Introducere
Pigmentii coloranti sunt substante de insotire a gliceridelor ce confera culoare uleiurilor vegetale. Pigmentii pot fi clasificati in doua grupe :
* pigmenti naturali : clorofila (verde); carotina (rosie); xantofila (galbena);
pigmenti secundari: substante complexe melano-fosfatidice - se formeaza in brochen si in uleiul obtinut din micele distilate la temperaturi ridicate.
In practica, decolorarea uleiurilor poate fi efectuata prin doua procedee :
- decolorarea fizica - realizata prin adsorbtia pigmentilor pe pamant sau carbune decolorant;
- decolorare chimica - realizata printr-o reactie chimica ce modifica grupele cromogene ale pigmentilor; nu se aplica uleiurilor comestibile, ci numai uleiurilor si grasimilor tehnice puternic pigmentate.
Decolorarea prin adsorbtie consta din introducerea sub agitare a pamantului decolorant in uleiul neutralizat si uscat sub vid, mentinere si separarea adsorbantului din uleiul decolorat.
Aceste operatii pot fi realizate in instalatii cu functionare continua sau discontinua.
Decolorarea, in general, este un fenomen complex in cadrul caruia adsorbtiei fizice i se suprapune
chemosorbtia, precum si efecte
secundare de natura termica
si oxidativa.
Factorii ce influenteaza procesul de decolorare prin adsorbtie sunt -
o caracteristicile adsorbantului-Adsorbantul retine preferential substantele colorante pana la o anumita limita - volum de adsorbtie - peste care adsorbtia nu mai are loc. De aceea, in practica, se urmareste utilizarea unor agenti decoloranti ce au activitate specifica mare.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.