Managementul lucrărilor de construcții

Previzualizare ghid de studiu:

Cuprins ghid de studiu:

1.Management,concept fundamentale
1.1 Definitie
1.2 Importanta magementului
1.3 Functiile managementului
1.4 Particularitatile managementului in constructii
2.Investitii
2.1 Conceptul de investitor
2.2 Clasificarea investitiilor
2.3 Optimizarea investitiilor
2. 4. Riscul investitional
3.Etapele procesului investitional
3.1 Studiu de prefezabilitate;estimare initiala costuri
3.2 Studiul de fezabilitate;estimare cost investitie
3.3 Proiectul tehnic;cost investitie
4.Evaluarea constructiilor
4.1 Calitatea lucrarilor de constructii
4.2 Monitorizarea si controlul lucrarilor de constructie
4.2.1 Planificarea,organizarea si gestiunea resurselor tehnice,economice si umane
4.2.2 Elaborarea,verificarea si controlul aplicarii procedurilor tehnice de executie
4.2.3 Cartea tehnica a constructiei-instrument de monitorizare
4.3 Metode de evaluare a costurilor constructiilor

Extras din ghid de studiu:

1.Management,concept fundamentale

1.1 Definitie

Managementul este un termen provenit din limba engleza si adoptat ca atare, cu o semantica foarte complexa, care desemneaza stiinta conducerii organizatiilor.

Termenul management provine din latinescul maneo care inseamna a ramane de unde a ajuns la termenul francez maison (casa) si la menaj. Apoi de la substantivul latin manus (mana) s-a format in italiana maneggio (prelucrare manuala). Din franceza sau italiana, aceste cuvinte au capatat, in engleza, forma verbului to manage, cu diverse intelesuri printre care si acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzator substantivele manager si management.

Desi conducerea a existat, intr-o forma rudimentara, practic de la inceputul vietii organizate a comunitatii omenesti, aparitia tarzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului si a primelor studii sistematice ale acestuia se explica prin aceea ca doar la un anumit grad al dezvoltarii industriale si tehnologice a societatii este posibila si necesara sistematizarea cunostintelor si inchegarea unor teorii specifice.

Inceputurile inchegarii managementului ca stiinta se identifica cu miscarea pentru conducerea stiintifica, aparuta in SUA in primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existentiala a maximizarii rezultatelor activitatii individuale sau colective cu eforturi minime.

Cateva dintre acceptiunile multiple si definitiile date de catre diversi teoreticieni si practicieni termenului de management sunt:

Frederick W. Taylor definea managementul , in cartea sa Shop Management, publicata in 1903, astfel: "a sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina";

Henri Fayol, in cartea sa Administration industrielle et generale, publicata in 1916, mentiona ca "a administra inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla";

Mai recent, managementul este definit astfel:

Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimata in noiembrie 1969 in Harward Business Review, managementul este "procesul in care managerul opereza cu trei elemente fundamantale - idei, lucruri si oameni - realizand prin altii obiectivele propuse";

Peter Drucker considera ca managementul este echivalent cu "persoanele de conducere", termenul de "management" fiind doar un eufemism pentru "sef" . "Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru indeplinirea sarcinilor cunoscute si definite", iar testul reusitei, sustine Drucker, consta in "obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior".

Managementul=stiinta si arta organizarii si conducerii, ce are la baza legitati,metode si tehnici specifice care, impletite cu cele de natura economica si de marketing, contribuie la realizarea obiectivelor prestabilite in conditii de eficienta sporita.

1.2 Importanta magementului

In general, stiinta reprezinta o cunoastere sistematica a lumii. Aceasta sistematizare cumulativa de cunostinte si experienta a condus in toate domeniile la aparitia, formularea si consolidarea stiintei. Sistematizarea stiintifica induce coerenta, rigoarea si structura, asigurand astfel o comunicare mai buna.

Exista astazi o serie de criterii care permit recunoasterea unui ansamblu de cunostinte ca fiind (definind) o stiinta. Un prim criteriu consta in posibilitatea masurarii. Astfel, este suficient sa ne gandim ca obiectivele stabilite prin exercitarea functiei de prevedere a managementului, pot si trebuie sa fie masurate, dimensionate, pentru a accepta introducerea coerentei, rigorii si structurii in domeniul managementului. O colectie de cifre nu este insa suficienta pentru a se afirma ca un anumit conducator desfasoara o activitate stiintifica. Stiinta incepe in practica, prin observarea si colectarea de date cu scopul fundamental de a descoperi legi, principii, noi structuri ale faptelor si proceselor.

Explicarea faptelor prin ipoteze, care in urma repetatelor testari, au rezistat in timp capatand statutul de legi, constituie un alt criteriu de recunoastere a ansamblului de cunostinte din domeniul managementului ca apartinand unei stiinte.

Prin management ca stiinta se intelege "studierea procesului de management in vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective"

Descarcă ghid de studiu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul lucrarilor de constructii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
13 719 cuvinte
Nr caractere:
87 967 caractere
Marime:
94.28KB (arhivat)
Publicat de:
Casandra-Mirabela Onofrei
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Ghid de studiu
Domeniu:
Management
Tag-uri:
Calitatea lucrarilor, Proiectul tehnic, Riscul investitional, Optimizarea investiţiilor, Conceptul de investitor, Importanta magementului, Funcţiile managementului
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Management
An de studiu:
VI
Profesorului:
Postavaru
Sus!