Dintre toate produsele de origine animala, ce constituie alimente pentru om, carnea se situeaza pe primul plan, datorita continutului ridicat de substante nutritive (proteine, grasimi, vitamine, saruri minerale).
Prin carne, in sensul larg al cuvantului, se intelege orice parte comestibila a unui reprezentant pluricelular, iar in sens restrans se intelege musculatura scheletica impreuna cu tesuturile la care aceasta adera.
Sub aspect chimic, carnea este formata din apa, substante extractive azotate si neazotate, lipide, glucide, saruri minerale, vitamine, enzime si hormoni.
Valorile medii (in %) componentelor chimice ale carnii animalelor adulte sunt:
- apa 75,00
- substanta uscata 25,00 din care:
proteine 18.00
lipide 3.00
substante extractive azotate 1,50
substante extractive neazotate 1,20
substante minerale 1,20
oligoelemente, vitamine etc 0,10.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.