Condensatori

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Notiuni teoretice

Condensatorul este o componenta electrica pasiva cu impedanta capacitiva pana ala o anumita frecventa. Din punct de vedere constructiv condensatorul este alcatuit dintr-un mediu (izolator) dielectric plasat intre doua armaturi conductoare.

Ca material dielectric se utilizeaza:hartie de condensator, teflon, aer, sticla, materiale plastice, ceramica.Functionarea lui este bazata pe proprietatea de a acumula sarcini electrice Q pe armaturi cand intre acestea se aplica o diferenta de potential U.

Capacitatea, principala caracteristica a condensatorului reprezinta raportul dintre sarcina care se acumuleaza intre doua armaturi conductoare si diferenta de potential care apare intre cele doua armaturi.

Unitatea de masura in SI a capacitatii este faradul (F), definit ca fiind capacitatea condensatorului la care o diferenta de potential de 1 V acumuleaza o cantitate de sarcini electrice de un coulomb (C).

In practica faradul este o unitate prea mare, de aceea se folosesc submultiplii lui: microfaradul, nanofaradul si picofaradul.

Simbolizarea condensatorilor

- condensator fix

- condensatori polarizati

- condensator variabil

Clasificarea condensatoarelor poate fi facuta din mai multe puncte de vedere: cele mai intrebuintate clasificari sunt cele relative la forma armaturilor, la variatia valorilor capacitatilor sau referitoare la dielectricul intrebuintat.

- Dupa forma armaturilor putem avea condensatoare: plane, sferice, cilindrice, paralipipedice etc.

- Din punct de vedere al variatiei valorii capacitatilor, avem: condensatoare fixe ,condensatoare variabile,condensatoare ajustabile (trimeri).

- In functie de natura dielectricului condensatoarele pot fi :dielectric gazos (aer,vid),dielectric lichid (ulei mineral),dielectric solid organic sau anorganic au ca material dielectric sticla ,mica, materiale ceramice iar cu dielectric solid organic hartie ,pelicule sinrtetice nepolare (polistiren, teflon, polipropilena, politetraflouretilena) si pelicule sintetice polare.

Conectarea condensatoarelor intr-un circuit se poate face in seria , paralel si mixt Pentru fiecare tip de conexiune a condensatorilor va rezulta un condensator ce va avea o capacitate echivalenta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Condensatori.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
473 cuvinte
Nr caractere:
3 182 caractere
Marime:
34.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
condensatori, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!