Inițiere în cunoașterea și utilizarea tehnicii de calcul

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CALCULATOR - Acest termen este pur romanesc si desemneaza orice sistem electronic, care face calcule. De la banalul calculator de buzunar pana la cele mai avansate calculatoare de pe birouri, pe toate le putem numi linistiti calculatoare pentru ca asta fac : calculeaza.

COMPUTER - Este traducerea englezeasca a termenului de calculator (din verbul to compute = a calcula) insa, spre deosebire de primul e mai restrictiv. El se refera strict la calculatoarele de birou si nu la cele de buzunar.

PC - Reprezinta terminologia de la Personal Computer = Calculator Personal. Desemneaza o categorie si mai restransa a computerelor.

Componentele unui sistem de calcul - CALCULATORUL

* Unitatea Centrala - UC - componenta unui sistem de calcul care, luata in ansamblu, prin componentele sale, are scopul de a prelucra informatia;

* Unitatile Periferice - componentele externe care se ataseaza la unitatea centrala si care au rolul de a realiza legatura cu utilizatorul. Sunt echipamente care au rolul de a asigura comunicarea intre utilizator si calculator si nu numai.

UNITATEA CENTRALa

Unitatea centrala se prezinta sub forma unei carcase metalice (pozitionata orizontal sau vertical). In interiorul acesteia se gasesc diverse piese, cipuri, cabluri si alte componente esentiale unui sistem de calcul.

- Placa de baza - MotherBoard - este componenta de baza a unei UC; are forma unui paralelipiped dreptunghic (dreptunghi, patrat etc); pe suprafata ei se gasesc : microprocesorul sistemului de calcul, diverse cipuri de memorie, memoria RAM, sloturi pentru pozitionarea diferitelor placute de memorie etc.

- Microprocesorul - este "creierul " sistemului de calcul. Are rolul de a prelucra informatia ceruta de utilizator; mai exact, in el intra date si din el ies rezultate. Viteza de efectuare a operatiilor si numarul acestora, da performantele microprocesorului. MHz-ul (megahertzul) reprezinta unitatea de masura pentru frecventa de lucru a microprocesorului (mai exact a ceasului intern al microprocesorului). Microprocesorul este de forma patrata sau dreptunghiulara, destul de subtire, prevazut cu picioruse de contact pe marginea suprafetei inferioare, cu ajutorul carora se prinde de placa de baza. Intotdeauna pe suprafata vizibila a procesorului veti vedea firma producatoare si tipul procesorului.

- Memoria RAM - Random Access Memory - sau memoria de acces aleatoriu la informatie sau la mediul de stocare a informatiei; deci, in acest tip de memorie datele sunt scrise aleator si nu secvential, adica in ordine. Fizic, memoria RAM se gaseste sub forma unor placute dreptunghiulare, este inzestrata cu cipuri de memorie si dispune de un numar semnificativ de picioruse cu pini de contact. De retinut, ca microprocesorul ia datele pentru prelucrat din memorie si tot aici, microprocesorul trimite rezultatele. Cu cat memoria este mai mare, cu atat este mai bine; procesorul isi permite astfel sa faca operatii mai complicate, dispunand deci, de un flux mai mare de date. Putem spune chiar, ca memoria RAM este memoria microprocesorului.

- Memoria ROM - Read Only Memory - deci, o memorie care poate fi numai citita; in ea nu se pot scrie date. Memoria ROM este scrisa de constructorul sistemului de calcul in scopul de a furniza sistemului un minimum de informatii de plecare. In momentul cand dam drumul la calculator, acesta citeste intai memoria ROM de unde afla ce trebuie sa faca in continuare. Cea mai importanta componenta a memoriei ROM este BIOS-ul.

- BIOS - Basic Input - Output System - este o memorie de baza a calculatorului, mai exact a placii de baza. El incarca la randul lui programe mai complexe ce vor prelua alte sarcini. Termenul de Input-Output se refera la faptul ca el controleaza la un nivel elementar sistemele de intrare si de iesire a datelor.

- Sursa de tensiune - se gaseste in partea superioara a UC; asigura fluxul de curent necesar functionarii unor componente din UC (HDD, FDD, CD-ROM etc).

- Cooler-ul - este, de fapt, un ventilator care se ataseaza la microprocesor; rolul acestuia este de a asigura ventilatia si racirea microprocesorului; in componenta cooler-ului distingem un radiator, cu rolul de a refula aerul cald emis de la microprocesor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Initiere in cunoasterea si utilizarea tehnicii de calcul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 281 cuvinte
Nr caractere:
12 666 caractere
Marime:
68.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
calculator, procesor, componente, unitate de calcul
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!