Inventar de Valori Interpersonale

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

In materie de evaluare ale personalitatii, putem descrie un individ prin modul sau specific de a se comporta in situatii particulare, altfel spus, in functie de trasaturile tipice comportamentului sau. In plus, le putem descrie in functie de motivatiile sale, de exemplu, prin valorile de care este atasat. Aceste tipuri de masuri sunt importante pentru intelegerea individului.

Sistemul de valori al unei persoane poate servi la / in determinarea a ceea ce face sau gradul sau de resusita. Deciziile in/pe termen scurt, la fel ca si obiectivele fixate in viata, sunt influentate, constient sau nu, de sistemul sau de valori. Satsfactia personala depinde, in mare parte, de posibilitatea sa, mai mare sau mai mica, de a-si exprima propriile valori in viata cotidiana. Prezenta valorilor incompatibile la un individ sau un conflict intre propriile valori si ale celuilalt, pot afecta randamentul sau si buna sa adaptare personala.

Pentru a masura valorile unui individ, putem utiliza o metoda care consta in a determina ce anume considera ca fiind important: cunoscand ce anume considera un individ ca fiind important putem deduce care sunt valorile sale.Prin aceasta metoda de studiu, Inventarul Valorilor Interpersonale incearca sa furnizeze masuratori ale unei categorii de valori: valorile interpersonale. Scopul este de a masura anumite valori cheie avand in vedere relatiile individului cu celalalt. Aceste valori sunt importante pentru adaptarea individului la viata personala, sociala, conjugala si profesionala. Cele 6 valori masurate sunt: dependenta (S), conformismul (C), Consideratia sociala (R), independenta (I), bunavointa (B), comanda/ ordinul/ conducere (L).

Inventarul Valorilor Interpersonale este un chestionar scurt, asadar administrarea nu depaseste 15 min. Totusi, el pastrea bunele conditii / calitati metodologice. Constructia scalelor a fost facuta prin analiza factoriala a rezultatelor obtinute pe mari esantioane.

Inventarul Valorilor Interpersonale (IVI) se prezinta sub forma unui chestionar cu "alegere fortata": este compus din 30 de grupuri de 3 afirmatii sau de triade. Pentru fiecare triada subiectul indica acea afirmatie care este mai importanta pentru el si pe cea care este cel mai putin importanta pentru el. In fiecare triada, cele 3 afirmatii prezentate apartin de valori diferite. Cele 3 afirmatii au fost pe cat posibil

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inventar de Valori Interpersonale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 134 cuvinte
Nr caractere:
6 433 caractere
Marime:
12.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
persoane, valori
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!