Ultima Noapte de Dragoste Întâia Noapte de Război

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 - d. 14 mai 1957) a fost romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist si poet. El pune capat romanului traditional si ramane in literatura romana in special ca initiator al romanului modern.

In romanul ,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" publicat in 1930 , Camil Petrescu surprinde drama intelectualului lucid, insetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salveaza prin constientizarea unei drame mai puternice, aceea a tragismul unui razboi absurd, vazut ca iminenta a mortii.

Romanul este o scriere epica in proza, cu actiune complexa,de mare intindere,desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase si cu o intriga complicata

Perspectiva narativa

,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este un roman modern de tip subiectiv deoarece are drept caracteristici: unicitatea perspectivei narative, timpul prezent si subiectiv, fluxul constiintei, memoria afectiva, naratiunea la pers I, luciditatea autoanalizei, anticalofismul, dar si autenticitatea definita ca identificarea actului de creatie cu realitatea vietii, ca experienta nepervertita, cu traire febrila.

Romanul are o structura narativa ampla, organizata pe mai multe planuri paralele sau intersectate, in care se prezinta un numar mare de personaje, cu pondere diferita in structura epica (personaje principale, secundare, episodice ). Camil Petrescu se va inspira din mediul citadin si va crea eroul intelectual lucid, analitic si introspectiv.Romanul este scris sub forma unei confesiuni a personajului principal, Stefan Gheorghidiu. Inca din primele propozitii se observa ca scriitorul a optat pentru perspectiva subiectiva a naratorului personaj, frecventa in romanul modern. Naratorul este egal cu personajul, iar viziunea lui este ,,impreuna cu", o viziune cu focalizare interna presupunand implicarea naratorului in evenimente. Discursul se deruleaza la persoana I, punctul de vedere este subiectiv si unic, astfel ca cititorul cunoaste celelalte personaje numai in masura in care ele sunt reconstituite si conturate de personajul narator.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ultima Noapte de Dragoste Intaia Noapte de Razboi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 593 cuvinte
Nr caractere:
14 307 caractere
Marime:
18.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
romana, eseu
Predat:
la liceu
Sus!