Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.Considerente teoretice

LabVIEW este un limbaj de programare grafic care utilizeaza obiecte in locul liniilor de text pentru a crea aplicatii.

In LabVIEW, se construieste o interfata utilizand obiectele si uneltele. Interfata se numeste panou frontal. Se poate adauga apoi codul utilizand reprezentarea grafica a functiilor pentru a cotrola obiectele din panoul frontal. Diagrama bloc contine acest cod.

Programul in LabVIEW se numeste instrument virtual (VI), deoarece poate inlocui instrumente de masura ca osciloscopul sau multimetrul. Fiecare VI utilizeaza functii care prelucreza datele provenite de la interfata cu utilizatorul si afiseaza informatiile obtinute.

2. Partile componentele ale unui instrument virtual

Un VI contine urmatoarele componente:

-Panoul frontal - utilizat ca interfata

- Diagrama bloc - contine codul sursa grafic si defineste functionalitatea programului;

- Pictograma si conectorul- prin stablirea acestora, acel VI va putea fi folosit si ca subrutina in diagrama bloc a altui VI;

2.1.Panoul Frontal

Panoul frontal defineste interfata grafica cu utilizatorul sau ceea ce va vedea utizatorul pe ecranul calculatorului. Obiectele grafice de interfata disponibile pentru realizarea panoului frontal se impart in controale si indicatoare. Prin intermediul controalelor, utilizatorul introduce sau actualizeaza valorile datelor de intrare; indicatoarele sunt folosite pentru a se afisa rezultatele prelucrarilor. Daca VI se priveste ca subVI (deci ca subrutina), atunci controalele corespund parametrilor formali de intrare, iar indicatoarele sunt parametri formali de iesire.

Mediul LaVIEW ofera dezvoltatorului de aplicatii o colectie de obiecte predefinite pentru proiectarea panoului frontal : butoane, comutatoare, cursoare, obiecte pentru reprezentari grafice, rezervoare s.a.

Fig 1: Panoul frontal

2.2. Diagrama bloc

Dupa constituirea panoului frontal, se adauga codul grafic de reprezentare a functiilor pentru a controla obiectele panoului frontal. Parti din interfata grafica cu utilizatorul, se regasesc in diagrama bloc, care retine codul programului si defineste functionalitatea IV.

Fig 2: Diagrama bloc

Elementele de executie din cadrul diagramei bloc al VI sunt nodurile programului: operatori, functii predefinite, proceduri utilizator (realizate de programator). Realizarea diagramei bloc a IV se face utilizand limbajul grafic G: pentru definirea fluxurilor datelor in diagrama bloc, obiectele se leaga intre ele prin "fire"(sau conductoare).

2.3 Pictograma si conectorul

A treia componenta a unui VI este pictograma si conectorul. Prin stabilirea pictogramei si conectorului, acel instrument virtual va putea fi folosit ca si subrutina in diagrama bloc a altui VI.

2.3.1. Crearea pictogramei

Pictograma IV se afiseaza in coltul superior din dreapta al ferestrei panoului frontal si diagramei bloc. Mediul LabVIEW ofera automat o pictograma pentru VI nou creat, formata din simbolul grafic ce defineste logo-ul produsului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Labview
    • IS LAB 1 - Introducere in LabVIEW !!!.doc
    • IS LAB 3.doc
    • IS LAB 4.doc
    • IS LAB 5.doc
    • IS LAB 7.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
10 415 cuvinte
Nr caractere:
61 629 caractere
Marime:
553.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
program, labview, proiectare, grafica
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!