Uniunea Europeană

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Unitatea europeana este un concept utilizat extrem de frecvent in prezent in mass-media, mediul universitar, politic romanesc si european. Ideea de unitate europeana nu este insa ceva nou, o creatie a noii gandiri europene, ci are radacini adanci la nivelul istoriei continentului. La inceputuri ea a fost abordata din dorinta gasirii unei solutii pentru evitarea conflictelor dintre statele europene si prin consecinta pentru o viata mai buna a populatiei.

Platon a fost primul ganditor care a sustinut ideea pacii prin organizarea de confederatii.

Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul secolelor de imparati si intelectuali deopotriva, dar numai dupa cel de-al doilea razboi mondial statele europene au institutionalizat forme de cooperare internationala, cu competente in domenii specifice, cum

ar fi: Organizatia pentru Cooperare Economica Europeana (OCEE), Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Uniunea Europei Occidentale (UEO).

Inceputul procesului de integrare europeana - caracterizat prin trasaturi originale si specifice, care constituie baza actualei structuri a Uniunii Europene - poate fi considerat anul 1950, cand ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus implicarea catorva state europene intr-un proiect de cooperare mai stransa, comparativ cu formele traditionale existente la acel moment. Acest nou tip de cooperare presupunea transferul de suveranitate catre o organizatie cu puteri de constrangere asupra membrilor sai. Initiativa a constat in integrarea productiei de carbune si otel a Frantei si Germaniei, in cadrul unei organizatii deschise participarii si altor state europene.

Istoria Uniunii Europene, asa cum rezulta din Raportul general asupra activitatilor Uniunii Europene, se bazeaza pe cronologia celor mai importante realizari ale Uniunii si institutiilor sale. De la declaratia lui Robert Schuman, din anul 1950, pana la primele valuri de aderare din anii '70 si '80, de la instituirea Pietei Unice in 1993 pana la lansarea monedei euro in 1 ianuarie 1999 si deschiderea negocierilor de aderare cu tarile Europei Centrale si de Est.

Bibliografie:

1. http://www.europa.eu

2. http://209.85.129.104/search?q=cache:3L-yPz8twcQJ:europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do%3Freference%3DIP/08/649%26format%3DDOC%26aged%3D0%26language%3DRO%26guiLanguage%3Den+zona+euro&hl=ro&ct=clnk&cd=65&gl=ro&lr=lang_ro

3. http://www.arb.ro

4. http://209.85.129.104/search?q=cache:Yv7MBP1MZQ4J:www.ecb.

int/pub/pdf/other/sepa_brochure_2006ro.pdf+zona+euro&hl=ro&ct=clnk&cd=7&gl=ro&lr=lang_ro

5. http://ec.europa.eu

6. http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/05/080506

_slovacia _euro.shtml

7. http://www.ghiseulbancar.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 914 cuvinte
Nr caractere:
20 655 caractere
Marime:
32.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
europa, organizatii, activitati economice
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Militaru Nelly
Sus!