Rețele de calculatoare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Obiective:

- Intelegerea rolului protocoalelor in retelele de comunicatie.

- Identificarea celor 4 nivele ale modelului TCP/IP.

- Intelegerea functionarii unor servicii TCP/IP foarte raspandite.

2. Protocoale de comunicatie. Modelul TCP/IP

Pentru ca pachetele de date sa parcurga drumul de la sursa la destinatie intr-o retea, este important ca oricare dintre dispozitivele de retea sa vorbeasaca aceeasi limba sau protocol. Astfel, un protocol de comunicatie este un set de reguli ce determina formatul si transmisia datelor, controland aspecte legate de :

- Constructia fizica a retelei.

- Modul de conectare a calculatoarelor in retea.

- Formatul si transmiterea datelor.

- Rezolvarea erorilor.

Aceste reguli sunt create si mentinute de diferite comitete sau organizatii cum ar fi: Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), American National Standards Institute (ANSI), International Organization for Standardization (ISO), etc.

In Internet standardul tehnic il reprezinta modelul TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Acesta este dezvoltat ca un standard deschis putand fi folosit in mod liber.

Modelul TCP/IP cuprinde 4 nivele de ierarhizare:

Presentation Application Session Transport Network Data Link Physical Modelul OSI Application Transport Internet Network Access Modelul TCP/IPTelnet, SSH SMTP, POP, IMAP FTP, TFTP, NFS HTTP DNS ProtocoaleTCP, UDP IP, ICMP, ARP, RARP Internet, Ethernet, FDDI, ATM SLIP, PPP ARP, RARP

Nivelul Aplicatie (Application)

Asigura reprezentarea corecta a datelor. Acest nivel include nivelul Aplicatie (Application) si Prezentare (Presentation) a modelului OSI (Open System Interconnection). Exista o serie de protocoale la acest nivel: Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) and Post Office Protocol (POP) utilizate pentru trasmiterea si receptionarea mesajelor, Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) pentru www, File Transfer Protocol (FTP) pentru transferul de fisiere, Domain Name System (DNS) pentru rezolvarea numelor de domeniu, etc. Fiecare din aceste protocoale are asociat un numar de port de comunicatie.

Nivelul Transport (Transport)

Ofera servicii de transport intre punctul sursa si punctul destinatie. De asemenea, asigura controlul fluxului de date, corectia erorilor si calitatea serviciilor. Cele doua protocoale de pe acest nivel sunt : Transport Control Protocol (TCP) si User Datagram Protocol (UDP). TCP este un protocol orientat pe conexiune, garantandu-se receptia informatiei la destinatie asa cum a fost transmisa. Se asigura astfel o comunicatie stabila si fara erori. Spre deosebire de TCP, protocolul UDP nu necesita stabilirea unei conexiuni cu destinatarul, fiind prin urmare un protocol neorientat pe conexiune.

1

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare
    • Lab1.pdf
    • Lab2.pdf
    • Lab3.pdf
    • Lab4.pdf
    • Lab5.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
13 503 cuvinte
Nr caractere:
75 394 caractere
Marime:
627.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
computere, retele, protocol
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!