Pactul Ribbentrop Molotov

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In protocolul aitional secret din 23 august se spune: - in ceea ce priveste Europa de Sud-Est, partea sovietica insista asupra interesului ei in Basarabia. Partea germana a declarat ca manifesta un dezinteres politic total fata de teritoriile aceste.-

Dupa cite-mi amintesc, atunci au avut loc urmatoarele:

in timpul delimitarii sferelor de interes in Europa de Est, atunci cind an inceput sa discutam despre Europa Sud-Estica, Sovietele au ubliniat cointeresele lor in Basarabia. in legatura cu aceasta eu am facut o declaratie orala despre dezinteresul nostru in chestiunea Basarabiei. Totusi, pornind de la caracterul nedeterminat al relatiilor germano-ruse de atunci, fapt ce trebuia avut in vedere din prudenta, eu am hotarit sa nu recunosc pretentiile ruse la Basarabia in mod deschis, adica in forma scrisa, si am ales pentru protocol o formulare cu caracter general: cind erau dezbatute problemele Europei Sud-Estice, am facut o declaratie generala despre aceea ca Germania nu este din punct de vedere politic cointeresata in aceste teritorii- , adica in Europa de Sud-Estica. Pe cind cointeresarea economica a Germaniei in teritoriile Europei Sud-Estice a fost subliniata de catre mine intr-un chip cit se poate de limpede.

Aceasta corespundea instructiunilor generale date mie de catre Fuhrer in ceea ce priveste Europa Sud-Estica, dupa cum, din cite-mi amintesc, corespundea si directivelor speciale ale Fuhrerului, pe care le-am primit inainte de plecarea mea la Moscova si prin care Funhrerul ma imputernicea sa declar dezinteresul german fata de teritorile Europei Sud-Estice - inclusiv pina la Constantinopol si Strimtori, daca asta ar fi fost necesar Ultimele, insa, nu au fost puse in discutie.

Ribbentrop.

Loctiitorului comisarului poporului

Pentru aparare

Comisarului de armata de rangul I

Tov. sceadenko E.A.

Nota-Raport

Misiunea data de Comisarul Poporului pentru Apararea maresalul Uniunii Sovietice tov. TIMOsENKO si D-voastra am indeplinit-o.

Cele 15 zile petrecute pe directia Basarabia si munca desfasurata nemijlocitla trupe imi permit sa trag unele concluzii.

Armatele rosii 12,5 si 9 ale Frontului de sud au avut doua variante de actiuni in scopul eliberarii Bucovinei si Basarabiei. Prima varianta: daca guvernul Romaniei nu cade de acord sa paraseaca benevol Bucovina si Bsarabia si sa-si retraga trupele peste riul Prut, Armatele rosii, printr-o ofensiva vertiginoasa executata de peste linia Nistrului, urmau sa elibereze cu arma in mina Bucovina si Basarabia. A doua varianta: in cazul rezolvarii pe cale pasnica a problemei, introducerea rapida in Bucovina si Basarabia doar a unei parti a trupelor rosii concentrate pe Nistru, in scopul iesirii neaminate pe traseul riului Prut.

Directivele ( planul de actiuni ) date de Comandatul Frontului de sud generalul de armata tov. Jukov in vederea executarii primei variante prezentau o misiune operativa destul de energica si bine finalizata, potrivit careia Armatele 12 si 9, sprijinite de o lovitura secundara a Armatei 5, trebuiau sa nimiceasca, prin lovituri pe directia Iasi, gruparea de nord, principala de trupe romane. Armata 9 urma sa elibereze raionul Chisinau, dupa care, cu unitati mobile si infanterie, trebuia sa vina Armatelor 12 si 5 in ajutor spre a desavirsi incercuirea inamicului in Basarabia de Nord.

De cum s-a aflat ca guvernul Romaniei a consimtit benevol sa paraseasca Bucovina si Basarabia si sa-si retraga trupele peste r. Prut, s-a procedat la executarea celei de a doua variante de fortare rapida a Nistrului, fara vreun foc de arma.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pactul Ribbentrop Molotov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 641 cuvinte
Nr caractere:
13 124 caractere
Marime:
220.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
istorie, pact
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!