Corporațiile multinaționale și impactul Statelor Unite asupra dezvoltării economice

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Traim intr-o lume permanent conectata la o gama naucitoare de tranzactii complexe economice, probleme sociale si de mediu, dar si de colaborari politice internationale si conflicte. Marile corporatii, precum Intel, Microsoft, Toyota, General Motors, Siemens etc., si-au extins investitiile in multe state din intreaga lume si au creat retele globale de productie care isi impartasesc cunostintele tehnologice in diferite locatii cu scopul de a produce bunuri din ce in ce mai complexe si care ar putea fi vandute oriunde in lume.

Lumea in prezent este complet schimbata fata de cea nascuta imediat dupa cel de-al ,,Doilea Razboi Mondial". In decurs de numai cincizeci de ani, umanitatea cunoaste o plaja de modificari sub toate aspectele, necunoscute nicicand inainte.

Globalizarea poate reprezenta un factor primordial al dezvoltarii economice. Procesul globalizarii este extrem de nou, datorat atat exploziei tehnologiei din secolul XX, dar si scaderii preturilor comunicatiilor si transporturilor. Cresterea semnificativa a cometului a avut drept rezultat cresterea veniturilor pentru toti cei implicati.

In lucrarea de fata ,,Corporatiile multinationale si impactul Statelor Unite asupra dezvoltarii economice", doresc sa prezint modul in care corporatiile multinationale afecteaza viata politica si economica. Relatiile stabilite intre acesti actori ai pietei si statele nationale nu sunt conform unor standarde precise. In secolul XX, corporatiile multinationale au crescut si s-au dezvoltat pe o scara larga, in asa fel incat astazi fac parte din viata noastra de zi cu zi. Incepand cu telefoanele mobile, pana la produsele cosmetice pe care le folosim, de la masini pana la combustibil, de la calculatoare pana la software-ul pe care il utilizeaza, si chiar cafeaua pe care o bem si mancarea pe care o consumam, cele mai multe dintre aceste produse sunt furnizate de catre corporatii multinationale. Acestea au crescut la un nivel atat de inalt, incat au inceput sa actioneze in mod influent pe partea politica si economica. Este cunoscut faptul ca statele nationale nu se mai afla singure in politica mondiala si nu mai detin in totalitate puterea. Corporatiile multinationale desemneaza un factor important in dezvoltarea economiei unei tari. O corporatie multinationala este o companie care are o parte din capacitatea de productie intr-o serie de state, fie ca urmare a unor investitii straine directe in noi facilitati de productie sau prin achizitionarea de actiuni ale companii straine deja existente. Companii multinationale, cum ar fi Unilever, Procter and Gamble, Nestle si Sony domina panouri de publicitate si piete de desfacere pentru produsele lor particulare din intreaga lume.

Conform acestor argumente, acest studiu analizeaza in mod deosebit daca aceste corporatii multinationale vor avea putere politica si economica atat asupra statelor nationale, cat si asupra societatilor, vietii economice, culturale si sociale. Este cunoscut faptul ca aceste entitati au fost intotdeauna actori importanti in economia mondiala. Tocmai de aceea, influenta lor asupra statelor subdezvoltate a crescut cu rapiditate de-a lungul timpului.

In decursul acestei lucrari, voi incerca sa acopar problemele contemporane cu privire la evolutia corporatiilor multinationale din ultimul deceniu. Voi evidentia rezultatele evolutiei istorice a intreprinderilor multinationale, in special in raport cu multinationalele americane de astazi.

1 .Multinationalele din secolul globalizarii

In formele traditionale ale comertului international, afacerile internationale si corporatiile multinationale au devenit masive ca si dimensiuni si au ajuns sa exercite o mare influenta asupra evolutiilor politice, economice si sociale din intreaga lume. Noile relatii economice, noile instrumente pentru comert, noile interdependente nu numai dintre state, ci si intre state si multinationale au creat noi conditii. Cresterea continua a companiilor multinationale le-a oferit acestora putere economica si puterea politica de a manipula actiunile de stat.

Bibliografie:

1. Christopher M. Dent, ,,Transnational Capital, the state and foreign economic policy: Singapore, South Korea and Taiwan", Review of International Political Economy, 2003

2. Cristian Ionut Vasilescu, ,,Etica afacerilor si globalizarea. Cazul Romaniei", cu un cuvant inainte de Valentin Muresan, Editura Universitatii din Bucuresti, 2006

3. David N. Gibbs, ,,The Political Economy of Third World Intervention: Mines, Money, and U.S. Policy in the Congo Crisis", The University of Chicago Press, 1991

4. J. H. Dunning, Sarianna M. Lundan, ,,Multinational Enterprises and the Global Economy", Edward Elgar Pub, Second Edition, 2008

5. Medard Gabel & Henry Bruner, ,,Global Inc. An Atlas of The Multinational Corporation", The New York Press, 2003

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Corporatiile multinationale si impactul Statelor Unite asupra dezvoltarii economice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 584 cuvinte
Nr caractere:
13 866 caractere
Marime:
22.30KB (arhivat)
Publicat de:
Rodica Zamfir
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
corporatii, dezvoltare
Predat:
Facultatea de Filosofie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
studii europene
Materie:
Filosofie
Sus!