Ghid tehnic privind diagnosticarea regimului de funcționare și comportării în exploatare a grupurilor de pompare echipate cu recipient de hidrofor

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1. GENERALITATI

1.1. Scopul ghidului

Prezentul ghid contine metodologia de diagnosticare a regimului de functionare si comportarii in exploatare a grupurilor de pompare echipate cu recipient de hidrofor.

Ghidul este destinat persoanelor, institutiilor si laboratoarelor autorizate sa execute astfel de operatii care devin necesare in diverse situatii cum ar fi: expertize tehnice ale acestor echipamente, evaluarea starii tehnice efectuata pe baza unei comenzi sociale lansata ca urmare a unor dezastre care au afectat cladirea in care sunt montate, evaluarea lor in vederea instrainarii, reclamatii privind functionarea lor defectuoasa, reabilitarea sau modernizarea instalatiilor din care fac parte si altele.

Pe baza lui, utilizatorii grupurilor de pompare echipate cu recipient de hidrofor pot efectua diagnosticarea comportarii lor. Ghidul conduce la obtinerea de date privind comportarea in timp a acestor echipamente, care sunt utile fabricantilor si executantilor pentru imbunatatirea calitatii lor.

1.2. Domeniul de aplicare al ghidului

Ghidul se aplica la diagnosticarea regimului de functionare si comportarii in exploatare a grupurilor de pompare echipate cu recipient de hidrofor, destinate asigurarii presiunii necesare de utilizare in instalatiile de distributie a apei din constructiile publice si locuinte, acolo unde aceasta este mai mare decat presiunea disponibila, iar consumul de apa prezinta variatii importante in timp. Aceste echipamente pot fi utilizate si in instalatiile industriale, in cele de stins incendiile sau in alte aplicatii in care se dovedesc utile.

13. Definitii si abrevieri

In cuprinsul ghidului se utilizeaza o serie de termeni ale caror definitii standardizate sunt mentionate in ANEXA 1.

In afara acestora se mai mentioneaza urmatoarele definitii:

Grup de pompare echipat cu recipient de hidrofor = echipament realizat sub forma de agregat monobloc sau din elemente amplasate independent, care intra in compunerea instalatiilor de pompare a apei reci si care este destinat alimentarii cu apa a consumatorilor caracterizati printr-o variatie mare a consumului si o presiune de serviciudisponibila insuficienta.

Diagnosticarea regimului de functionare si a comportarii in exploatare a unui produs = actiune intreprinsa numai in anumite situatii specifice (expertize tehnice, evaluare in vederea instrainarii, reclamatii privind functionarea, dezastre naturale etc.) care consta in aprecierea modului de comportare a produsului prin luarea in considerare a caracteristicilor si parametrilor constructivi si functionali de la darea in exploatare si pana in acel moment si a aptitudinilor de utilizare in continuare.

Determinarile se fac de regula la locul de utilizare a produsului, dar in cazuri justificate ele se vor efectua in laboratoare autorizate, utilate corespunzator.

Grup de pompare = ansamblu format din pompa si motorul care o antreneaza, incluzand toate elementele necesare cuplarii lor.

Presiune de pornire (Pa sau bar) = presiunea din recipientul de hidrofor corespunzatoare pornirii pompei.

Presiune de oprire (Pa sau bar) = presiunea din recipientul de hidrofor corespunzatoare opririi pompei.

[top]

2. PREZENTAREA PRODUSULUI

2.1. Componenta si clasificare

Principalele elemente ale unui grup de pompare echipat cu recipient de hidrofor sunt:

- grupul de pompare format din pompa si motorul electric de antrenare, montate separat sau monobloc;

- recipientul pentru hidrofor;

- presostatul;

- manometrul;

- rezervorul tampon.

Grupurile de pompare echipate cu recipient de hidrofor se executa in diferite tipodimensiuni si modele constructive, putandu-se clasifica astfel:

- dupa modul de dispunere a componentelor:

- cu componente separate, in care fiecare element este amplasat independent,

- monobloc, in care elementele sunt grupate intr-o constructie compacta (exceptand, de regula, rezervorul tampon),

- dupa modul de constructie a recipientilor pentru aer si apa:

- cu recipient comun pentru apa si aer, necompartimentat, in care exista o suprafata de contact direct intre apa si aerul comprimat,

- cu recipient comun pentru apa si aer, compartimentat, in care apa si aerul comprimat sunt separate de o membrana elastica (de obicei din cauciuc).

- dupa pozitia recipientului:

- cu recipient vertical;

- cu recipient orizontal.

In fig. 1 este prezentat un grup de pompare echipat cu recipient de hidrofor cu componente separate.

In fig. 2 si fig. 3 sunt prezentate astfel de echipamente in constructie monobloc.

Se mentioneaza ca rezervorul tampon nu este reprezentat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghid tehnic privind diagnosticarea regimului de functionare si comportarii in exploatare a grupurilor de pompare echipate cu recipient de hidrofor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 174 cuvinte
Nr caractere:
47 305 caractere
Marime:
43.33KB (arhivat)
Publicat de:
Doru B.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
grupurilor de pompare, Ghid tehnic, diagnosticarea regimului, recipient de hidrofor
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!