Calcule topografice

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Ansamblul de lucrari efectuate in scopul obtinerii planului sau hartii topografice poarta denumirea de ridicare topografica. In functie de continutul lor, se disting: ridicari planimetrice, cand se face doar determinarea pozitiei in plan a punctelor suprafetei topografice, ridicari nivelitice cand se face doar determinarea pozitiei verticale a punctelor, si ridicari combinate ( tahimetrice ), cand se face atat determinarea pozitiei in plan cat si a pozitiei pe verticala.

Tema lucrarii

Pentru corecta reprezentare in plan a suprafetei topografice, este necesara cunoasterea unor calcule topografice de baza, legate de determinarea pozitiei punctelor in functie de un sistem de referinta.

Datele problemei

1. Coordonatele rectangulare ale punctelor, 45 si 51, din reteaua de triangulatie geodezica a tarii.

2. Elementele masurate pe teren pentru determinarea pozitiei in spatiu a punctului 101: unghiul orizontal ?, unghiul zenital de panta Z, si distanta inclinata masurata direct cu panglica de otel, di (fig 1.1).

Fig 1.1. Schita cuprinzand elementele initial cunoscute (coordonate) si elemente masurate ( unghiuri si distante)

NOTA: Datele problemei, cuprinzand elementele cunoscute initial (coordonatele spatiale) si elementele rezultate din masurarile pe teren (unghiuri si distante) sunt facute in tabelul 1.1.

Tabelul 1.1

Datele problemei

Pct. statie Pct. vizat Distanta inclinata di Unghi zenital

Z Unghi orizontal

? Coordonate spatiale Nr. pct.

X Y Z

45 51 - - - 2426,69 1833,12 231,96 51

101 137.75 94g 51c 131g 74c 1735,43 2351,12 164,55 45

Lucrarea va cuprinde

1. Calculul orientarii si a distantei orizontale, din coordonatele punctelor de triangulatie, 45 si 51.

2. Calculul orientarii directiei 45 - 101, prin transmitere.

3. Calculul distantei reduse la orizont, d0, si a diferentei de nivel, ?z, dintre punctul cunoscut 45 si punctul nou 101.

4. Calculul coordonatelor relative plane, ?x si ?y, ale punctului nou 101, in raport cu punctul cunoscut 45.

5. Calculul coordonatelor rectangulure spatiale ale punctului nou 101.

Rezolvarea temei

Pozitia punctelor de pe plan se defineste fata de un sistem rectangular de axe. In cazul tarii noastre, conform proiectiei stareografice pe plan secant 1970, sistemul general de axe s-a obtinut luandu-se ca axa a absciselor, proiectiain plan a meridianului punctului central, situat la nord de Fagaras (Ng0), si a ordonatelor, perpendiculara pe axa absciselor in punctul central (fig 1.2). inseamna ca, in sistemul general, axele de coordonate sunt orientate pe directia punctelor cardinale. Astfel, axa absciselor este orientata dupa directia sud-nord iar axa ordonatelor pe directia est-vest

Fig 1.2. Sistemul general de axe

In topografie, directia de referinta este reprezentata de directia nordului. Deoarece pe suprafata globului pamantesc, prin fiecare punct trece atat un meridian geografis, de pozitie fixa, cat si un meridian magnetic, de pozitie variabilain timp, ca directie de referinta se ia paralela la meridianul geografic al punctului central (situat la nord de Fagaras), dusa in punctul considerat. In acest fel, orientarea unei directii ?AB se defineste ca fiind unghiul facut de paralela la meridianul geografic la punctul central cu directia din teren masurat in sensul direct acelor de ceasornic. Orientarea poate lua valor pozitive de la 0g la 400g. In figurile 1.3. si 1.4. se prezinta sistemul de axe xoy si orientarea segmentului AB, pe globul pamantesc, reprezentat de sfera de raza medie, si respectiv, in planul de proiectie, in care se redacteaza harta tarii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calcule topografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 561 cuvinte
Nr caractere:
8 454 caractere
Marime:
1.19MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
constructii, topografie
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Sus!