Sisteme de Telecomandă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.1. Ce este LabVIEW

LabVIEW este un limbaj grafic de programare care permite dezvoltarea de aplicatii utilizand pictograme. Spre deosebire de limbajele de programare textuale, in cadrul carora instructiunile sunt cele care determina executia programului, LabVIEW-ul foloseste, in locul acestora, fluxul de date evidentiat printr-o prezentare grafica adecvata.

Pe de alta parte, in mod asemanator cu celelalte limbaje de programare, LabVIEW-ul contine biblioteci extinse de functii si subrutine care pot fi utilizate in numeroase aplicatii, precum achizitia, prelucrarea, analiza, prezentarea si stocarea datelor. Cu ajutorul unor echipamente de achizitie de semnale de la diverse tipuri de traductoare, LabVIEW-ul permite utilizarea performanta a calculatorului pentru masurarea diverselor marimi fizice, precum si controlul anumitor procese.

Numele utilitarului provine din faptul ca National Instruments, corporatia care a introdus programele LabVIEW, a denumit generic aplicatiile Instrumente Virtuale, prescurtat VI (din limba engleza Virtual Instruments). LabVIEW-ul a avut in vedere, in primele sale versiuni, realizarea de programe care sa substituie prin intermediul calculatorului o serie de instrumente si aparate electronice, adesea imitand imaginile si modurile de operare ale acestora. De altfel, LabVIEW reprezinta

prescurtarea denumirii din limba engleza : Laboratory Virtual Instrument Engineering

Workbench.

In LabVIEW un VI este constituit cu ajutorul urmatoarelor trei componente:

- Panoul frontal, care serveste ca interfata cu utilizatorul;

- Diagrama bloc, care contine sub forma grafica codurile sursa care realizeaza functionarea VI- ului;

- Pictograma (icon) si panoul conector, prin intermediul carora este identificat VI-ul si se asigura posibilitatea ierahizarii, adica a interconectarii in cadrul altui VI, constituind un subVI (asemanator cu o subrutina).

LabVIEW dispune de numeroase instrumente care asigura o configurare usoara a unui anumit tip de VI. De asemenea, include sute de exemple de VI-uri corespunzatoare unor variate domenii de aplicatii, pe care utilizatorul poate sa le foloseasca ca atare si sa le incorporeze in VI-uri de mai mare complexitate potrivit scopului urmarit, sau le poate modifica pentru a le adapta particularitatilor aplicatiei.

Utilizarea completa si eficienta a multiplelor resurse si facilitati pe care le ofera acest mediu de programare grafica necesita studierea atenta a documentatiilor cuprinse in pachetul LabVIEW si care pot fi accesate din meniul Help. Dintre acestea, pentru inceput, cele mai importante sunt: LabVIEW Tutorial si LabVIEW User Manual.

1.2. Deschiderea unei aplicatii LabVIEW

Accesand LabVIEW din lista de programe, sau executand click pe pictograma aferenta aflata in Desktop-ul calculatorului, pe ecranul monitorului apare caseta de dialog introductiva, in care, apasand pe butonul New VI, se vor deschide principalele doua ferestre - Panoul frontal si Diagrama bloc - care vor permite dezvoltarea unei noi aplicatii. In cazul in care se doreste deschiderea unui VI realizat anterior se apasa butonul Open VI si se cauta fisierul in care a fost salvat respectivul VI.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Telecomanda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 532 cuvinte
Nr caractere:
40 258 caractere
Marime:
996.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
electronica, telecomenzi
Predat:
la facultate , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Florin Nemtanu
Sus!