Psihoterapia

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

"Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzator, deliberat si planificat, prin mijloace si metodologii stiintifice, avand un cadru clinic si teoretic, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice si comportamente disfunctionale. (definitia data psihoterapiei de catre FRP- Federatia Romana de Psihoterapie). Respectiv psihoterapia este o relatie interpersonala intentionata utilizata de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de viata."

Psihoterapia este un termen general care se refera la tratamentul contractat intre un profesionist instruit si un client , pacient , familie , cuplu , sau de grup. Problemele abordate sunt de natura psihologica si pot varia in functie de cauzele lor , de ceea ce le-a influntat.Evaluarea corecta a acestora si a altor variabile depinde de capacitatea practicantului si poate schimba sau evolua ca practicantul dobandeste experienta , cunostinte , si intelegere . Scopul sau este explorarea de ganduri , sentimente si comportament pentru rolul de rezolvare a problemelor sau de atingerea unor niveluri mai ridicate de functionare . Psihoterapie are ca scop de a spori sentimentul individului de bunastare, incredere.

Psihoterapeutii folosesc o serie de tehnici bazate pe construirea de relatii, comunicare si schimbari de comportament, care sunt concepute pentru a imbunatati sanatatea mintala a unui client sau pacient, sau pentru a imbunatati relatiile de grup ( cum ar fi intr-o familie). Consilierea nu este doar ceva ce se intampla intre doi oameni este o institutie sociala, care este incorporata in cultura de societatile moderne industrializate. Este o ocupatie, disciplina sau profesie de origine relativ recenta. Consilierea este mult mai probabil sa fie pe probleme specifice sau schimbari in ajustarea viata. Consiliere / psihoterapia sunt furnizate in clinici de sanatate, locuri de cult, institutii de invatamant, firme de consultanta si industrii, cabinete particulare .

Consiliere si psihoterapie.

Consilierea este centrata pe ceea ce apartine prezentului, acum si aici, in timp ce psihoterapia priveste prezentul ca expresie a unei istorii care se repeta intr-un context mereu schimbat"

Daca terapia este un proces de tratare a deficientelor, imbinand anamneza, diagnoza si prognoza, consiliere psihologica este un proces focalizat pe autocunoastere si autoevaluare obiectiva.

Au fost dezbateri considerabile pe diferenta dintre consiliere si psihoterapie . Unii ar putea pretinde ca se poate face o distinctie clara intre cele doua, psihoterapia reprezinta o schimbare cu clientii ce manifesta tulburari psihice. Altii sustin ca un consilier si un psihoterapeut fac, practic, acelasi tip de munca, folosind metode si tehnici identice.

Tipuri de psihoterapie.

In psihoterapie problema fiecarui client este studiata, analizata si apoi rezolvata adecvat, personalizata pe client.

1. Terapie cognitiv - comportamentala .

Terapia cognitiv-comportamentala isi propune sa actioneze asupra a doua lucruri foarte importante: ideile si comportamentele individului. Terapia cognitiv-comportamentala porneste de la ideea ca modul in care gandimdetermina modul in care simtim si in care ne comportam.

Psihoterapiile comportamentale sustin ca orice comportament, normal sau anormal, este produsul a ceea ce a invatat sau nu a invatat individul, in consecinta, bolile psihice ar fi deprinderi invatate sau raspunsuri dobandite in mod involuntar, repetate si intarite de stimuli specifici de mediu. Pentru vindecarea lor, pacientul trebuie sa invete noi alternative, care trebuie exersate, atat in cadrul situatiei terapeutice, cit si in afara ei.

2 . Terapia psihanalitica .

Psihoterapia psihanalitica are drept scop imbunatatirea semnificativa a starii interioare de bine, precum si cresterea eficacitatii gestionarii propriei vieti.

3 . Terapia sistematica .

In aceasta terapie sunt studiate: relatiile cu membrii familiei, cu grupul de prieteni, cu mediul social si profesional in care activeaza individul. Apoi, terapeutul poate lucra in echipa , rezolvand problema.

Ramuri ale psihoterapiei

1. Psihoterapiile individuale verbale sunt inrudite indeaproape cu psihanaliza clasica freudiana.

2. Psihoterapii bazate pe actiune sunt psihoterapii pornite tot din nevoia de a umple un neajuns pe care-l vadea psihanaliza prin relatia izolata, diadica si limitata la schimbul de cuvinte. Astfel au aparut psihoterapiile ce utilizeaza intr-un mod sau altul jocul dramatic cu efecte dinamice de factura psihanalitica.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihoterapie, site consultat in data de 31.05.2014, ora 1213.

http://www.scribd.com/doc/21438230/Psihoterapie-Conf-dr-M-Cosmovici, site consultat in data de 01.05.2014, ora 1500

Dafinoiu, Ion, Elemente de psihoterapie integrativa, Editura Polirom, Iasi, 2001.

Gogleaza, Dan, Psihoterapia ca relatie a schimbarii individuale. Strategii, cazuri, solutii, comentarii, Editura Polirom, Iasi, 2002.

Guimon, Jose, Introducere in terapiile de grup. Teorii, tehnici, programe, traducere de Gabriela Sandu, Editura Polirom, Iasi, 2006.

Mann, Dave, Terapia gestalt. 100 de teme si fundamentale, traducere din engleza de Brandusa Popa, Editura Trei, Bucuresti, 2013.

Paunescu, Constantin, Psihoterapia educationala a persoanelor cu disfunctii intelective, Editura ALL Pedagogic, Bucuresti, 1999.

Traube, Patrick, ncursiune in psihoterapie. Cum sa ne alegem psihoterapeutul, traducere de Sergiu Ciocoiu, Eitura Polirom, Iasi, 2001.

Wills, Frank, Psihoterapie & Consiliere Cognitiv Comportamentala, traducere din limba engleza Gabriela Caltut, Editura Herald, Bucuresti, 2008.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihoterapia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 061 cuvinte
Nr caractere:
17 061 caractere
Marime:
20.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
psihologie, terapie, grupuri
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Conf. dr. Dumitrascu Hanibal
Sus!