Experiență lui Reynolds

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Regimul de curgere a unui fluid vascos intr-o conducta poate fi laminar sau turbulent. Regimul de curgere depinde de trei parametri, prin gruparea adimensionala formata cu ei si numita numarul lui Reynolds:

?=vDRe sau ??=DQ4Re

in care D este diametrul, ? vascozitatea cinematica, Q debitul si v viteza medie

(cu legatura 2DQ4AQv?==) Trecerea de la regimul laminar la regimul turbulent incepe cand numarul Reynolds al curgerii depaseste valoarea critica 2300Recr=

Scopul lucrarii este vizualizarea regimurilor de curgere intr-un tub transparent si determinarea cu aproximatie a numarului Reynolds.

DESCRIEREA APARATULUI SI PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Instalatia se compune dintr-un rezervor A din care porneste tubul transparent B, de diametru D, prevazut cu robinetul C pentru reglarea debitului. Un vas gradat E este destinat sa colecteze volumul de lichid V curs in intervalul de timp t.

Alimentarea linistita si uniforma cu apa a rezervorului A se face de la retea prin robinetul A1, si un sistem de distributie cu simetrie axiala A2. O palnie A3 (dispozitiv de preaplin) evacueaza surplusul de apa mentinand nivelul constant.

Intrarea din rezervorul A in tubul transparent B se face printr-o piesa de racordare. In aceasta zona, in axul conductei este plasat un ac F prin care se injecteaza in conducta lichid colorat din vasul F1, debitul putand fi reglat prin robinetul F2.

MODUL DE LUCRU SI PRELUCRAREA REZULTATELOR

Se deschide robinetul de alimentare de la retea A1, se asteapta umplerea vasului A pana la nivelul palniei A3 si se regleaza robinetul C ca prin tubul B sa curga un debit redus. Se regleaza din F2 debitul de lichid colorat pentru a se vizualiza un fir subtire in axul conductei. Se introduce vasul E in jet si se cronometreaza un timp t. Se scoate vasul din jet si se citeste volumul colectat V. Debitul, determinat prin metoda volumetrica, este tVQ=.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Experienta lui Reynolds.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
669 cuvinte
Nr caractere:
3 420 caractere
Marime:
190.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
fluid, vascozitate
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!