Istoria economiei naționale a României

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Istoria economiei natioanle reprezinta o ramura importanta a stiintelor economice, siinte care, la rndul lor, fac parte din grupa mare a stiintelor sociale, adica a stiintelor care studiaza societatea omeneasca.

Istoria societatii nu este o acumulare de intamplari cum pretind istoricii, filozofii si economistii burghezi reactionari, ci o dezvoltare dupa legi obiective, iar stiinta instoriei societatii paote fi, cu toata complexitatea fenomenelor sociale, o stiinta tot atat de exacta cat biologia de plida.

- Comertul si orasele in perioada descompunerii feudalismului in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania-

Industria Tarii Romanesti si a Moldovei in perioada descompunerii feudalismului si a aparitiei realtiilor capitaliste era intr-o mare dezvoltare, incepand din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, a avut loc o crestere continua a productiei de marfuri, atat in agricultura, cat si in industrie. In aceasta perioada, monopolul turcesc asupra comertului exterior al celor doua tari romane a suferit lovituri puternice pana la tratatul de la Adrianopol din 1829, cand a fost desfiintat definitiv. Dupa anul 1829, ritmul de crestere a productiei de marfuri a fost mult accentuat, iar o data cu productia de marfuri comertul a inceput sa se dezvolte.

Cresterea productiei de marfuri era stimulata de cererea tot mai mare de produse agricole din partea oraselor si a targurilor care cresteau, precum si de cererea de produse industriale din partea taranimii, a carei industrie casnica incepe sa se descompuna, asadar tarile romane, in ciuda piedicilor ce au fost puse de Imperiul Otoman au facut contrabanda la granitele sale de Nord si Apus si au reusit sa incalce monopolul turcesc, intretinand si dezvoltand legaturi comerciale cu multe tari din Europa, ca: Rusia, Austria, Polonia, Prusia, Ungaria, Venetia, insa acest lucru a fost cunoscut si de turci, acest fapt rezulta dintr-un document din 1760.

Cresterea comertului de export si import si a productiei de marfuri a facut posibila si cresterea comertului intern, crescand piata interna si existand un numar mai mare de targuri si iarmaroace pe mosiile boierilor.

Tratatul de Kuciuk-Kainargi din 1774, impus turilor de catre rusi, cuprindea dispozitii importante cu privire la economia si comertul tarilor romane, una dintre aceste dispozitii s-a referit la permisiunea rusilor de a face comert in porturile din Marea Negra si pe Dunare, ce a deschis posibilitatea tarilor romane de a face comert cu unul dintre vecinii sai puternici, Rusia si, indirect, si cu alte tari. Cu toate obligatiile luate prin acest tratat, turcii au contiunat cu abuzurile, mai ales in Tara Romaneasca, dar intr-o masura mai restransa, ceea ce a facut posibil exportul de vite la inceputul secolului al XIX-lea in Moldova dezvoltandu-se, prin urmare in 1803 s-au exportat 40 000 de boi si 30 000 de vaci. Dupa unele evaluari, la inceputul secolului al XIX-lea, Tara Romaneasca exporta annual prosduse de 9 milioane de lei si importa marfuri de 5 milioane de lei, exportul Moldovei s-a dezvoltat in acea perioada la 6,5 milioane de lei, iar importul , la 4,5 milioane de lei. Tot in aceasta perioada s-a dezvoltat si comertul intern, au aparut magazine ce erau destul de renumite, astfel de centre comerciale au laut fiinta in orasele principale atat in

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria economiei nationale a Romaniei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 887 cuvinte
Nr caractere:
10 649 caractere
Marime:
17.29KB (arhivat)
Publicat de:
Valeriu Ursu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
Economie, romania, dezvoltare
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Business si Turims
Materie:
Comerț
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!