Cromozomii unei perechi arata foarte asemanator ,dar nu sunt identici . Femeile au 23 de perechi identice in timp ce la barbati exista o pereche- cromozomul sexual - care nu este identic. La femei exista 2 cromozomi mari , in forma de X, in vreme ce la barbati exista unul Y, avand forma unui carlig. Aceasta mica diferenta in structura

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ereditatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
577 cuvinte
Nr caractere:
3 042 caractere
Marime:
9.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Lecție
Materie:
Biologie
Tag-uri:
cromozomi, structura
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!