Matematici speciale

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Reprezentarea grafica a suprafetelor netede 3D se face cu functia surf, iar a suprafetelor 3D asociate cu linii de nivel proiectate pe planul bazei, cu functia surfc.

Functia surf(X,Y,Z,C) reprezinta a suprafata descrisa de matricele X,Y si Z, si colorata cu elementele precizate in matricea C. In unele utilizari, argumentele X si Y pot fi vectori sau pot fi omise. De asemenea, matricea C poate fi omisa.

Punctul din care este vazuta o reprezentare 3D poate fi precizat prin functia view.

Axele sunt date de matricele X,Y si Z sau setate cu functia axis. Culoarea este setata de matricea C sau prin functia caxis. Valorile scalate ale culorilor sunt indici la matricea de culoare curenta din colormap.

Culoarea suprafetei poate fi specificata prin doua metode diferite:

specificand colturile retelei sau centrele acesteia. Nuantele sunt configurate cu functia shading. Daca functia shading este initializata la ,,interp", C trebuie sa aiba aceeasi dimensiune ca matricele X,Y,Z si specifica culorile colturilor, iar in interiorul zonei se realizeaza o interpolare lineara. Daca shading este initializata ,,faced" (valoare implicita) sau ,,flat", atunci C(i,j) specifica o culoare constanta in dreptunghiul respectiv.

Apelata ca surf(X,Y,Z), se considera C=Z, astfel incat culoarea este proportionala cu inaltimea suprafetei.

Functiile surf(x,y,Z) si surf(x,y,Z,C), avand ca argumente de intrare in locul celor doua matrice X si Y, vectorul x, de dimensiune n si vectorul y, de dimensiune m, cu conditia length(x)=n, length(y)=m, unde [m,n]=size(Z), iar

matricea C are dimensiunea mxn.. In acest caz, colturile dreptunghiurilor care compun suprafata sunt tripletele (x(j),y(i),Z(i,j)). Prin urmare, x este asociat numarului de coloane, iar y numarului de linii.

Daca apelarea se face surf(Z) sau surf(Z,C), atunci se considera implicit x=1:n si y=1:m, pentru reprezentarea grafica 3D a matricei Z, folosind eventual si matricea de culoare C.

Specificarea unei anumite proprietati, Proprietate, si a valorii acesteia, Valoare, se realizeaza apeland functia sub forma, surf(...,'Propietate','Valoare',...), setul de proprietati si valori putand fi multiplicat de cate ori este necesar.

2. Grid

Comanda grid face sa apara sau sa dispara liniile de grid. Comanda grid on face ca liniile de grid sa apara iar grid off face ca liniile de grid sa dispara din nou.

Exemplu:

z=-10:0.1:10; f=1./sqrt(2*pi)*exp(-z.^2/2);

plot(z,f); grid on; xlabel('z'); ylabel('f(z)').

Unde liniile punctuate sun date de comanda grid.

Trasarea unei retele (grid) pe grafic, respectiv a unei rete

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Matematici speciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 760 cuvinte
Nr caractere:
9 652 caractere
Marime:
58.94KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Matematică
Tag-uri:
matematica, matematici speciale
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Specializare:
Marketing
Materie:
Matematică
Sus!