Cercetare calitativă privind consumul de prăjituri ecologice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Caracterizarea pietei prajiturilor traditionale eco

Pana in prezent, peste 1.700 de produse din industria alimentara au fost atestate ca produse traditionale la Ministerul Agriculturii. Unele produse rezista, in continuare, si chiar sunt lideri de piata, in timp ce altele se zbat pentru supravietuire.

Marea problema a prajiturilor traditionale este ca tine doar cateva zile, pe cand cornurile, ruladele si alte dulciuri ambalate au termen de valabilitate de pana la doi ani. Margarina din componenta delicateselor de pe raft le da viata lunga, dar este extrem de daunatoare organismului.

Cererea de prajituri traditionale eco

Cererea de prajituri traditionale eco este destul de restransa, deoarece ele nu sunt promovate suficient, si din cauza ingredientelor naturale, termenul de valabilitate este mic, iar pretul lor este destul de ridicat.

Cea mai mare cerere de prajituri traditionale eco se gaseste in randul femeilor, atat pentru a consuma personal, cat si pentru copiii acestora.

La fel ca şi piaţa produselor eco în general, piaţa prăjiturilor eco prezintă un potenţial de creştere, chiar dacă acum ritmul de creştere al pieţei a încetitnit pe fondul problemelor economice

În ultimul timp, în România se simte o tendinţă spre „eco’ ,astfel că apar tot mai multe magazine în capitală şi marile oraşe.

Oferta de prajituri traditionale eco

In privinta competitorilor acestia sunt foarte putini si foarte slabi dezvoltati, existand doar cateva cofetarii care au prajituri traditionale eco. In Bucuresti cel mai mare competitor este Cofetaria Ostraw Vegan din Bulevardul Ferdinand.

Cofetaria Ostraw Vegan, recent deschisa, este situata la parterul unei cladiri de afaceri de pe Bd. Ferdinand, la nr. 58, in zona Iancului, la cateva minute de Liceul Iulia Hasdeu. Spatiul este destul de mic, de cativa metri patrati, iar cladirea de afaceri cam prafuita. Aceasta ofera urmatoarele produse raw: inghetata, prajituri, bomboane sau torturi.

De asemenea, prajiturile traditionale eco se mai pot gasi in perioada in care sunt organiyate targuri speciale pentru produsele traditionale eco, dar pe o perioada restransa de timp.

In concluzie concurenta pe piata prajiturilor traditionale eco poate fi surclasa cu o imaginatie bogata in alegerea locatiei, a publicitatii si a produselor ieftine si de calitate.

Pretul prajiturilor traditionale eco

Pretul se afla intr-o foarte stransa corelatie de interdependenta cu costurile de productie, al carui nivel au la baza cheltuielile necesare de munca omeneasca.

In ceea ce priveste importanta si rolul jucat de acesta in celelalte elemente ale mixului de marketing, se detaseaza argumentul ca pretul este singurul care aduce venituri, toate celelalte generand costuri. El este unul dintre criteriile principale de alegere intre mai multe oferte.

Factorii care influenteaza pretul sunt interni si externi. Acestia se afla in legatura cu obiectivele firmei privind pozitionarea societatii pe piata si cu structura pietei vizate. Pretul este folosit pentru a impiedica intrarea pe piata a concurentei, pentru stabilizarea pietei si pentru a atrage consumatorii.

Factorii interni care influenteaza prajiturile traditionale sunt: costurile de productie. Ele au un impact profund in fabricarea si comercializarea produsului, in fixarea pretului sau, fiind cea mai naturala preocupare a conducatorilor societatii.

Dintre factorii externi care influenteaza pretul produsului amintim cererea, adica elasticitatea cererii fata de pret, ceea ce inseamna modificarea procentuala a cererii determinata de modificarea cu un punct procentual a pretului.

Un alt factor extern de influenta este concurenta care restrange marja de variatie a pretului. Firma tine cont de costurile si preturile concurentei, precum urmareste si reactiile acesteia la modificarile de pret.

Un al treilea factor extern de influenta a pretului este comportamentul consumatorului, sau altfel spus modul in care produsele sunt percepute de cumparator, modul in care acestea se pozitioneaza in mintea cumparatorului. Din acest punct de vedere exista doua conceptii: una bazata pe pret, adica adoptarea unui pret mai mic decat concurentul, iar cealalta bazata pe non-pret: adica oferirea unor avantaje suplimentare la acelasi pret cu al concurentului. Pe de alta parte un pret ridicat, genereaza cumparatorului o imagine de calitate, pe cand un pret mai scazut este asociat cu o calitate mai proasta.

În legătură cu preţurile produselor ecologice, pot fi precizate următoarele aspecte:

- în majoritatea cazurilor, preţurile produselor ecologice sunt mai mari decât preţurile produselor obţinute prin metode clasice, industriale. Chiar şi în aceste condiţii, produsele au o piaţă asigurată datorită faptului că există grupe de consumatori dispuşi să plătească aceste preţuri mai mari;

- în unele cazuri, utilizarea pe scară largă a unor produse sau subproduse obţinute de către fermieri în propriile exploataţii, contribuie la formarea unor preţuri avantajoase pentru cumpărători;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetare Calitativa Privind Consumul de Prajituri Ecologice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
12 626 cuvinte
Nr caractere:
70 396 caractere
Marime:
41.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!