Sticla de murano

Previzualizare eseu:

Cuprins eseu:

1. Mestesugul prelucrarii sticlei 3
2. Cum a ajuns Murano sa fie patria sticlei? 3
3. Istoria si tehnica sticlei de Murano 4
4. Falsificarea sticlei de Murano 5
5. Comercializarea sticlei de Murano 6

Extras din eseu:

In urma cu peste 2000 de ani s-a desoperit prelucrarea sticlei prin suflare. Acest mestesug traditional nu mai este utilizat foarte frecvent in zilele noastre. A fost inlocuit de metode industriale. Insa, sticla produsa in mod traditional este mult mai apreciata deoarece aceasta are niste proprietati mai deosebite.

Se crede ca fenicienii sunt cei care au descoperit arta prelucrarii sticlei. Ei au experimentat combinatii diverse pana cand au creat acest material magic.

Au trecut sute de ani de cand sticla a devenit un produs indispensabil pentru omenire si prelucrarea sticlei este in primul rand o arta iar apoi un mestesug. Sticla este considerata magica desi ea este facuta din bioxid de siliciu (nisip) prin ardere la temperaturi inalte si in amestec cu anumite substante.

Arta prelucrarii sticlei a atins apogeul pe insula Murano, Venetia. Aici, cei mai talentati mesteri au creat produse din sticla care au fascinat intreaga lume. Pretul unui produs din Murano era gigantic deoarece sticla de Murano are o frumusete si un farmec deosebit. Sticla de Murano se facea dupa niste retete tinute secret si nici un mester sticlar nu avea dreptul sa le divulge.

Sticla colorata era cunoscuta inca de egipteni dar romanii au initiat o arta a sticlei colorate. Sticla capata culoare daca, in topitura, se adauga oxizi metalici de Fe, Co, Cr, Cu etc.

Sticla este invaluita in magie datorita ambiguitatii in care a fost invaluita. Acest material ne incanta prin stralucire si delicatete.

2. Cum a ajuns Murano sa fie patria sticlei?

Insula Murano este cunoscuta din timpul Imperiului Roman si de-a lungul vremii a avut o istorie proprie. Sticla venetiana are o istorie indelungata, un rol important in dezvoltarea sticlei a avut-o si maestrii sticlari din Bizant, care s-au mutat in Venetia cand Constantinopolul a fost cucerit in 1204.

In anul 1291, toti sticlarii din Venetia au fost nevoiti sa se mute pe insula Murano din cauza pericolului de foc, multe din cladirile venetiene fiind din lemn. Republica venetiana a ordonat astfel mutarea tuturor atelierelor pe insula Murano.

Demn de observat este faptul ca atunci cand un om de rand izbutea sa devina mester sticlar era innobilat si inscris in Cartea de aur a insulei. Se spune ca sticlarii din Murano s-au bucurat de protectia Republicii, au beneficiat de imunitate contra persecutiei, si-au casatorit fiicele cu cele mai influente familii din Venetia si puteau sa poarte sabii, privilegiu acordat doar unor persoane. Insa, toate aceste priveligii aveau reversul lor: maestrii sticlari nu puteau sa paraseasca Republica, ei erau urmariti in permanenta de politia venetiana si supusi unei legi severe, care interzicea parasirea insulei si mai ales a domeniilor venetiene.

Astfel Murano si-a desavarsit maiestria si arta in modelarea sticlei detinand secretul si un monopol al acestei arte multe secole. Printre tehnicile folosite erau sticla cristalina, smaltul, sticla cu insertii de aur ( aventurine), sticla laptoasa, imitatii de pietre si bine cunoscuta arta millefiori ( sticla multicolora).

Astazi sticla de Murano este cunoscuta in toata lumea iar maestrii sticlari sunt adevarati artisti. Din sticla de Murano, care este un material fin, pretios, curat si nobil sunt realizate astazi bijuterii si accesorii care fac parte din renumite colectii ale marilor designeri.

3. Istoria si tehnica sticlei de Murano

Murano este o insula din Italia pozitionata in laguna Venetiei. Produsele realizate din sticla de Murano sunt cele mai recunoscute produse de sticla din lume. Fascinatia pentru sticla de Murano dateaza inca din secolul IX.

Mesteri iscusiti din Bizanti au fost adusi pe insula Murano in anul 1291 pentru a realiza produse ce nu aveau rival. La Murano se fabricau oglinzi si tot felul de vase din sticla alba sau colorata. Unul dintre secretele cele mai bine pazite ale Venetiei era mestesugul prelucrarii sticlei.

Mestesugul era transmis din tata in fiu si nu trebuia divulgat altor persoane din afara insulei. Mesterii nu aveau voie sa paraseasca insula deoarece

Bibliografie:

www.murano-shop.ro

www.wikipedia.ro

www.federal.ro

www.arhimag.ro

www.bespecial.ro

www.adevarul.ro

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sticla de murano.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 784 cuvinte
Nr caractere:
9 573 caractere
Marime:
669.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
produs, caracteristici, sticla
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Merceologie
Sus!