Cercetarea Zgomotului Industrial

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Tema: Cercetarea zgomotului industrial

Scopul lucrarii: sa luati cunostinta de metodica cercetarii zgomotului industrial, metodele de normare, aparatul si metodele de masurare, masurarile si mijloacele de protectie.

Actiunea zgomotului asupra omului

Actiunea zgomotului asupra omului depinde de mai multi factori: caracteristicile zgomotului, durata actiunii, calitatile individuale ale omulu (starea fizica si psihica).

Actiunea negativa a zgomotului influentiaza mai intai de toate asupra organelor auditive si se manifesta in trei forme: obosirea auzului, trauma sonora, hipoacuzie profesionala.

Zgomotul exercita actiune nemijlocita asupra scoartei cerebrale.

Caracteristicile zgomotului

2.1 Caracteristicile fizice

Zgomotul - imbinare haotica de sunete.

Caracteristicile fizice: frecventa oscilatiilor, intensitatea sunetului, presiunea sonora.

In dependenta de frecventa sunetele se impart in:

infrasunete- frecventa mai mica de 16 Hz;

sunete auzite - de la 16 pina la 20000 Hz;

ultrasunete - frecventa mai mare de 20000 Hz;

Intensitatea (puterea) sunetului I, (V_t/m^2)- fluxul de energie sonora ce trece intr-o unitate de timp printr-o unitate de suprafata perpendiculara directiei de raspindirii undei sonore.

Caracteristicile psihofiziologice

Zgomotul fenomen, ce provoaca senzatii subiective neplacute, care in anumite conditii poate aduce la boala profesionala.

Caractersticile psihofiziologice: intervalul de frecventa, volumul sonor, nivelul volumului sonor.

Analizatorul omenesc al sunetelor (urechea) deosebeste sunetele in diapazonul de la 16 pana la 2000 Hz. Sunetele de diferite frecvte sunt percepute de organul auditiv in mod diferit.

Intervalul de frecventa perceptibil- impartirea diapazonului de frecvente ale sunetelor auzite in game de frecventa (octave).

Diapazonul audtiv al omului este impartit in opt octave cu valorile medii geometrice: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Hz.

Nivelul presiunii sonore este folosit pentru masurarea zgomotului si aprecierea actiunii lui asupra omului.

Clasificarea zgomtului

Dupa caracterul spectrului zgomotul se imparte in: zgomotul de banda larga - cu spectrul continuu mai lat decat o octava; tonal - cu spectrul discret in care compnentele de frecventa sunt despartite una de alta prin intervale de frecventa destul de insemnate.

Dupa caracteristicile temporare zgomotul se imparte in: permanent nivelul caruia in timpul schimbului de lucru (8 ore) se schimba nu mai mult decat cu 5 dB; varialbil ( intrerupt, impulsiv, oscilator in timp ), nivelul sunetului caruia in timpul schimbului de lucru ( 8 ore) se schimba in timp cu mai mult de 5 dB A.

Normarea zgomotului

Normarea zgomotului consta in calcularea si alegerea valorilor admise, ce caracterizeaza zgomotul, care actionand permanent asupra muncitorului in tot timpul activitatii de munca nu provoaca boli.

Normarea zgomotului se efectuiaza conform standardului de stat (GOST 12.1.003 - 83) prin 2 procedee: dupa spectrul-limita si dupa nivelul sunetului in dB A.

Zgomotul la locurile de munca nu trebuie sa depaseasca nivelurile addmisibile, valorile carora sunt indicate in tab. 1 (GOST 12.1.003-83)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea Zgomotului Industrial.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8.3/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
909 cuvinte
Nr caractere:
5 649 caractere
Marime:
18.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
zgomot, actiune
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Mihai Capra
Sus!