Tratatele Constiutive ale Uniunii Europene

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Catastrofa reprezentata de cel de-al DoileaRazboi Mondial,a stat la baza constituirii unui numar de organizatii menite sa impiedice izbucnirea unor noi razboaie si care sa garanteze convietuirea pasnica a popoarelor.Uniunea Europeana reprezinta rezultatul unui proces istoric inceput inca din 1950.

I. Tratatul de la Paris

Parintele integrarii europene se considera a fi francezul Jean Monnet- seful Organizatiei Nationale a Planificariidin Franta, numit in aceasta functie de generalul Charles de Gaulle in 1945. Acesta a propus ca productia de otel si carbune a Frantei si Germaniei sa fie administrata de un organism supranational, evitandu-se astfel folosirea ei in scopuri razboinice.Planul pentru Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului(CECO) anuntat de ministrul francez de externe Robert Schuman, a constituit un nou inceput pentru Europa.,,Planul Schuman" - cum a intrat in istorie - punand ramurile de baza ale industriei de armament sub control international prin intermediul unui tratat inviolabil, a constituit primul pas pe calea constituirii unei Europe unite.Italia si tarile Benelux-ului au sprijinit imediat acest plan, iar la 18 aprilie 1951 a fost semnat ,,Tratatulde la Paris" intre Franta, Republica Federala Germania, Italia, Luxemburg, Belgia si Olanda instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO). Aceasta a intrat in vigoare la 23 iulie 1952. Adunarea sa parlamentara afost creata la 10 august 1952.

Astfel se va creea o veritabila piata comuna, cu 155 de milioane de consumatori.Instaurarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului va pune bazele unei Comunitati cu structura federala, guvernata de institutii comune, aplicand reguli comune. Aceasta insemnand printre altele si asigurarea aprovizionarii pietelor cu carbune si otel, regularizarea preturilor,imbunatatirea conditiilor de viata si munca ale muncitorilor, cresterea comertului si a investitiilor. Se avea in vedere punerea in comun a productiei franco-gemane a carbunelui si otelului si acceptarea unei Inalte Autoritati a carei decizie sa devina obligatorie pentru Franta,Germania si celelalte tari ce vor adera.

Piata comuna, conform articolului 4, se baza pe interzicerea: oricaror taxe de intrare sau iesire a oricaror restrictii cantitative in scopul asigurarii liberei circulatii a produselor si persoanelor ce lucrau in aceste sectoare; precum si interzicerea oricaror masuri sau practici ce discriminau producatorii, cumparatorii sau utilizatorii referitor la conditiile de pret sau preluare.Conform articolului 3 din tratat obiectivele CECO erau: sa vegheze la regularitatea aprovizionarii, sa asigure egalitatea accesului la sursele de productie si sa promoveze o politicade exploatare rationala a resurselor naturale.

Planul era foarte ambitios prevazand regulalizarea inca de la inceput a unificarii regimului salariilor, a fiscalitatii, armonizarea preturilor si a conditiilor de transport.Totusi Tratatul semnal la Paris avea si unele defecte evidente ,cum ar fi de exemplu lipsa unei politici comerciale comune , care il facea sa devina o zona de liber schimb cu trasaturi speciale.

II. Tratatul de la Roma

O relansare in forta a ,,initativei europene" a avut loc in anul 1955, in cadrul conferintei de la Messina , la care ministrii afacerilor externe ai CECO au cazut de acord asupra infiintarii unei uniuni economice bazata pe o piata comuna si asupra crearii unei organizatii pentru energia atomica. O comisie de experti condusa de Paul-Henry Spaak, ministrul belgian al afacerilor externe , aelaborate doua proiecte ce au condus la semnarea, in 1957, a celor doua Tratate de la Roma - cel prin care se infiinta Comunitatea Economica Europeana(CEE) si tratatul Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (EURATOM).

Obiectivele Comunitatii Economice Europene enumera printre altele:promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatii economice pe intregteritoriu Comunitatii, expansiunea continua si echilibrata, stabilitatea crescandaa statelor membre, cresterea nivelului de trai, precum si relatii mai stranse intrestatele membre.

Tratul de la Roma era un tratat-cadru care enunta doua obiective: uniunea popoarelor sirealizarea spatiului european fara granite. Instaurarea Pietei Comune a fost programata pentrudoisprezece ani, uniunea vamala urma sa devina efectiva la 1 ianuarie 1970. Stabilirea unei Piete Comune, prin art 2, al tratului era obiectivul principal, realizat prin apropierea treptata a politicilor economice dintre statele membre. Obiectivele erau enumerate la articlolul 3:eliminarea dintre statele membre a taxelor vamale si restrictiilor cantitative, stabilirea unui tarif vamal comun si a unei politici comerciale comune, inlaturarea obstacolelor in libera circulatie a persoanelor, serviciilor si capitalurilor, instaurarea unei politici comune in domeniul agriculturii,stabilirea unui regim de garantii ca regulile competentei vor fi respectate, alinierea legislatiilor nationale, pentru ca Piata Comuna sa poata functiona, creearea unui fond social european,infiintarea unei banci europene de investitii.

Europa capata competente externe si o personalitate juridica internationala prin intermediul art 210. Avea capacitatea sa negocieze acorduri tarifare si comerciale, deci de aaplica o politica comerciala comuna. Avea de asemenea capacitatea sa incheie acorduri deasociere cu tari terte (art 230 modificat prin Actul Unic). In fine putea incheia acorduri cu organizatii internationale. Tratul semnat intre cele 6 tari ramanea deschis si altora, era prevazuta explicit o procedura de extindere, care ar fi permis aderarea de noi membrii si una de asociere similara celei care exista pentru CECO.In 1973 trei tari se vor alatura: Marea Britanie, Irlanda si Danemarca. Ulterior,schimbarile survenite in anii 70 vor permite aderarea celor 3 tari mediteraneene care ramasesera pana atunci in afara, din cauza regimurilor politice: Spania, Portugalia, Grecia. In 15 ani, Europaa ajuns de la sasa la doisprezece membrii. Destramarea Uniunii Sovietice a permis reunificarea Germaniei, reintegrarea natiunilor din Est in spatiul european si exitinderea Comunitatii.

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatele Constiutive ale Uniunii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 072 cuvinte
Nr caractere:
17 439 caractere
Marime:
29.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
constitutie, uniunea europeana, tratate de politica
Predat:
Facultatea de Automatica si Calculatoare , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Automatica si informatica industriala
Materie:
Istorie Universală
An de studiu:
II
Sus!