Ghid pentru execuția și exploatarea rezervoarelor metalice pentru înmagazinarea apei potabile

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

1. Prevederi generale

1.1. Obiectul ghidului

(1) Prezentul ghid se refera la executia si exploatarea rezervoarelor metalice supraterane avand capacitati cuprinse intre 100-1000 m3, cilindrice, utilizate pentru inmagazinarea apei potabile, constructie componenta a sistemelor de alimentare cu apa.

(2) Ghidul pune la dispozitia specialistilor din domeniu prescriptiile tehnice referitoare la dotarile constructive ale rezervoarelor, si conditiile de siguranta privind executia, montarea si darea in exploatare, instructiunile privind exploatarea si verificarea in timpul exploatarii, precum si conditiile privind scoaterea din exploatare.

(3) Cerintele de baza pe care trebuie sa le satisfaca proiectarea, executia, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea rezervoarelor metalice supraterane utilizate pentru inmagazinarea apei potabile sunt cele mentionate in Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, urmarindu-se realizarea si mentinerea pe toata durata de utilizare a cerintelor de calitate obligatorii: rezistenta si stabilitate; siguranta in exploatare; siguranta la foc; igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului; izolatie termica, hidrofuga si economie de energie.

(4) Respectarea cerintelor specifice Legii 10/1995 asigura ca intreaga constructie trebuie sa functioneze fara defectiuni si fara pericole in conditii de siguranta, asigurind protectia la imbolnaviri a consumatorilor fie ca sunt oameni sau animale, pe toata durata prevazuta pentru utilizare.

(5) Prezentul ghid nu se refera la:

a) dimensionarea rezervorului din punctul de vedere al rezistentei si stabilitatii, aceste aspecte urmand a fi rezolvate cu ocazia intocmirii proiectului de executie;

b) stabilirea conditiilor de amplasament (de ex. zona de protectie sanitara, cai de acces, platforme exterioare de depozitare, etc.) care fac obiectului proiectului de ansamblu;

c) stabilirea, pe amplasament, a fundatiei pentru rezervor;

d) stabilirea cerintelor pentru statiile de corectare a calitatii apei;

e) stabilirea cerintelor pentru realizarea surselor de apa;

f) stabilirea cerintelor pentru statiile de pompare;

g) stabilirea cerintelor pentru instalatiile de prevenire a incendiilor.

Aspectele mentionate anterior fac obiectul unor reglementari specifice

1.2. Domeniul de aplicare al ghidului

Ghidul se aplica la amplasarea, realizarea si exploatarea rezervoarelor noi pentru inmagazinarea apei potabile cand se impune executarea si exploatarea corecta a acestora pentru intreaga durata prevazuta prin proiect cat si la reabilitarea si postutilizarea celor existente, dar numai dupa intocmirea proiectului specific reabilitarii.

1.3. Utilizatorii ghidului

Ghidul se adreseaza proiectantilor, verificatorilor de proiecte, expertilor tehnici, responsabilii tehnici pentru executie si exploatare, furnizorilor de echipamente, responsabilii cu certificarea produselor ca si organelor administratiei publice centrale si locale cu atributii legale in domeniu.

1.4. Alinierea la normele europene

Nu exista Eurocoduri care sa se refere la aceasta categorie de produse. Pentru proiectarea rezervoarelor pentru inmagazinarea apei potabile se recomanda sa se tina seama de Eurocodurile specifice precum:

ENV 1991-1:1996-04 Eurocode 1: Base de calcul et actions sur les structures [Principii de calcul si incarcari asupra structurilor].

ENV 1993-1-1:1992-12 Eurocode 3: Calcule des structures en acier et document d'application nationale Partie 1-1 [Calculul structurilor din otel si documente pentru aplicarea nationala Partea 1-1].

Proiectarea rezervoarelor trebuie sa respecte Directivele Consiliului Europei asa cum sunt descrise in continuare inclusiv o serie de standarde nationale armonizate cu directivele CEE sau in curs de armonizare.

Pentru stabilirea conditiilor descrise la capitolul "Obiectul ghidului", s-au luat in considerare elemente normate si instructiuni, in principal din:

1.4.1. Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noembr. 1998 cu privire la calitatea apei destinate consumului uman. Directiva a fost preluata prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.

1.4.2. Directiva CEE 89/106 cu addendumurile ultime din 20/11/2003 privind produsele pentru constructii. Directiva a fost preluata prin HG nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghid pentru executia si exploatarea rezervoarelor metalice pentru inmagazinarea apei potabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
13 083 cuvinte
Nr caractere:
77 071 caractere
Marime:
61.56KB (arhivat)
Publicat de:
Doru B.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Instalații
Tag-uri:
ghid, EXPLOATAREA, nmagazinarea apei potabile, execuţia, rezervoarelor metalice
Predat:
la facultate
Materie:
Instalații
Sus!