Indicele de aciditate (Ia) reprezinta cantitatea de hidroxid de potasiu (miligrame) care neutralizeaza un gram de grasime.
Indicele de aciditate depinde de cantitatea de acizi grasi liberi rezultati, atat prin hidroliza bazica, cat si prin autooxidarea grasimilor. De aceea, indicele de aciditate permite aprecierea gradului de prospetime al grasimilor. Ia este mai mic pentru o grasime proaspata, in care rancezirea nu a avut loc.
PRINCIPIUL METODEI
Acizii grasi liberi dintr-o cantitate cunoscuta (grame) de grasime sunt neutralizati prin titrare cu o solutie alcoolica de hidroxid de potasiu de concentratie cunoscuta, in prezenta fenolftaleinei ca indicator.
R- COOH + KOH -> R - COO-K+ + H2O
REACTIVI SI MATERIALE
1. Solutie de hidroxid de potasiu 1N;
2. Solutie alcoolica de fenolftaleina 0,1 %;
3. Alcool etilic neutralizat cu hidroxid de potasiu 0,1N in prezenta de fenolftaleina;
4. Eter etilic;
5. Baie de apa;
6. Pahar Erlenmayer;
7. Biureta.
MOD DE LUCRU
Intr-un pahar Erlenmayer se introduc 5 grame ulei vegetal si 50 de cm3 amestec alcool etilic:eter etilic in raport 1:1. Se adauga apoi 1-2 picaturi de fenolftaleina. Se titreaza cu solutie de hidroxid de potasiu 0,1 N pana la punctul de echivalenta (coloratie slab roz).
CALCULUL REZULTATELOR
Cantitate de hidroxid de potasiu folosita pentru neutralizarea acizilor grasi liberi din proba de analizat se calculeaza astfel:
g KOH = VKOH o FKOH o T
unde: - VKOH reprezinta volumul (mililitri) solutie de hidroxid de potasiu 0,1N utilizata la titrare;
- FKOH reprezinta factorul de corectie al solutiei de hidroxid de potasiu 0,1N;
- T reprezinta 5,61 mg hidroxid de potasiu care se gasesc intr-un mililitru solutie de hidroxid de potasiu 1N ( titrul solutiei);
- P reprezinta cantitatea de grasime (grame) din proba luata in analiza .
Exprimand in miligrame si raportand la 1 gram de grasime, rezulta:
Ia = (0,35o5,6o1)/5
Ia = 0,392
Indicele de aciditate (Ia) reprezinta cantitatea de hidroxid de potasiu (miligrame) care neutralizeaza un gram de grasime.
Indicele de aciditate depinde de cantitatea de acizi grasi liberi rezultati, atat prin hidroliza bazica, cat si prin autooxidarea grasimilor. De aceea, indicele de aciditate permite aprecierea gradului de prospetime al grasimilor. Ia este mai mic pentru o grasime proaspata, in care rancezirea nu a avut loc.
PRINCIPIUL METODEI
Acizii grasi liberi dintr-o cantitate cunoscuta (grame) de grasime sunt neutralizati prin titrare cu o solutie alcoolica de hidroxid de potasiu de concentratie cunoscuta, in prezenta fenolftaleinei ca indicator.
R- COOH + KOH -> R - COO-K+ + H2O
REACTIVI SI MATERIALE
1. Solutie de hidroxid de potasiu 1N;
2. Solutie alcoolica de fenolftaleina 0,1 %;
3. Alcool etilic neutralizat cu hidroxid de potasiu 0,1N in prezenta de fenolftaleina;
4. Eter etilic;
5. Baie de apa;
6. Pahar Erlenmayer;
7. Biureta.
MOD DE LUCRU
Intr-un pahar Erlenmayer se introduc 5 grame ulei vegetal si 50 de cm3 amestec alcool etilic:eter etilic in raport 1:1. Se adauga apoi 1-2 picaturi de fenolftaleina. Se titreaza cu solutie de hidroxid de potasiu 0,1 N pana la punctul de echivalenta (coloratie slab roz).
CALCULUL REZULTATELOR
Cantitate de hidroxid de potasiu folosita pentru neutralizarea acizilor grasi liberi din proba de analizat se calculeaza astfel:
g KOH = VKOH o FKOH o T
unde: - VKOH reprezinta volumul (mililitri) solutie de hidroxid de potasiu 0,1N utilizata la titrare;
- FKOH reprezinta factorul de corectie al solutiei de hidroxid de potasiu 0,1N;
- T reprezinta 5,61 mg hidroxid de potasiu care se gasesc intr-un mililitru solutie de hidroxid de potasiu 1N ( titrul solutiei);
- P reprezinta cantitatea de grasime (grame) din proba luata in analiza .
Exprimand in miligrame si raportand la 1 gram de grasime, rezulta:
Ia = (0,35o5,6o1)/5
Ia = 0,392
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.