Sistemul Endocrin

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Glandele endocrine cu secretie interna sunt formate din epitelii secretorii, ale caror celule produc substante active, numite hormoni, pe care ii elibereaza direct in sange. Aceste glande nu prezinta canale de excretie.

Hormonii sunt substante chimice specifice, care actioneaza la distanta de locul sintezei si produc efecte caracteristice.Hormonii sunt mesageri chimici de ordinul intai. Principalul rol al hormonilor consta in reglarea metabolismului celular.Se considera glande endocrine urmatoarele organe: hipofiza, suprarenale, tiroida, paratiroidele, testiculul, ovarul, pancreasul insular, timusul, epifiza si placenta.

In ultima vreme a fost evidentiata activitatea secretorie a unor neuroni hipotalamici si a altor organe nervoase, proces numit neurosecretie, care reprezinta tot o functie endocrina.In lumina acestor date, sistemul endocrin este conceput ca un sistem anatomo-functional complex, coordonat de sistemul nervos, avand rolul de a regla si coordona pe cale umorala activitatea diferitelor organe pe care le integreaza in ansamblul functiilor organismului.

In afara glandelor endocrine enumerate, individualizate anatomo-functional, exista si sisteme endocrine difuze, aflate in diverse tesuturi si organe, capabile sa secrete hormoni cu structura foarte diversa. Acestia nu actioneaza neaparat la distanta de locul de producere si nu sunt transportati neaparat de sange sau limfa, ei putand actiona local, asupra unor celule tinta, vecine (secretie paracrina).Exista, de asemenea , si posibilitatea sintezei unor substante de catre o celula, iar substanta respectiva sa-si exercite actiunea chiar asupra celulei care a produs-o (secretie autocrina).Unii hormoni pot functiona ca neuromediatori sau neuromodulatori, eliberati in sinapsele din sistemul nervos central sau periferic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Endocrin.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 857 cuvinte
Nr caractere:
16 620 caractere
Marime:
47.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
medicina, endocrin
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!